Slachtoffers van criminaliteit kunnen op MijnSlachtofferzaak.nl op ieder moment van de dag via één ingang overzichtelijk informatie vinden over de voortgang van hun zaak.
Dit besluit wijzigt het besluit over de fiscale gevolgen van diverse tegemoetkomingen bij bijzondere gebeurtenissen van 7 september 2009, nr. CPP2009/483M. De wijziging betreft de periode waarin de Regeling Tegemoetkoming in kosten voor de slachtoffers van de Nieuwjaarsbrand Volendam (1 januari 2001) toepassing vindt. Verder zijn de termen schenkings- en successierecht vervangen.
In Nederland kunnen gehuwden en geregistreerde partners ongestraft vermogensdelicten plegen tegen hun wederhelft. Vanwege de vervolgingsuitsluitingsgrond in artikel 316 Sr mag het OM vermogensdelicten gepleegd binnen deze formele relatievormen namelijk niet vervolgen.
Door WODC is in een onderzoek een inschatting gemaakt van de aard en omvang van vermogensdelicten binnen het huwelijk.
Kamervragen over slachtoffers die recht hebben op een schadevergoeding, maar geen aanspraak kunnen maken op de voorschotregeling bij schadevergoedingen en daardoor, wanneer de dader de schadevergoeding niet betaalt, alsnog met kosten blijven zitten.
De subsidieregeling voor slachtoffers van overvallen is verlengd met drie jaar. Dit betekent dat mensen, die in de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2018 slachtoffer zijn van een woning- of bedrijfsoverval, een subsidie van maximaal 1.000 euro kunnen aanvragen voor genomen maatregelen om herhaling van een overval te voorkomen.
Vanaf 15 oktober maakt het Schadefonds Geweldsmisdrijven een grote stap in zijn tegemoetkomingspraktijk. Voortaan ontvangen slachtoffers en nabestaanden van een geweldsmisdrijf geen aparte vergoedingen meer voor verschillende schadeposten, maar een tegemoetkoming in één som.
Hoe en op welk moment kun je vaststellen dat letsel ‘ernstig en blijvend’ is? Zijn vorderingen tot vergoeding van affectieschade wel geschikt om in het strafproces behandeld te worden? En kunnen veroorzakers de schadevergoeding wel betalen? Als dat niet het geval is, wie draait daar dan voor op?
Het Wetsvoorstel schadevergoeding zorg- en affectieschade roept deze vragen op. Dat staat in een wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak. De Raad ziet graag dat het wetsvoorstel wordt verduidelijkt.
Er is een concept-wetsvoorstel in de maak. Het wetsvoorstel verbetert de positie van personen die door toedoen van een ander letselschade lijden en van de naasten van personen die door toedoen van een ander letselschade lijden of komen te overlijden.
In 2013 gaf één op de vijf inwoners van 15 jaar en ouder aan het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende criminaliteit (gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten).
Dit aandeel bleef onveranderd ten opzichte van 2012. De laatste jaren is er sprake van een licht dalende tendens bij het slachtofferschap.
Dit blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor (zie download). Het gaat in de Veiligheidsmonitor om de ervaring en beleving van burgers en niet om registratie van criminaliteit door de politie.
De privacy van slachtoffers moet beter worden beschermd, het moet voor verzekeraars makkelijk worden de schade op de dader te kunnen verhalen.
Slachtoffers moeten – maar niet als procespartij - zonder inhoudelijke beperkingen het woord kunnen voeren in de rechtszaal. Er wordt gekeken naar de totstandkoming van één slachtofferdienst en de reikwijdte van het schadefonds wordt uitgebreid.
Ondanks bezuinigingen wordt op de ondersteuning van slachtoffers niet gekort. Dat schrijft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn visie op het slachtofferbeleid uiteenzet.
De Nationale ombudsman gaat een speciale behoorlijkheidswijzer opstellen voor slachtoffers van geweldsmisdrijven: wat mogen zij verwachten van de betrokken instanties (zoals politie en OM) vanaf het moment dat zij aangifte doen tot aan het punt dat de dader weer op vrije voeten komt.
Er bestaan grote twijfels over de zin van de Verzekering tegen Zinloos Geweld. Volgens Slachtofferhulp Nederland speelt de verzekering in op angstgevoelens in de samenleving. Verzekeringssite Independer denkt dat de meeste mensen al verzekerd voor veel van de kostencomponenten waar deze verzekering dekking tegen biedt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.