Internationaal wordt met ontzetting en ongeloof gereageerd op het besluit om spaarders bij Cypriotische banken deels te laten opdraaien voor de noodsteun aan het land.
Dat blijkt uit een rondgang langs buitenlandse kranten en uit de reacties van vooraanstaande economen.
Nederlandse banken ontvangen door de schuldencrisis steeds meer spaargeld uit de zwakkere eurolanden. Dat meldt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in het jaarverslag.
Nederlandse en Duitse banken hebben hun deposito's in het eerste kwartaal van 2012 aanzienlijk zien stijgen.
Nederland krijgt al het spaargeld van Icesave terug. Dat valt volgens het Financieele Dagblad op te maken uit een persbericht van de IJslandse minister-president.
Het CDA komt met een initiatiefwet om het sparen bij de jeugd meer te stimuleren. Mirjam Sterk van de regeringspartij wil de initiatiefwet indienen tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken later deze week.
Het CDA komt met een initiatiefwet om het sparen bij de jeugd meer te stimuleren. Mirjam Sterk van de regeringspartij wil de initiatiefwet indienen tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken later deze week.
Werknemers die nog mee willen doen aan de spaarloonregeling, kunnen dat ook zonder bank. Zij kunnen hun werkgever ook vragen om het geld binnen het bedrijf zelf te parkeren. Dat heeft het ministerie van Financiën bevestigd.
Spaarders met goede kennis over het financieel toezicht en ervaringen tijdens de financiële crisis gaan behoedzamer om met hun spaargeld. Dit is de belangrijkste bevinding uit een DNB-enquête naar het spaargedrag van Nederlandse huishoudens tijdens de crisis.
De afgelopen twaalf maanden hebben zo'n 1,1 miljoen huishoudens hun spaargeld op een andere spaarrekening gezet. Vooral ASN Bank, Bank of Scotland, Centraal Beheer, Leaseplan Bank en SNS bank profiteren hiervan
Veel spaaraanbieders hebben de afgelopen maanden de spaarrente verhoogd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de spaartarieven door de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl.
Uit recent onderzoek van Independer.nl blijkt dat spaarders bij grote banken veel minder tevreden zijn over hun bank dan spaarders bij kleinere banken. Met name op het aspect prijs/kwaliteitverhouding (value for money) scoren ze beduidend lager.
België heeft de bankgegevens van meer dan 250.000 Europese rekeninghouders doorgegeven aan de fiscus in hun thuisland. Het gaat onder meer om de gegevens van ruim 50.000 Nederlander. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.
SNS Bank gaat terug van zestig verschillende spaarrekeningen naar zes. De bank streeft naar meer eenvoud voor zijn klanten en wil groeien in de spaarmarkt. Het marktaandeel is nu 9% en SNS Bank wil het komend jaar boven de 10 uitkomen.
LeasePlan Bank accepteert voorlopig geen nieuwe spaarders. De doelstelling voor spaargelden voor 2010 zijn al bereikt. Dat heeft LeasePlan donderdag bekendgemaakt.
IJsland heeft zich bij de teloorgang van de Icesave-bank niet aan zijn EU-verplichtingen gehouden over de garantie van spaartegoeden. Reykjavik had gedupeerde spaarders in Groot-Brittannië en Nederland geld moeten teruggeven.
Zoals verwacht hebben de IJslanders in het referendum van zaterdag het akkoord afgewezen dat de regering wilde sluiten met Groot-Brittannië en Nederland over de betaling van 3,8 miljard euro vanwege het faillissement van Icesave.
Volgens de Rabobank is een aantal riskante banken druk bezig met het aantrekken van Nederlands spaargeld. Spaarders moeten daarom ook na het omvallen van Icesave en DSB nog steeds goed oppassen bij wie ze hun geld onderbrengen, aldus Rabo-bestuursvoorzitter Piet Moerland volgens Zibb.nl.
De middelgrote Nederlandse banken worden steeds afhankelijker van spaargeld. Zakenbank NIBC bijvoorbeeld haalt volgens de Volkskrant inmiddels 20 procent van zijn balans bij spaarders vandaan. Een jaar geleden was dat percentage nog nul.
Nederlandse spaarders bij Icesave hebben 233.000 euro laten liggen nadat de garantieregeling voor de IJslandse internetspaarbank was uitgevoerd. Dat blijkt uit het tweede verslag van de bewindvoerders over de afwikkeling van het Icesave-debacle.
De handelwijze van De Nederlandsche Bank (DNB) met betrekking tot de Icesave-spaarders is 'incompleet en hypocriet'. Dat vindt Icesaving, de groep van ongeveer tweehonderd spaarders die per persoon meer dan 100.000 euro had uitstaan bij de IJslandse bank Icesave.
De handelwijze van De Nederlandsche Bank (DNB) met betrekking tot de Icesave-spaarders is 'incompleet en hypocriet'. Dat vindt Icesaving, de groep van ongeveer tweehonderd spaarders die per persoon meer dan 100.000 euro had uitstaan bij de IJslandse bank Icesave.
Minister Wouter Bos van Financiën wil een fonds instellen dat gevuld wordt door banken en dat een nieuw garantiestelsel moet vormen voor spaarrekeningen.
Mensen die nog geld hebben staan op een spaarrekening van de IJslandse bank Icesave, hebben nog tot 16 maart de tijd om zich te melden bij De Nederlandsche Bank. Volgens de DNB zouden nog zo'n 10.000 Nederlanders zich nog niet hebben gemeld voor het depositogarantiestelsel dat teruggave van hun spaargeld regelt.
Nederlanders zijn hun spaargeld meer gaan spreiden. Zo willen ze ook het risicoo spreiden op verlies van hun spaargeld bij een onverhoopt faillissement van de bank. Ook zijn ze huiveriger voor buitenlandse banken geworden sinds de problemen bij Icesave.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.