MijnFintool

Home Dossiers schuldsanering 1 tot 25 van 31

Afsprakenkader sociaal incasseren

Banken en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben een afsprakenkader ondertekend waarmee zij aangeven dat zij volgens deze afspraken sociaal gaan incasseren.
Nieuws
8 jul 2024

Monitor Wsnp 20e meting (2023)

De monitor Wsnp 2023 —?de twintigste meting — laat zien dat de instroom in de Wet schuldsanering natuurlijke personen1 (hierna: Wsnp) iets gestegen is ten opzichte van 2022.

Wanneer is er sprake van een problematische schuldensituatie?

In haar uitspraak van 31 juli 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:3232, wees de Rechtbank Overijssel een verzoek om een dwangakkoord af. De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake is van een problematische schuldensituatie. De schuldenaar kan zijn totale schuldenlast in circa 38 maanden aflossen. Volgens de rechtbank heeft de schuldenaar daarbij perspectief om zijn schulden binnen een afzienbare periode af te lossen. Aan de Kennisgroep invordering & civiel recht zijn naar aanleiding van deze uitspraak vragen gesteld.

EK akkoord: Verbetering doorstroom naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Faillissementswet. Dit wetsvoorstel verbetert in de Faillissementswet de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp).

Minister Schouten wil schuldhulpverlening sneller en beter toegankelijk maken

Schuldhulpverlening duurt te lang en te weinig mensen melden zich voor hulp bij de gemeente als ze met problematische schulden kampen. Minister Schouten gaat daarom de duur van schuldhulpverleningstrajecten bij gemeenten verkorten tot anderhalf jaar en de drempel naar de gemeentelijke hulp verlagen.
Nieuws
7 okt 2022

Kamervragen over problemen ouderen bij regelen financiële hulp

Staatssecretaris De Vries gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Ombudsman: financiële hulp regelen vaak te moeilijk voor ouderen'. Minister Schouten gaf antwoord op Kamervragen vragen over het artikel 'Toezichthouder onderzoekt meldingen torenhoge kosten schuldhulp'.

Wet opleggen betalingsregeling door de rechter (internetconsultatie)

Het huidige wetsartikel 6:29 BW bepaalt dat de schuldenaar zonder toestemming van de schuldeiser niet bevoegd is het verschuldigde in gedeelten te voldoen. Dit betekent dat de rechter alleen met medewerking van de schuldeiser een betalingsregeling kan opleggen.

Monitor Wsnp 2020

In 2020 daalt de instroom in de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) opnieuw. Bureau Wsnp, onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand, is daarom op 1 mei 2021 een pilot gestart waarbij bewindvoerders Wsnp een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) kunnen aanvragen voor het indienen van een verzoek tot toelating in de Wsnp. Bureau Wsnp hoopt hiermee de doorstroming tussen de Msnp (Minnelijke Schuldsanering natuurlijke personen) en de Wsnp te verbeteren.
Nieuws
10 mei 2021

Rentecompensatie na afboeking?

De consumenten hebben in 2005 een doorlopend krediet met een variabele rente afgesloten bij kredietverstrekker met een kredietlimiet van € 35.000,-. De kredietlimiet is volledig benut. Begin 2017 is voor de consumenten de wettelijke schuldsaneringsregeling uitgesproken. Deze is in januari 2020 beëindigd door toekenning van een schone lei.
Nieuws
16 apr 2021

Opnieuw minder mensen in de wettelijke schuldsanering

In 2020 werden bijna 3 duizend mensen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. Dat is een derde minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds de start van de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen, eind 1998. Er werden relatief veel schuldsaneringen uitgesproken in het noorden van Nederland. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de wettelijke schuldsanering van het CBS.

Monitor Wsnp 2019

Uit de monitor Wsnp 2019 blijkt weer dat de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) een goede manier is om problematische schulden op te lossen. 93% van de schuldsaneringen eindigde in 2019 positief. Dit betekent dat deze personen, na (in principe) drie jaar in de Wsnp, schuldenvrij hun leven kunnen voortzetten.

Monitor Wsnp 2018

Dit rapport beschrijft het resultaat van de vijftiende meting, waarin de gegevens en ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar zijn beschreven.

Kamervragen nabetaling Kindgebondenbudget

Staatssecretaris Van Ark gaf antwoord op Kamervragen over de nabetaling komende maand van kindgebondenbudget.

Imputatieregel en schuldsanering

Vanwege wanbetaling van de hypotheekrente is de woning van een huiseigenaar verkocht. In geschil is de vordering van de geldverstrekker. Er is sprake van een 'Wettelijke schuldsaneringsregeling' en de bewindvoerder maakt bezwaar tegen de vordering van de geldverstrekker.

Rechters maken plan voor betere aanpak schulden

Rechters maken zich zorgen over een grote groep Nederlanders die met schulden kampt en daardoor telkens weer in juridische procedures verwikkeld raakt. Die procedures lossen de problemen vaak niet op, maar maken ze eerder erger.

Monitor Wsnp 2017 gepubliceerd

De Monitor Wsnp 2017 (14e meting) is gepubliceerd. In het rapport leest u de stand van zaken en de effectiviteit van de Wsnp voor 2017.

Verwijdering BKR codering slaagt

In een kort geding heeft een consument gevorderd een A3-codering uit het BKR te laten verwijderen. De codering zou nog ruim een jaar zichtbaar blijven. Vanwege deze codering kreeg hij zijn financiering voor de aankoop van een woning niet rond.
Nieuws
18 aug 2016

Gemeente blokkeert weg naar schuldsanering

Door strengere eisen van gemeentes belanden veel mensen met schulden tussen wal en schip. Cijfers tonen aan dat het aantal schuldsaneringen sinds 2012 is gedaald, terwijl het aantal huishoudens in de problemen juist is toegenomen.
Nieuws
26 mei 2016

Schuldenproblematiek neemt onverminderd toe

Voor het eerst in jaren kan de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, melden dat het aantal aanmeldingen bij de schuldhulpverlening niet is gestegen. Daarmee is de schuldenproblematiek echter niet afgenomen, sterker nog, de NVVK ziet de omvang van de schulden sterk toenemen. In 2015 is de gemiddelde schuld opnieuw gestegen. Van gemiddeld 38.500 euro in 2014 naar 42.900 euro in het afgelopen jaar.

Adempauze om uit de schulden te komen

Staatssecretaris Klijnsma en minister Van der Steur willen een ‘breed moratorium’ instellen. Na intensief overleg met de belangenbehartigers van schuldhulpverleners (NVVK), gerechtsdeurwaarders (KBvG), VNG en de vier grote steden, is het ontwerpbesluit vastgesteld.

Beantwoording Kamervragen over onoplosbare schulden

Staatssecretaris Klijnsma stuurt de Tweede Kamer de antwoorden op eerder gesteld kamervragen over onoplosbare schulden.

Beantwoording Kamervragen schuldhulpverlening

Staatssecretaris Klijnsma (SZW) zendt de Tweede Kamer de antwoorden op de Kamervragen over het bericht dat 'slechts 15 procent van de mensen die aankloppen bij de schuldhulpverlening daadwerkelijk worden geholpen'.
Nieuws
7 apr 2014

Aantal schuldsaneringen weer gedaald

Het CBS meldt dat in 2013 circa 12,3 duizend personen zijn toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, 10 procent minder dan in 2012. De daling betrof voornamelijk particulieren. Na een aantal jaren van stijging daalt het aantal schuldsaneringen sinds 2012. Drie kwart van de schuldsaneringen eindigt na ruim 3 jaar schuldenvrij.

BKR helpt gemeenten bij schuldhulp-preventie

Als het aan het BKR ligt, gaat zij op korte termijn gemeenten helpen bij schuldhulp-preventie. Dit meldt BNR. Binnenkort moet een pilot starten waarbij gemeenten in een vroeg stadium worden gewaarschuwd als mensen hun rekeningen niet meer betalen. Dit moet het aantal mensen in de schuldhulpverlening terugdringen.
Getoond 1 tot 25 van 31. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1