MijnFintool

Home Dossiers sociale huur 1 tot 16 van 16
Nieuws
1 mrt 2023

Wet Betaalbare huur maakt eind aan te hoge huren

Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning, wil het kabinet de middenhuur reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend maken.

Huurders in vrije sector beter beschermd

Om de huren in de vrije sector betaalbaar te houden, wijzigt minister De Jonge de wet die huurverhogingen maximeert. Nu is de inflatie nog leidend.

Huurverlaging 2024 voor huurders met lager inkomen (internetconsultatie)

Huurders die een laag inkomen hebben en die van een sociale huurwoning van woningcorporatie huren, krijgen in 2024 recht op huurverlaging. Dat geldt als zij meer huur dan €550 per maand betalen.
Nieuws
23 mei 2022

Recreatiewoningen in Nederland

Er zijn een viertal onderzoeksrapporten rondom recreatiewoningen gepubliceerd. De conclusie van een onderzoek is dat er geen concurrentie tussen locaties voor woningbouw (voor starters) en locaties voor recreatiewoningen bestaat. Voor beide functies zijn namelijk andere ruimtelijke voorwaarden relevant. Er is wel sprake van een groei in het aantal recreatiewoningen echter, er is geen sprake van een verdubbeling in de afgelopen 10 jaar.

WOZ-waarde minder bepalend in hoogte huurprijs

Per 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van de huurprijs. Dit noemen we de cap op de WOZ. Met de WOZ-waarde stelt de gemeente vast hoeveel een woning waard is.
Nieuws
4 mrt 2021

Hoe werkt de eenmalige huurverlaging in 2021?

Bekijk of u recht heeft op de eenmalige huurverlaging in 2021.

Vaststelling maximale huurverhoging 2021

Minister K.H. Ollongren had eerder aangekondigd de jaarlijkse huurverhoging in de sociale huursector en de vrije huursector vanaf 2021 te maximeren op inflatie + 1 procentpunt.
Nieuws
11 jun 2019

Gemiddelde huurverhoging beperkt tot inflatie

Het gemiddelde aan huurverhogingen per woningcorporatie mag vanaf volgend jaar niet hoger zijn dan de inflatie. Corporaties kunnen voor extra investeringsruimte lokaal wel afspraken maken om deze gemiddelde huursstijging te verhogen met maximaal 1%.
Nieuws
1 jun 2017

Kamervragen over het rapport ‘De woningmarkt in de grote steden’

Minister Plasterk heeft Kamervragen beantwoord over het rapport ‘De woningmarkt in de grote steden’ van De Nederlandsche Bank.

Kamerbrief over druk woningmarkt

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Blok aan dat steeds meer urgente woningzoekers voorrang krijgen op andere mensen die wachten op een woning, waardoor de wachtlijsten groeien en de druk op de woningmarkt toe neemt.

Huurverhoging per 1 juli 2015

Verhuurders van zelfstandige huurwoningen in het gereguleerde segment (‘sociale huur’) kunnen ook dit jaar het inkomen een rol laten spelen bij de jaarlijkse huurverhoging. Dat betekent dat zij voor midden- en hogere inkomens bovenop de basishuurverhoging de wettelijke opslag van respectievelijk een 0,5% en 2,5% mogen toepassen. De basishuurverhoging bedraagt per 1 juli 2015 maximaal 2,5%.

Handreiking gedragsaanwijzing bij woonoverlast

Met de CCV ‘Handreiking gedragsaanwijzing bij woonoverlast’ in de hand, gaan de komende maanden maar liefst 26 gemeenten aan de slag met de pilot ‘gedragsaanwijzing’.

Politieke partijen komen met suggesties voor woningmarkt

Vooruitlopend op het Tweede Kamerdebat over de woningmarkt komen diverse politieke partijen met suggesties. - D66: eerder NHG hypotheek voor ZZP-ers - VVD: evaluatie hypotheekregels - ChristenUnie: starterscontract - PvdA: verhoging inkomensgrens sociale huur

Goedkope corporatiewoningen voor de lagere inkomens

Begin 2010 waren er bijna 6,7 miljoen bewoonde woningen in Nederland, waaronder 3,8 miljoen koopwoningen en 2,1 miljoen corporatiewoningen. Bijna een miljoen corporatiewoningen hadden een WOZ-waarde lager dan 150 duizend euro. Dat aantal is bijna drie keer zo hoog als het aantal koopwoningen in die prijsklasse in 2010.

Aanpassing inkomensgrens en toetsing huishoudinkomen

De inkomensgrens voor de toewijzing van sociale huurwoningen is per 1 januari 2013 een huishoudinkomen van 34.229 euro. Dit is het gevolg van de jaarlijkse indexatie van de inkomensgrens.

Malaise in de woningbouw: woningtekort verdubbelt

Een woningtekort van 300.000 woningen in 2020. Op dit moment is het tekort 150.000 woningen, dit volgens berekeningen van ABF Research.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1