MijnFintool

Home Dossiers spaargeld 1 tot 25 van 115

Kamervragen over starter die vette spaarpot moet hebben voor 1e woning

Minister Keijzer gaf antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van het artikel 'Starter moet vette spaarpot hebben voor 1e woning: eigen vermogen van 91.000 euro vereist'.
Nieuws
7 mrt 2025

Onderzoeksrapport 'Waarschuwen bij beleggen'

Minister Heinen stuurde de Tweede Kamer het onderzoeksrapport 'Waarschuwen bij beleggen'. Het rapport beschrijft de resultaten van onderzoek naar hoe waarschuwingen bij beleggingsproducten met een laag risico effectiever kunnen worden ingezet voor (nieuwe) beleggers.
Nieuws
3 jul 2024

Motie verzoek nationaal spaarplan

In een eerder aangenomen motie zijn een viertal verzoeken opgenomen. Een ervan is het weer invoeren van 'Zilvervlootsparen'. Die komt er vooralsnog niet.
Nieuws
24 apr 2024

Verduurzamingsplicht bij de aankoop van een nieuwe woning?

Het overgrote deel van de huiseigenaren kan een serieuze verduurzaming van de eigen woning financieren met spaargeld of een lening. Het gaat dan om een woningisolatie tot energielabel B en een warmtepomp. Dit blijkt uit onderzoek van DNB.

VvE en verstrekte opdracht op 31 december

(Toetsing box 3, peildatum 1 januari)
Mag voor de bepaling van de waarde van een VvE-lidmaatschapsrecht op de peildatum voor box 3 het banksaldo van de VvE worden verminderd met een reeds verstrekte opdracht voor onderhoudswerkzaamheden?
Nieuws
14 feb 2024

Kamervragen achterblijvende spaarrentes

De gemiddelde spaarrente in Nederland is de afgelopen periode meer gestegen (150 bps) dan in andere Europese lidstaten (gemiddeld 129 bps). De ECB constateerde recent dat de doorwerking van de gestegen beleidsrente naar spaarrentes relatief sterk is in Nederland.1 Het beeld dat soms bestaat dat Nederlandse banken achterlopen bij banken uit andere Europese lidstaten behoeft dus nuancering.
Nieuws
31 jan 2024

Beleidsopties bij langdurig achterblijvende spaarrentes

Minister Van Weyenberg informeerde de Tweede Kamer over opties voor beleid wanneer spaarrentes langdurig achterblijven ten opzichte van de beleidsrente van de Europese Centrale Bank en ook internationaal gaan achterlopen.

Nederlandse depositogarantie

Uit Europees onderzoek blijkt dat 96% van alle Europese rekeninghouders volledig beschermd wordt door de nationale depositogarantie. In Nederland is dat 97%. Het garantiebedrag van 100.000 euro verder verhogen, is dan ook niet nodig. Dat meldt DNB.

Berekening forfaitair rendementspercentage overige bezittingen box 3

Staatssecretaris Van Rij maakte de tabelcorrectiefactor, bedragen en percentages arbeidskorting, percentage eigenwoningforfait en forfaitaire rendementspercentages box 3 voor 2024 bekend.

Kabinet wil combinatie van systemen in nieuwe spaartaks

Het demissionaire kabinet is het eens over de contouren van een nieuwe spaartaks, de belastingheffing op vermogen. Maar of de ideeën werkelijkheid worden, is onzeker. De komende tijd kunnen burgers hun mening geven over het plan. En dan moet het nieuwe kabinet ermee aan de slag. Het nieuwe systeem zou dan op zijn vroegst in 2027 kunnen ingaan.
Nieuws
9 mei 2023

Voorlopige inhoud pakket en wetsvoorstel Belastingplan 2024

In de vorige beleids- en uitvoeringsagenda heb ik (staatssecretaris Marnix L.A. van Rij) aangegeven een visie op de eigenwoningregeling te willen te ontwikkelen. Ik wil in deze visie inzichtelijk maken wat de bevindingen van het onderzoek naar de fiscale regelingen, de beleidsdoorlichting Woningmarkt en de reeds bestaande onderzoeken in samenhang betekenen. Ik streef ernaar om mijn visie in de loop van 2024 aan uw Kamer te doen toekomen.
Nieuws
25 jan 2023

Zoektocht erfgenamen overleden rekeninghouders

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat op zoek naar erfgenamen van inactieve bankrekeningen, de zogeheten slapende tegoeden. Het RVB heeft hiervoor een convenant getekend met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Rekenmodel Box 3 vermogensrendementsheffng BP2023

Update 13-12-2023
De vermogensrendementsheffing werd eerst op basis van vooraf vastgestelde fictieve rendementen vastgesteld. Met de uitspraak van de Hoge Raad en 'herstelwetgeving' is er gedurende de overgangsperiode een afwijkende methodiek. Zie rekenmodel.
Nieuws
7 dec 2022

Kamervragen over zwartspaarders

Staatssecretaris Van Rij gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Zwartspaarder spint garen bij schrappen vermogenstaks'.
Nieuws
19 okt 2022

Bank- en spaartegoeden sterk toegenomen

Begin 2021 hadden Nederlandse huishoudens in totaal 362 miljard euro aan bank- en spaartegoeden. Dat is 32 miljard euro meer dan een jaar eerder. Sinds het uitbreken van de coronacrisis sparen mensen meer dan daarvoor. Tussen 2019 en 2020 bedroeg de toename 16 miljard euro, de jaren daarvoor namen de spaartegoeden minder hard toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Nieuws
11 jan 2023

Rekenmodel Box 3 vermogensrendementsheffng

Zie gekoppeld artikel met update - 11/1/2023
De definitieve uitgangspunten zijn pas begin januari 2023 bekend, maar met behulp van rekenmodel kan wel alvast een indicatieve berekening gemaakt worden.
Nieuws
13 jul 2022

Belastingdienst op schema met hersteloperatie box 3 (+ online rekenmodel)

Alle mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de box-3 heffing over de jaren 2017 – 2020 krijgen in de komende weken een brief van de Belastingdienst waarin staat op welke wijze zij herstel ontvangen. Dit ontvangen zij voor 4 augustus en daarmee loopt de hersteloperatie volgens planning.

Verduurzaming is betaalbaar voor huiseigenaren

DNB heeft onder 4,3 miljoen huiseigenaren onderzocht of ze de verduurzaming van hun huis kunnen betalen. Hieruit blijkt dat vier op de vijf huiseigenaren de verduurzaming financieel zelf kunnen dragen, maar één op de vijf hier mogelijk moeite mee heeft.

Aflossen en vervolgens opnemen niet vanzelfsprekend

De consumenten willen hun huidige hypothecaire geldlening boetevrij met eigen middelen aflossen om daarna een tweede hypothecaire geldlening af te sluiten met een lagere rente.
Nieuws
8 jul 2021

Rentemarge banken verder gedaald

De rentemarge van Nederlandse banken is vorig jaar gedaald. Doordat de rente naar verwachting laag blijft, houdt de druk op de rentemarge aan. Banken rekenen daarom op een steeds groter deel van het spaargeld een negatieve rente door. Dat meldt DNB.
Nieuws
7 jun 2021

Spaargeld en schulden salderen?

De erflaatster had een spaarsaldo en tegelijk een schuld uit een hypotheekkrediet. Volgens de erfgenamen heeft de bank in strijd met haar zorgplicht gehandeld doordat zij heeft verzuimd de erflaatster erop te wijzen dat de schuld met haar spaartegoed kon worden afgelost.
Nieuws
22 apr 2021

Nederlanders zien digitale euro wel zitten

Ruwweg de helft van het Nederlandse publiek zou een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen bij de centrale bank, zo blijkt uit DNB-onderzoek onder een representatieve groep burgers. De digitale euro zou een betrouwbare en aantrekkelijke publieke aanvulling kunnen zijn op contant geld en op de bestaande elektronische betaalinstrumenten als zij goed presteert op het vlak van privacybescherming en veiligheid.
Nieuws
21 apr 2021

Eigen woning belangrijkste vermogensbestanddeel

Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning in 2019. Het eigenwoningbezit is sinds 2008 vrij constant. De eigen woning vormde in 2019 met 57 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben daardoor grote invloed op het vermogen van huishoudens. Daarna volgen het aanmerkelijk belang (15 procent) en bank- en spaartegoeden (12 procent).
Getoond 1 tot 25 van 115. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1