De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft een standpunt gepubliceerd over de vraag of aan de voorwaarden voor een periodieke gift wordt voldaan als een belastingplichtige bestuurder is van de ANBI waaraan hij schenkt en in de schenkingsovereenkomst aanvullende beëindigingsgronden zijn opgenomen.
De Kennisgroep successiewet heeft de vraag beantwoord over welke rente bij een niet-direct opeisbare lening tussen natuurlijke personen gehanteerd moet worden om een schenking te voorkomen.
Dit besluit is een actualisering van het besluit van 20 april 2015 en bevat het beleid voor de schenk- en erfbelasting over de waardering op grond van artikel 21 van de Successiewet 1956.
De rechtbank heeft zich gebogen over de vraag of er sprake is van een schenking. Eiser (neef en mede erfgenaam van overledene/erflaatster) vordert een bedrag van €20.488,67 terug bij gedaagde (ontvanger schenkingen). De neef vindt dat de schenkingen vernietigd moeten worden vanwege misbruik van omstandigheden als bedoeld in artikel 3:44 lid 4 Burgerlijk Wetboek.
Belanghebbende heeft vijf schenkingen ontvangen. De schenkingen zijn door middel van vijf afzonderlijke notariële akten van schenking, die op één dag gepasseerd zijn, tot stand gekomen.
In geschil bij het gerechtshof is de vraag of een schenking van de ouders van de vrouw met een uitsluiting zijn geschonken aan de vrouw. De vrouw was gehuwd op huwelijkse voorwaarden. De rechtbank had eerder de schenking(en) buiten het gemeenschappelijke vermogen gelaten.
Hieronder wordt een praktijkcasus beschreven, waarbij gebruik is gemaakt van een familiehypotheek (met schenkconstructie). In de regel fiscaal bezien een voordelige constructie. De hypotheekrente is weliswaar hoger dan bij de bank, maar door de belastingteruggave in combinatie met het terugschenken door de ouder(s) heeft de huiseigenaar lagere of geen extra maandlast als gevolg van de familiehypotheek.
Vanwege een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft de Belastingdienst stukken beschikbaar gesteld.
De publicatie ziet op een verzoek om alle documenten, notities, memo's, intern cursusmateriaal en beleidsstukken over de beoordeling of een bepaalde lening fiscaal als eigen woning lening moet worden aangemerkt en aanverwante onderwerpen beschikbaar te stellen.
Een adviseur heeft verzuimd om schriftelijk vast te leggen dat Consument was geïnformeerd over de verschillende aanwendingsmogelijkheden van het lijfrentekapitaal, waaronder de constructie waarbij het fiscale regime van vóór 1992 behouden kon worden.
Het kan voor particulieren aantrekkelijk zijn om aan elkaar eigenwoningleningen te verstrekken. Voor de geldgever (bijvoorbeeld de ouders) valt de vordering in box 3, terwijl voor de geldnemer renteaftrek in box 1 van toepassing is. Bij een rente van 4% betaalt de geldgever maximaal 1,2% vermogensrendementsheffing (aanname, daar dit per belastingplichtige fluctueert sinds BP2017), (vordering = box 3) en heeft de geldnemer een belastingvoordeel van 1,634% (bij 40,85% IB tarief 2018) 1,98% (bij 49,5% IB tarief 2018 (vanwege afbouw 52%).
Staatssecretaris Snel heeft antwoorden gegeven op enkele openstaande vragen naar aanleiding van het verslag Belastingplan 2018. Tevens stuurde hij een geactualiseerd overzicht aan van fiscale wetswijzigingen/maatregelen met een inwerkingtredingsdatum van na 1 januari 2018.
Er wordt uitgebreid ingegaan op de civielrechtelijke consequenties oudedagsvoorziening bij het overlijden van een dga.
Een constructie waarbij ouders een huis kopen, dat huis vervolgens verhuren aan hun kind, waarbij dat kind vervolgens huurtoeslag aanvraagt, heeft tot Kamervragen geleid.
In hoger beroep heeft het Gerechtshof 's-Hertogenbosch een uitspraak gedaan inzake een erfpachtconstructie met een woning (hoofdverblijf) met als doel de erfpacht fiscaal aftrekbaar te maken.
In deze casus heeft een ouder de grond van zijn hoofdverblijf aan de kinderen verkocht en geleverd, met vestiging van een eeuwigdurend recht van erfpacht en een daarvan afhankelijk recht van opstal ten behoeve van belanghebbende (huiseigenaar).
Belanghebbende verkoopt aan haar kinderen de grond behorende bij de eigen woning met vestiging van een eeuwigdurend recht van erfpacht en een daarvan afhankelijk recht van opstal. De koopsom is omgezet in een vordering die uiteindelijk wordt kwijtgescholden.
In een uitspraak van de Rechtbank wordt een te lage koopsom als schenking gezien. De zoon huurt van zijn vader een woning, welke op een later tijdstip door de vader aan de zoon wordt verkocht onder de prijs die een derde voor de woning zou betalen.
Het herstel op de woningmarkt is voor een groot deel te danken aan subsidies van de overheid en leningen of schenkingen van familieleden. De Volkskrant komt tot deze conclusie na een onderzoek bij notarissen, makelaars, de belastingdienst en het kadaster. Bij een kwart van de huidige woningaankopen is er een vorm van financiële hulp van buitenaf.
Op 18 december 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2014. Dat betekent dat per 1 januari belastingtarieven wijzigen.
In een handzaam overzicht worden de diverse bedragen weergegeven.
Het Financiele Dagblad meldt op basis van Haagse bronnen dat de VVD en PvdA gisteren tijdens het begrotingsoverleg besloten hebben dat alle Nederlanders een ton belastingvrij mogen schenken. Voorwaarde daarbij is dat de ontvanger deze schenking aanwendt voor de eigen woning.
65-plussers houden door de crisis de hand stevig op de knip, zo blijkt uit een onderzoek dat Plus Magazine hield onder 644 lezers.
Bijna tweederde geeft minder of helemaal niets meer aan goede doelen. 42 procent van de ondervraagde Pluslezers is aan het bezuinigen geslagen, bijvoorbeeld door naar koopjes te jagen of een goedkope supermarkt te zoeken. Ook de kinderen worden de dupe: een kwart van de 65-plussers heeft de schenkingen aan de kinderen verlaagd of helemaal afgeschaft.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.