De Stichting van de Arbeid heeft een aanvalsplan opgesteld om het aantal werknemers zonder pensioen te verkleinen. Een van de voorstellen is dat werknemers op hun loonstrook een melding te zien krijgen als zij geen ouderdomspensioen opbouwen.
Eén op de tien werknemers bouwt geen aanvullend pensioen op. Een aanvullend pensioen, bovenop de AOW, is belangrijk om te voorkomen dat mensen er na hun pensionering financieel op achteruit gaan. Ook voor ondernemingen is het belangrijk: Een pensioenregeling maakt een werkgever aantrekkelijker voor nieuwe werknemers en kan de binding met bestaande werknemers versterken.
De verkenning biedt een brede inventarisatie van landelijke en internationale feiten en cijfers rondom het minimumjeugdloon. Ook verkent en duidt dit rapport de mogelijke effecten op jeugdwerkgelegenheid, jeugdwerkloosheid en onderwijsdeelname van jongeren. Daarnaast gaat de SER in op economische zelfstandigheid, juridische aspecten en vakvolwassenheid. Bij het aanpassen van het WMJL moeten al deze invalshoeken en de mogelijke effecten ervan worden afgewogen. Daarbij speelt ook timing een belangrijke rol. De aanpassing is uiteindelijk een politieke keuze.
De SER heeft de variant persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling nader onderzocht en uitgewerkt en vindt deze nog steeds interessant. Met deze – technische – verkenning wil de SER een vervolgbijdrage leveren aan de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel dat een goed pensioeninkomen biedt en beter aansluit op de veranderende samenleving. Het rapport gaat daarnaast in op de vraag hoe een mogelijke overgang kan plaatsvinden en hoe de vergelijking tussen verschillende varianten uitpakt.
De SER wil een sterkere inzet op preventie van werkloosheid. Werknemers die hun baan dreigen te verliezen, moeten nog voor ze in de WW terechtkomen, ondersteuning krijgen van nieuw op te richten regionale adviescentra.
In het kader van de nationale pensioendialoog heeft de SER vier varianten verkend (zie download) om ons pensioenstelsel te ontwikkelen en te versterken. Deze varianten zijn beoordeeld op basis van een aantal cruciale criteria. De nadruk in dit ontwerpadvies en in deze fase van de pensioendialoog ligt op de analyse van de varianten, nog niet op een keuze hiertussen.
De Nederlandse economie heeft een sterke uitgangspositie. Desondanks doet Nederland het nu slechter dan omringende landen. Ons land heeft last van negatieve wisselwerkingen tussen de woningmarkt, het bankwezen en het pensioenstelsel.
Een samenhangende aanpak van de woningmarkt, het bankwezen en de pensioensector zal de Nederlandse economie in stabieler vaarwater brengen, stelt de Sociaal-Economische Raad (SER).
Dalende huizenprijzen: het risico van een negatieve spiraal..
De SER heeft vorige week een advies over de positie van zzp’ers uitgebracht aan minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: het advies ‘Zzp’ers in beeld’.
Om de woningmarkt weer goed te laten functioneren, moet deze ingrijpend worden hervormd. Dat stelt een onafhankelijke commissie van deskundigen van de Sociaal-Economische Raad (SER.
De FNV wil zaken doen met het kabinet, nu de werkgevers een einde gemaakt hebben aan de pogingen om het in de SER nog eens te worden over een nieuwe opzet van de AOW.
In de onderhandelingen tussen de sociale partners en de kroonleden in de Sociaal-Economische Raad (SER) over een alternatief voor een verhoging van de AOW-leeftijd, lijkt een basis te zijn gelegd voor verder overleg.
Het kabinet zal besluiten om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar als werkgevers en werknemers in de SER niet met een unaniem advies komen om het ouderdomspensioen betaalbaar te houden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.