MijnFintool

Home Dossiers seniorenwoningen 1 tot 21 van 21

Woonwensen en woongedrag van ouderen

Tot hoge leeftijd zelfstandig wonen wordt de norm. Om dit te faciliteren is inzicht in woonbehoeftes van senioren nodig. Een Netspar onderzoek brengt met (big) data in kaart hoe Nederlandse senioren woonkeuzes maken en welke waarde ze toekennen aan verschillende eigenschappen van woning en locatie.

Kamervragen over Taskforce Wonen en Zorg

Ministers De Jonge en Ollongren gaven antwoord op Kamervragen over de Taskforce Wonen en Zorg.

Weinig animo voor inwonen bij kinderen

Als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, voelen weinig 55-plussers ervoor om bij de (schoon)kinderen te gaan inwonen. Meer dan zeven op de tien 55-plussers met kinderen zijn hierover (zeer) negatief. Deze negatieve houding neemt toe met de leeftijd. Dat meldt het CBS.

Verhuiswensen senioren

Het Kadaster onderzoek ‘Een groeiende verhuiswens is geen garantie voor succes’ bevat een aantal inzichten, zoals de betaalkracht van ouderen en het type woningen dat zij bezitten.
Nieuws
27 nov 2019

Senioren op de woningmarkt

Het aantal 75-plussers met een eigen woning verdubbelt tussen nu en 2035. Meer feitjes zijn terug te lezen in het rapport dat het Kadaster publiceerde.

Lijst van vragen en antwoorden rondom woningmarkt

Minister K.H. Ollongren heeft een vragenlijst van 290 stuks beantwoord. Hieronder een selectie uit deze vragen, welke betrekking hebben op de woningmarkt.
Nieuws
23 sep 2019

VEH: Ouderen komen ook voor hypotheek in aanmerking

Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Daarvoor noodzakelijke aanpassingen in de woning zijn doorgaans kostbaar. Ouderen denken vaak dat ze niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek om een dergelijke verbouwing te kunnen bekostigen. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Maar mensen uitsluiten op hun leeftijd is niet toegestaan. Veel ouderen kunnen bij hun bank met succes een lening aanvragen om de woning aan te passen.
Nieuws
25 apr 2019

Langer thuis als huis toegankelijk is gemaakt

Ouderen die in toegankelijke huizen wonen, hebben een kleinere kans om in een verpleeghuis terecht te komen. Dit effect loopt op met de leeftijd. Hoewel beleidsmakers het woonbeleid al geruime tijd inzetten als middel om ouderen langer thuis te laten wonen, is dit het eerste grootschalige empirische onderzoek dat de relatie tussen de toegankelijkheid van het huis en instroom in het verpleeghuis in kaart brengt.

Rijk en banken vereenvoudigen financiering van kleinschalige woonvormen voor ouderen

Het moet eenvoudiger worden voor particulieren en sociale ondernemers om kleinschalige woonvormen voor ouderen te financieren. Het Kabinet stelt hiervoor een stimuleringsregeling open.

Stimuleringsregeling om nieuwe vormen van wonen en zorg voor ouderen vlot te trekken

Het kabinet wil de ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen en zorg voor ouderen bevorderen. In de praktijk komen nieuwe initiatieven van bewonersinitiatieven en sociale ondernemers vaak moeilijk van de grond, omdat de financiering lastig rond is te krijgen. Daarom stelt het kabinet dit voorjaar een stimuleringsregeling hiervoor open.

Zorgwoningen krijgen weer standaard een buitenruimte

In de bouwregelgeving worden zorgwoningen niet langer uitgezonderd van de verplichting om een buitenruimte te hebben.
Nieuws
25 apr 2019

Onderzoeksrapport verhuiswensen en verhuisgedrag van ouderen

Het Kadaster heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd over de verhuiswensen van ouderen. Van alle senioren in een koopwoning die willen verhuizen, lukt dat maar 2,3%. In Utrecht komen de verhuiswensen het meest uit, in Drenthe het minst. Hoofdreden? Het is moeilijk een geschikte seniorenwoning te vinden.

Update NHG voorwaarden en normen (2018)

NHG zet zich in voor een goed functionerende woningmarkt waarin iedere Nederlander kan wonen en blijven wonen in het huis of appartement dat past bij zijn of haar situatie.

Verruiming acceptatiecriteria ouderen (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft ruimere acceptatiecriteria voor ouderen met een verhuiswens ingevoerd. Het wordt straks mogelijk voor geldverstrekkers om hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken te toetsen op basis van de werkelijke lasten, in plaats van de gangbare financieringsnormen. Door deze nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit van deze groep op een verantwoorde manier verhoogd, waardoor zij alsnog naar een nieuwe woning kunnen doorstromen.

Kamervragen over woningtekort onder senioren

Minister Ollongren beantwoorde vragen over het woningtekort onder senioren.

Onvoldoende maatwerk voor starters en senioren

Minister Ollongen reageerde op Kamervragen over het bericht ‘Hypotheekkeurslijf nekt starters en senioren’. Zij herkent het beeld dat er verschillen zijn tussen kredietverstrekkers in de mate waarin zij maatwerk toepassen.

Pleidooi voor betere invoering Blijverslening

Stichting Zilver Wonen pleit voor betere invoering Blijverslening. Hoewel ouderen langer zelfstandig thuis moeten en willen blijven wonen en er een nijpend tekort van zo’n 60.000 seniorenwoningen is, hebben slechts 2 ouderen de afgelopen 1,5 jaar gebruik gemaakt van de Blijverslening. Hiermee kunnen senioren hun woning verbouwen en seniorproof maken.

Onderzoeksrapport: Helft gemeenten verwacht tekort seniorenwoningen in 2020

Meer dan de helft van de onderzochte gemeenten verwacht een tekort aan geschikte seniorenwoningen in 2020. Dat blijkt uit de vijfde editie van het onderzoek ‘Lokaal beleid seniorenhuisvesting’ van Ipso Facto in opdracht van seniorenorganisatie ANBO

Kamervragen over 'Hulpfonds woningaanpassingen' ANBO

Staatssecretaris M.J. van Rijn geeft antwoorden op Kamervragen over de lancering van een Hulpfonds door ANBO. Hij stelt dat dat dit hulpfonds niet nodig is en dat regionale verschillen logisch zijn.

Eén op de drie senioren wacht te lang met verhuizen

Hoewel twee op de drie (63%) van de onderzochte senioren wel eens nadenkt over verhuizen naar een seniorenwoning, komen de meesten van hen (86%) niet in beweging. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO in samenwerking met senioren woonwebsite Woonz.nl onder ruim 12.000 senioren.

Verbetering vergunningvrij bouwen, snellere procedures

Het wordt voor burgers en bedrijven gemakkelijker aan- of uit te bouwen, bijgebouwen te plaatsen of andere kleine bouwwerken aan de achterkant van een hoofdgebouw te bouwen. Ook wordt het eenvoudiger tot een duur van tien jaar af te wijken van een bestemmingsplan en leegstaande gebouwen voor een ander doel te gebruiken.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1