Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer gaan sparen, vooral om hun hypotheken af te lossen. Strengere hypotheekregels lijken daarvan de oorzaak. Dat stelt het Centraal Planbureau in onderzoek dat is verschenen.
De rentemarge van Nederlandse banken is vorig jaar gedaald. Doordat de rente naar verwachting laag blijft, houdt de druk op de rentemarge aan. Banken rekenen daarom op een steeds groter deel van het spaargeld een negatieve rente door. Dat meldt DNB.
Rekenmodel ziet op eerder 'proefballonnetje', niet omgezet in wet
Op het eerste gezicht lijkt het aanpassen van de berekening van de vermogensrendementsheffing sympathiek voor de spaarders. In een whitepaper laten we een aantal aandachtspunten zien voor de (hypotheek)adviseur die in het verleden een 'familiehypotheek' of een hypotheek voor een vakantiewoning heeft geadviseerd. Ook worden nog een aantal andere 'haken en ogen' beschreven. Tevens is een rekenmodel als download beschikbaar.
De opleving van de huizenmarkt heeft een drukkend effect op de spaartegoeden, mede omdat (startende) kopers steeds meer eigen geld moeten inbrengen bij de aankoop van een nieuwe woning als gevolg van de strengere loan-to-value eisen en hogere huizenprijzen. Dat stelt DNB.
Het spaaroverschot van de huishoudens bedroeg in 2016 ruim 3 miljard euro, tegen bijna 22 miljard in 2013. Het overschot nam vooral af doordat huishoudens en instellingen meer zijn gaan uitgeven. De consumptieve bestedingen namen in drie jaar tijd met 16 miljard euro toe, de investeringen in vaste activa met 13,5 miljard. Bij die vaste activa gaat het met name om nieuwbouwwoningen.
Nabestaanden kunnen binnenkort eenvoudiger nagaan of een overleden familielid nog een spaartegoed heeft bij een bank.
Banken zijn van plan om begin 2014 jaar een digitaal loket in te richten voor 'slapende tegoeden', meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Volgens cijfers van het CBS is het spaartegoed op levensloopregelingen in 2012 opgelopen tot ruim 5 miljard euro. Bestaande deelnemers hebben vorig jaar 367 miljoen euro meer ingelegd dan opgenomen. De inleggen zijn lager dan vorig jaar, de opnamen voor verlof hoger dan ooit.
Het is terecht dat er vanuit Brussel kritiek wordt gegeven op de hoge hypotheekschuld in Nederland. "Als je zo afhankelijk bent van het buitenland als Nederland dan moeten rotte appels, waar de hoge hypotheekschuld er één van is, er zo snel mogelijk uit."
Dit stelt de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes in een interview met NU.nl. "We hebben tijdens de crisis allemaal geleerd wat de risico's van hoge schulden zijn."
Honderdduizenden werknemers laten een slordige miljard euro aan spaarloon ongebruikt liggen, schrijft het AD naar aanleiding van een rondvraag bij de grote banken.
3,3 miljard euro spaargeld op 2 miljoen rekeningen kan sinds 1 januari 2012 direct worden opgenomen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.