De Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) herkent zich niet in de berichtgeving van de Consumentenbond dat de service-abonnementen van hypotheekadviseurs voornamelijk gebakken lucht verkopen. De service-abonnementen zijn wel degelijk relevant.
Een financieel adviseur heeft een wettelijke nazorgplicht waarvoor de consument niet hoeft te betalen. Dat is anders voor extra beheerwerkzaamheden, waarvoor de adviseur beheerkosten in rekening brengt. De overeenkomst, waarin de afspraken voor deze meeromvattende nazorg worden vastgelegd, kan een consument opzeggen.
Na publieke consultatie is de definitieve Q&A ‘Abonnementen: wel of geen verzekering?’ gepubliceerd. Daarin staat waar DNB rekening mee houdt in haar beoordeling of bij abonnementen sprake is van een verzekering.
Consument heeft na advies en bemiddeling door de Adviseur een hypothecaire geldlening afgesloten. Consument vordert terugbetaling van verschillende bedragen die hij aan de Adviseur betaald heeft.
Consument is nabestaande van de heer X. Zij klaagt schade te hebben geleden doordat Adviseur niet heeft geadviseerd de overlijdensrisicoverzekering te verhogen, terwijl Adviseur had moeten weten dat daartoe gezien de gewijzigde gezinssamenstelling van de heer X aanleiding bestond.
Telefonisch ongewenst een abonnement aangeboden krijgen waar je vervolgens heel lastig vanaf komt: dat is op dit moment ergernis nummer 1 van consumenten. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om abonnementen op kortingswebsites, hotelacties, prijsvragen en andere diensten.
Particuliere huiseigenaren in Overijssel krijgen in een proef de mogelijkheid een abonnement te nemen op energiebesparende maatregelen in hun huis. De huiseigenaren hoeven daardoor vooraf geen eigen spaargeld in energiebesparing (isolatie) of energieopwekking (zonnepanelen, warmtepomp) te steken of daarvoor te lenen.
Slechts 55% van de huizenkopers is tevreden over de dienstverlening van zijn hypotheekadviseur nadat de hypotheek is afgesloten. Voor bijna de helft is de grootste ergernis dat de adviseur in de jaren daarna niets meer van zich laat horen, ook niet als de maandlasten door de lage rente omlaag kunnen of als het verstandig kan zijn om de hypotheek aan te passen op nieuwe wet- en regelgeving (zie rapport).
Vereniging Eigen Huis roept de AFM op om financiële dienstverleners te verplichten duidelijk aan te geven welke diensten zij tijdens de looptijd van een hypotheek leveren en tegen welke prijs.
Een meerderheid van de consumenten die een hypotheek afsluiten, kiest ervoor geen serviceabonnement te nemen. Eén op de vijf recente hypotheeksluiters heeft een dergelijk abonnement wel afgesloten. Bij een nieuwe hypotheek biedt een financiële adviseur in de helft van de gevallen een serviceabonnement aan.
Adviesbureau Oostdam & Partners heeft een checklist opgesteld voor serviceabonnementen. De basis daarvoor is het recent verschenen AFM-rapport ‘Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen’. Financiële dienstverleners kunnen met behulp van de checklist snel beoordelen of hun (voorgenomen) abonnement voldoet aan de letter en de geest van de wet.
Het merendeel van de financiële dienstverleners gaat op een goede manier om met het aanbieden van serviceabonnementen. Zij bieden hun klanten abonnementen aan met relevante dienstverlening en brengen geen dubbele kosten in rekening aan klanten die in het verleden al provisie hebben betaald of nog steeds betalen. Wel is in de helft van de gevallen de informatieverstrekking over abonnementen onduidelijk.
Dit concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van onderzoek [zie link] naar ruim tweehonderd serviceabonnementen van tachtig financiële dienstverleners.
Consumenten kunnen een serviceabonnement aangeboden krijgen door hun financieel adviseur. Bij zo’n abonnement betaalt de abonnee periodiek een bedrag, waar bepaalde dienstverlening tegenover staat. Dit roept geregeld vragen op, zo bleek zaterdag 7 december ook tijdens de uitzending (zie link) van het televisieprogramma Kassa. Waar moet men op letten bij een serviceabonnement?
VKG, de full serviceprovider uit Hoorn, heeft de incasso van directe beloning verbeterd. Zo incasseert VKG de fee of het abonnement nu geheel kosteloos voor het aangesloten intermediair.
Voorwaarde is wel dat de klant een TotaalOpvangPolis of Gezinspakket met minimaal twee premiebetalende verzekeringen afneemt welke wordt geïncasseerd via een incassomachtiging.
Welke Financiële Diensten heeft samen met KPMG Meijburg & Co op 25 april 2013 als één van de eerste service organisaties een afspraak met de Belastingdienst gemaakt over de behandeling van de btw in haar abonnementenmodel voor consumenten.
Deze ruling geldt alleen voor de abonnementen die door Welke Financiële Diensten en haar label Huis & Hypotheek worden aangeboden.
Minister Dijsselbloem van Financiën beantwoordt vragen van de Tweede Kamer over de invoering van het provisieverbod, welke sinds 1 januari 2013 van kracht is.
Consumenten worden nadrukkelijker geconfronteerd met prijzen en tarieven.
Minister Dijsselbloem gaat o.a. in op de (on)mogelijkheid om gratis advies te geven.
De combinatie fee én provisie is niet aan de klant uit te leggen stelt Finam. Daarom hebben zij 'de financiële nachtrust methode' ontwikkeld.
“Het is niet logisch om voor hypotheekadvies een fee te rekenen en voor schadeverzekeringen provisie. De klant begrijpt dat niet.” Dat zegt Rens van den Boom van Finam.
Werken volgens Finam betekent 100% provisievrij, ook voor schadeverzekeringen.
In de consumentennieuwsbrief van de AFM wordt de 'vraag van de maand' besproken:
"Ik heb een brief ontvangen van mijn financieel adviseur om een nazorg- of serviceabonnement af te sluiten. Wat betekent dit?"
Adfiz biedt op haar website tips en voorbeeldbrief aan voor consumenten voor het maken van duidelijke afspraken met hun financieel adviseur.
Consumenten moeten zo snel mogelijk volledige duidelijkheid krijgen over de dienstverlening waar zij recht op hebben bij lopende hypotheken en lopende verzekeringsproducten die sinds 1 januari onder het provisieverbod vallen. Dit heeft Hanneke Hartman, directeur van Adfiz, afgelopen maandag uiteengezet bij Tros Radar.
Financieel adviseurs moeten bij het aanbieden van service-abonnementen aan hun klanten heel duidelijk maken wat de consument kan verwachten voor een dergelijk abonnement. Zeker als het een aanbod aan bestaande klanten betreft waarbij de adviseur via provisie eerder al is betaald.
De AFM is nadrukkelijk niet tegen abonnementen, waarbij de klant met zijn adviseur duidelijke afspraken maakt voor adviezen en andere diensten in de toekomst. Zeker bij langlopende financiële producten, zoals een hypotheek, kan het raadzaam zijn om met enige regelmaat met de adviseur te kijken of de hypotheek nog passend is.
Vanaf 1 maart 2013 kunt u aangifte inkomstenbelasting doen over 2012 met de vooraf ingevulde aangifte.
Wilt u niet wachten tot maart? Dan kunt u vanaf nu aangifte doen. U moet dan wel zelf alle gegevens invullen. Als u vóór 1 maart 2013 aangifte doet, betekent dat niet dat u eerder bericht van de Belastingdienst krijgt.
Het advies over een financieel product aan een klant is tijdsgebonden. U baseert uw advies onder meer op de wensen, doelstellingen en de situatie van de klant voor zover dat in die periode bekend is. Er kunnen zich daarna verschillende wijzigingen voordoen: marktbreed of op productniveau, maar ook in het leven van de klant. Nazorg kan een belangrijk onderdeel van uw totale dienstverlening aan de klant zijn.
In de (consumenten)nieuwsbrief van de AFM wordt aandacht besteed aan gespreide betaling van advieskosten en serviceabonnementen.
In dit artikel geven zij een terugkoppeling van de enquête uit de vorige (AFM) nieuwsbrief en meer informatie over de mogelijkheid tot gespreid betaling van de kosten van advies.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.