Honderdduizenden werknemers laten een slordige miljard euro aan spaarloon ongebruikt liggen, schrijft het AD naar aanleiding van een rondvraag bij de grote banken.
3,3 miljard euro spaargeld op 2 miljoen rekeningen kan sinds 1 januari 2012 direct worden opgenomen.
Van de 3,5 miljard euro die Nederlanders sinds 1 januari kunnen opnemen door het opheffen van de spaarloonregeling, blijft ruim 80 procent op de bank staan. Slechts zo’n 650 miljoen euro wordt geïncasseerd en vloeit naar de economie.
Ruim 260 duizend mensen hebben op de valreep een spaarloonregeling afgesloten voordat deze regeling per 1 januari verdwijnt. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een rondgang langs banken. De enorme toeloop kost de regering minstens veertig miljoen euro.
Update: In BP2013 (deelakkoord) is vastgelegd dat vitaliteitsregeling niet doorgaat.
Het Verbond van Verzekeraars vindt dat de manier waarop het kabinet Rutte de vitaliteitsregeling heeft ingevuld, geen bijdrage levert aan het stimuleren om mensen langer vitaal aan het werk te houden. “Er gaapt een kloof tussen woord en daad van dit kabinet als het gaat om het vitaliteitsbeleid.”
Update: In BP2013 (deelakkoord) is vastgelegd dat vitaliteitsregeling niet doorgaat.
Zes op de tien Nederlanders zullen hun binnenkort vrijkomende spaarloon oppotten. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg/Centerdata en de FFP op verzoek van de EO. Vorig jaar liet de helft het spaarloon dat vrijkwam op de bank staan.
Werknemers die nog mee willen doen aan de spaarloonregeling, kunnen dat ook zonder bank. Zij kunnen hun werkgever ook vragen om het geld binnen het bedrijf zelf te parkeren. Dat heeft het ministerie van Financiën bevestigd.
Er is de laatste weken een run ontstaan op spaarloonregeling. Volgens verschillende banken is het te veel werk om alle nieuwe klanten te helpen. Zij hebben besloten al eerder te stoppen met de spaarloonregeling.
RTL Nieuws meldde onlangs dat in oktober ruim 48.000 spaarloonrekeningen zijn geopend. Deze week verwijt de FNV de banken dat die een deadline van 1 december 2011 hebben ingesteld.
Het spaarloon wordt zonder restricties vrijgegeven en mensen kunnen nog snel een spaarloonregeling treffen. Staatssecretaris Weekers zal mensen die dat doen niets in de weg leggen.
Vanaf 1 januari 2012 kunnen werknemers die meedoen aan de spaarloonregeling hun hele tegoed in een keer opnemen. Het ministerie van Financiën heeft dit gisteren bevestigd.
Volgend jaar kunnen werknemers niet meer belastingvriendelijk bijsparen in de spaarloonregeling. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag bekend. De beperking van het spaarloon is nodig om de verlaging van de overdrachtsbelasting te kunnen betalen.
In 2010 hebben werknemers 893 miljoen euro ingelegd op levensloopregelingen. Dat is nagenoeg hetzelfde bedrag als in 2009. Daarnaast hebben ze 233 miljoen euro opgenomen, 45 procent meer dan een jaar eerder. Het tegoed op de levensloopregelingen kwam eind 2010 uit op bijna 4,1 miljard euro. Het aantal rekeningen bleef nagenoeg gelijk.
Het CDA wil een spaarloon-plusregeling ook van toepassing laten zijn als mensen tussen twee banen inzitten, meer tijd aan hun gezin willen besteden of een eigen bedrijf willen opstarten.
Vandaag komt voor ruim 4 miljard euro aan spaarloon vrij van ongeveer twee miljoen werknemers in Nederland. Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën hoopt dat deze mensen het geld gaan uitgeven en zo het herstel van de economie een impuls geven.
ING maakt in navolging van de beslissing van de minister om het opgebouwde spaarloon vrij te geven. het spaarloon voor elke klant automatisch vrij opneembaar, ook als de klanten daar niet om vragen. Volgens de Consumentenbond kan dat nadelig voor klanten zijn.
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadt huiseigenaren aan om het spaarloontegoed dat per 15 september vrijvalt, te investeren in de isolatie van spouwmuren. Volgens de organisatie levert dat meer op dan een spaarrekening of beleggen op de beurs.
Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft besloten het spaarloon vrij te geven. De Jager komt daarmee tegemoet aan een in de Tweede Kamer breed gedragen wens. De maatregel betekent een potentiële bestedingsimpuls van ruim 4 miljard euro.
Demissionai minister De Jager van Financiën voelt er niets voor om het spaarloon voor iedereen te deblokkeren. Dat antwoordde hij op vragen van Tweede Kamerlid Frans Weekers van de VVD.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.