MijnFintool

Home Dossiers sparen 1 tot 25 van 128

Rapport spaarmarktonderzoek

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceerde het definitieve rapport over de werking van de Nederlandse spaarmarkt, nadat belanghebbenden in de consultatieperiode hun reactie konden geven op het rapport.
Nieuws
3 jul 2024

Motie verzoek nationaal spaarplan

In een eerder aangenomen motie zijn een viertal verzoeken opgenomen. Een ervan is het weer invoeren van 'Zilvervlootsparen'. Die komt er vooralsnog niet.
Nieuws
5 jun 2024

Standpunt gepubliceerd over verdeling gemeenschappelijke inkomensbestanddelen en gezamenlijke grondslag sparen en beleggen

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst en Kennisgroep formeel recht hebben de vraag beantwoord of en zo ja, tot welk moment fiscale partners in de inkomstenbelasting kunnen terugkomen op een gekozen onderlinge verhouding van gemeenschappelijke inkomensbestanddelen en de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen, indien een van beide partners geen aangifte heeft ingediend en bij diegene ook geen definitieve aanslag is vastgesteld.
Nieuws
29 mei 2024

ACM: spaarrentes blijven achter door te weinig concurrentie

Een gebrek aan concurrentie tussen banken is een belangrijke oorzaak van de lage spaarrente voor consumenten. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van onderzoek naar het functioneren van de Nederlandse spaarmarkt. Het overgrote deel van de Nederlandse spaarders heeft een spaarrekening bij één van de drie Nederlandse grootbanken (ABN Amro, ING en Rabobank) en weinig consumenten stappen over naar andere banken die een hogere rente bieden. Daardoor voelen de grootbanken onvoldoende concurrentiedruk om hun spaarrente te verhogen. De ACM doet in het voorlopige rapport aanbevelingen aan de wetgever om overstapdrempels voor consumenten te verlagen waardoor de concurrentie op de spaarmarkt zal toenemen. Dit voorlopige rapport wordt nu ter consultatie voorgelegd.
Nieuws
11 sep 2023

Nederlandse banken bieden in Duitsland fors hogere rentes

Spaarbanken die in Nederland actief zijn, bieden aan spaarders in Duitsland vaak fors hogere of rentes dan in ons land. Zo moeten Nederlandse klanten van ING het doen met 1,25 procent rente op hun spaarrekening en krijgen nieuwe klanten in Duitsland wel 3,5 procent rente, blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Het voelt misschien oneerlijk dat spaarders in andere landen meer rente krijgen dan hier”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Toch zijn de renteverschillen goed te verklaren als je kijkt naar de spaarmarkten in onze buurlanden.”

Vaststelling van de forfaitaire rendementspercentages voor 2022 in de Wet rechtsherstel box 3

Op grond van artikel 4, eerste en tweede lid, van de Wet rechtsherstel box 3 worden de forfaitaire rendementspercentages voor de categorieën banktegoeden en schulden voor het kalenderjaar 2022 na afloop van het kalenderjaar 2022 vastgesteld. Dit wordt door middel van deze regeling met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 bewerkstelligd.
Nieuws
12 okt 2022

Keert Zilvervlootsparen terug?

De motie om te onderzoeken hoe een product zoals het Zilvervloot-sparen weer kan worden geïntroduceerd, is door de Tweede Kamer aangenomen.
Nieuws
7 sep 2022

Nieuw box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement naar 2026

Het kabinet is van plan om belasting te gaan heffen over het werkelijke rendement in box 3. In het coalitieakkoord is afgesproken om dit stelsel in 2025 in te voeren. Het kabinet heeft op basis van een onderzoek van Capgemini besloten om dit uit te stellen tot 2026.

Rekenmodel bepalen vermogensrendementsheffing (BP2022)

Aan de hand van een rekenmodel kan uitgerekend worden hoeveel de te betalen vermogensrendementsheffing in Box 3 wordt.
Nieuws
5 feb 2020

Kamervragen spaarrente nul procent

Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over nul procent spaarrente.
Nieuws
25 sep 2019

Kamervragen over negatieve rente voor gewone spaarders

Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer antwoorden op Kamervragen over negatieve rente voor spaarders. Een negatieve rente op spaardeposito’s van consumenten is vooralsnog niet aan de orde stelt hij.
Kennis
16 sep 2020

Whitepaper Box 3 aanpassing vermogensrendementsheffing

Rekenmodel ziet op eerder 'proefballonnetje', niet omgezet in wet
Op het eerste gezicht lijkt het aanpassen van de berekening van de vermogensrendementsheffing sympathiek voor de spaarders. In een whitepaper laten we een aantal aandachtspunten zien voor de (hypotheek)adviseur die in het verleden een 'familiehypotheek' of een hypotheek voor een vakantiewoning heeft geadviseerd. Ook worden nog een aantal andere 'haken en ogen' beschreven. Tevens is een rekenmodel als download beschikbaar.

Nibud: Geldzaken in de praktijk

Ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens weet niet of ze recht hebben op tegemoetkomingen zoals toeslagen. Van de huishoudens met een laag inkomen* weet 1 op de 6 dit niet. Huishoudens met een wisselend inkomen weten minder goed dan huishoudens met een vast inkomen of ze er recht op hebben. Huishoudens die wel weten of ze in aanmerking komen voor tegemoetkomingen, komen makkelijker rond. Dit blijkt uit het Nibud-onderzoek Geldzaken in de praktijk 2018-2019.
Kennis
4 apr 2024

Rekenmodel: Box 3 spaargeld of in BV beleggen

Rekenmodel - alleen voor abonnees
Met de huidige lage rentestanden op spaarrekeningen en de bijbehorende te betalen vermogensrendementsheffing (boven het heffingsvrije vermogen) komt men vaak negatief uit. Bereken wat de netto aanwas is bij een gelijk rendement (identiek beleggingsprofiel) in box 3 of in box 2.
Nieuws
13 apr 2017

Nibud: 2 publicaties spaargedrag

Het Nibud vindt het zeer zorgelijk dat 2,5 miljoen huishoudens te weinig geld achter de hand hebben. Vrijwel iedereen heeft een reservepotje nodig om onverwachte uitgaven mee op te vangen. Denk aan bijvoorbeeld het eigen risico in de zorg, of reparaties aan de auto en het vervangen van huishoudelijke apparaten. Het instituut stelt daarom voor om als brede samenleving, van overheid tot (financieel) bedrijfsleven, de consument te helpen. Sparen moet volgens het Nibud een normale vaste maandelijkse uitgave (reservering) worden in plaats van geld dat overblijft en opzij wordt gezet.
Nieuws
4 apr 2017

De invloed van huizenprijsschokken op besparingen van Nederlandse huizenbezitters en huurders

In deze studie (Engelstalig) onderzoekt CPB de invloed van dalende huizenprijzen op besparingen van Nederlandse huishoudens gedurende de periode 2008-2013. Hierbij maken we gebruik van gegevens van het CBS over inkomen, financiële bezittingen en schulden van alle Nederlandse huishoudens. Bovendien weten we van zowel koop- als huurwoningen de waarde vanuit de WOZ-gegevens.
Nieuws
22 jan 2014

Méér rente voor spaarders met het Consumentenbond Renteaanbod

Vandaag lanceert de Consumentenbond als eerste partij in Nederland een veiling voor spaarrekeningen. Veel consumenten zijn teleurgesteld in de lage spaarrente die ze bij hun bank ontvangen. De Consumentenbond gaat daarom, samen met partner DepositoDeal, de krachten van vele spaarders bundelen om daarmee een hogere spaarrente bij banken te realiseren.
Kennis
24 okt 2013

Actualisering besluit inkomen uit sparen en beleggen (box 3)

Dit besluit is een actualisering van het besluit van 16 februari 2012, nr. BLKB 2012/137M en bevat een nieuw beleidsstandpunt over de tijdigheid van een verzoek om een voorlopige aanslag of een aangifte en een goedkeuring voor de waardering van achtergestelde deposito’s en vorderingen op de DSB Bank NV op peildata 1 januari 2012 en 2013.
Kennis
5 dec 2016

Budgetplanner - huishoudboekje

Consumentenversie rekenmodel voor begroting inkomsten / uitgaven per maand en uitgaven per jaar. Door invullen 'omschrijving' en 'bedragen' wordt direct het spaarsaldo bijgewerkt. Bedrijfsmatig kun je het ook gebruiken, door de zakelijke inkomsten / uitgaven te benoemen.
Nieuws
29 mei 2013

Zwartspaarders kunnen mogelijk ongestraft doorsparen

Zwartspaarders ontspringen mogelijk de dans doordat de Belastingdienst weigert te onthullen van wie de belastende informatie afkomstig is, schrijft de Telegraaf. Rechters kunnen besluiten om boetes en zelfs navorderingsaanslagen te vernietigen.
Nieuws
27 mei 2013

Sparen kost geld

Doordat de spaarrente lager is dan de inflatie verliezen spaarders wereldwijd ruim 100 miljard euro per jaar. Dat stelde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zondag op basis van berekeningen die in opdracht van de krant werden uitgevoerd. Doordat het rendement na inflatie negatief is, neemt de koopkracht af.

Ouderen zetten de tering naar de nering

65-plussers houden door de crisis de hand stevig op de knip, zo blijkt uit een onderzoek dat Plus Magazine hield onder 644 lezers. Bijna tweederde geeft minder of helemaal niets meer aan goede doelen. 42 procent van de ondervraagde Pluslezers is aan het bezuinigen geslagen, bijvoorbeeld door naar koopjes te jagen of een goedkope supermarkt te zoeken. Ook de kinderen worden de dupe: een kwart van de 65-plussers heeft de schenkingen aan de kinderen verlaagd of helemaal afgeschaft.
Nieuws
16 mei 2013

Independer neemt scores Eerlijke Bankwijzer in vergelijking mee

De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt de elf belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op de Nederlandse markt op duurzaamheid. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en IKV Pax Christi
Getoond 1 tot 25 van 128. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1