MijnFintool

Home Dossiers schulden 1 tot 25 van 108
Nieuws
24 mrt 2025

Nagevorderde erfbelastingschuld in box 3

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft een vraag beantwoord over de wijze waarop navorderingsaanslagen erfbelasting bij de erfgenamen in aanmerking worden genomen in box 3.

Standpunt gepubliceerd over private leaseovereenkomst en box 3

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord op welke wijze een private leaseovereenkomst met betrekking tot een auto in box 3 in aanmerking wordt genomen.

Per 1 april regels voor incassodienstverlening

Incassodienstverleners moeten vanaf 1 april 2024 aan kwaliteitseisen voldoen en zich verplicht registreren. Met deze eisen en de registratieplicht uit de Wet Kwaliteit incassodienstverlening wordt het beroep voor het eerst gereguleerd in Nederland.

Berekening forfaitair rendementspercentage overige bezittingen box 3

Staatssecretaris Van Rij maakte de tabelcorrectiefactor, bedragen en percentages arbeidskorting, percentage eigenwoningforfait en forfaitaire rendementspercentages box 3 voor 2024 bekend.

Wanneer is er sprake van een problematische schuldensituatie?

In haar uitspraak van 31 juli 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:3232, wees de Rechtbank Overijssel een verzoek om een dwangakkoord af. De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake is van een problematische schuldensituatie. De schuldenaar kan zijn totale schuldenlast in circa 38 maanden aflossen. Volgens de rechtbank heeft de schuldenaar daarbij perspectief om zijn schulden binnen een afzienbare periode af te lossen. Aan de Kennisgroep invordering & civiel recht zijn naar aanleiding van deze uitspraak vragen gesteld.
Nieuws
30 okt 2023

Gedragscode achteraf betalen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is positief over de gedragscode van de aanbieders van Buy Now Pay Later (BNPL) om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Om consumenten voldoende te beschermen, vindt de AFM het echter nog steeds noodzakelijk dat voor deze vorm van krediet Europese regelgeving in werking treedt.
Nieuws
28 apr 2023

Verkorting aflosperiode minnelijke schuldregelingen

Minister Schouten informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken van de verkorting van de aflosperiode van minnelijke schuldregelingen. Schuldhulpverleners worden opgeroepen om vanaf 1 juli 2023 schuldregelingen met een aflosperiode van 18 maanden voor te stellen aan schuldeisers voor nieuwe minnelijke schuldregelingen.

Aantal mensen met krediet in 2022 verder gedaald

In 2022 hadden 7,8 miljoen mensen een lopende lening of kredietfaciliteit, tegen 8,0 miljoen in 2021. Dat blijkt uit de BKR Monitor 2022 van Stichting BKR.

Vaststelling van de forfaitaire rendementspercentages voor 2022 in de Wet rechtsherstel box 3

Op grond van artikel 4, eerste en tweede lid, van de Wet rechtsherstel box 3 worden de forfaitaire rendementspercentages voor de categorieën banktegoeden en schulden voor het kalenderjaar 2022 na afloop van het kalenderjaar 2022 vastgesteld. Dit wordt door middel van deze regeling met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 bewerkstelligd.
Nieuws
11 jan 2023

Rekenmodel Box 3 vermogensrendementsheffng

Zie gekoppeld artikel met update - 11/1/2023
De definitieve uitgangspunten zijn pas begin januari 2023 bekend, maar met behulp van rekenmodel kan wel alvast een indicatieve berekening gemaakt worden.

Bijna één op de tien Nederlanders valt binnen jaar terug na opgelost betalingsprobleem

Ruim negen procent van de Nederlanders met een opgelost betalingsprobleem heeft binnen een jaar een nieuw betalingsprobleem. Dit blijkt uit de Schulden Monitor, een jaarlijks terugkerend statistisch rapport van Stichting BKR dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland. De kans op een betalingsprobleem wordt overigens aanzienlijk groter als een persoon meerdere kredieten op zijn naam heeft staan.

Wet opleggen betalingsregeling door de rechter (internetconsultatie)

Het huidige wetsartikel 6:29 BW bepaalt dat de schuldenaar zonder toestemming van de schuldeiser niet bevoegd is het verschuldigde in gedeelten te voldoen. Dit betekent dat de rechter alleen met medewerking van de schuldeiser een betalingsregeling kan opleggen.
Nieuws
29 apr 2022

Van schuld naar schone lei

Problematische schulden zijn een individueel én een maatschappelijk probleem: een probleem dat met de huidige stijging van de prijzen voor energie en levensmiddelen snel groter dreigt te worden. Voor het voorkómen van risicovolle en problematische schulden is snel nieuw beleid nodig dat de bestaanszekerheid van mensen centraal stelt.

Executoriale verkoop woning hangende hoger beroep mogelijk?

Kan een uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis opgeschort worden tot uitspraak hoger beroep volgt? In een kort geding uitspraak geeft de kantonrechter een uitleg.
Nieuws
21 okt 2021

Besluit betalen private schulden

Dit besluit regelt dat de Belastingdienst/Toeslagen een bedrag kan betalen ter voldoening van bepaalde private schulden van ouders en hun toeslagpartners die gedupeerd zijn door problemen rondom de kinderopvangtoeslag. Staatssecretaris Van Huffelen stuurde de Tweede Kamer een brief over het effect van het schuldenmoratorium op alimentatiebetalingen.
Nieuws
15 feb 2021

Adempauze voor toeslagouders met schulden

Ouders die in de problemen zijn gekomen door wat er mis is gegaan met de kinderopvangtoeslag en kampen met schulden krijgen een adempauze waarin schuldeisers geen oude schulden bij ze kunnen innen. Dat is het gevolg van een aangenomen amendement door de Tweede Kamer dat het ministerie van Financiën nu uitvoert.

Kabinet voorkomt stapelen boetes bij mensen met schulden

Mensen die hun boetes wel willen betalen maar dat door problematische schulden niet kunnen, krijgen voortaan meer ademruimte. Minister Dekker (Rechtsbescherming) komt namelijk per 1 april 2020 met een zogenoemde noodstopprocedure bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze moet voorkomen dat deze mensen verder in de problemen komen.
Nieuws
26 nov 2019

Eindrapport Onderzoek recht op terugkoop verkochte vorderingen

Het rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheid voor een schuldenaar om opgekochte vorderingen door incassobureaus terug te kopen. En wel voor het bedrag waarvoor de vordering is overgenomen van de oorspronkelijke schuldeiser.
Nieuws
18 nov 2019

Doorsnee vermogen huishoudens gestegen

In 2018 bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens 38,4 duizend euro, 10 duizend euro meer dan een jaar eerder. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen.
Nieuws
19 feb 2019

Eigen woning belangrijkste vermogensbestanddeel

Het totale vermogen van alle huishoudens samen bedroeg 1.260 miljard euro in 2017, opgebouwd uit 2.083 miljard euro aan bezittingen en 823 miljard aan schulden. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben grote invloed op het vermogen van huishoudens. Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning. De eigen woning vormde met 58 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Daarna volgen bank- en spaartegoeden (14 procent) en aanmerkelijk belang in vennootschappen (9 procent). De hypotheekschuld is met 86 procent de grootste schuldenpost. Studieschulden zijn goed voor 2 procent van de schulden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Verzoek om alsnog de nalatenschap beneficiair te aanvaarden

Een erflater huurde een woning en had nagenoeg geen vermogen. Op de datum van overlijden waren er geen openstaande schulden. De erfgenamen hebben nog de huur van augustus en september voldaan en inmiddels is de betaalrekening negatief. Een spaarrekening was er niet.
Kennis
23 jan 2019

Draagplichtovereenkomst (2)

Kennisdocument: Exclusief voor Fintool-abonnees
Eerder gaven we al aan dat een draagplichtovereenkomst op een 'bierviltje' vastgelegd kan worden. Toch zijn er aandachtspunten die door de hypotheekadviseur besproken dienen te worden. Zo kan het gebeuren dat relatie (extra) wenst af te lossen.
Kennis
7 dec 2018

Studieschuld en box 3 vermogen

Met ingang van 1 september 2015 is het leenstelsel ingevoerd. Dit heeft gevolgen voor het moment waarop de studieschulden in box 3 kunnen worden aangemerkt als schulden. Voor de studieschulden worden de twee verschillende situaties beschreven.
Kennis
24 mei 2018

Rekenmodel Hypotheek 40 jaar

In onderstaand rekenmodel kan men een berekening maken van de lastenverlichting gedurende 360 maanden (of korter). Na deze periode is men met een reguliere annuïteitenhypotheek 'hypotheekvrij'. Met de 'lastenverlichting-hypotheek' loopt de hypotheek nog gedurende (maximaal) 120 maanden door. De hypotheek heeft dan een totale looptijd van 480 maanden (40 jaar). Bij ongewijzigde rentestand is de brutomaandlast gedurende de gehele looptijd gelijk.

Beschikbaar inkomen en schulden huishoudens stijgt

De schulden van de Nederlandse huishoudens (incl. instellingen zonder winstoogmerk) bedroegen eind juni 2017 ruim 760 miljard euro, ruim 3 miljard euro meer dan eind maart.
Getoond 1 tot 25 van 108. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1