De recente stijging van de overheidsschuld was economisch logisch, omdat daarmee de negatieve economische gevolgen van de crisis zijn gedempt. Op termijn is echter een lager schuldniveau gewenst om te voorkomen dat de Nederlandse economie in problemen komt.
In twee publicaties (zie downloads) geeft het CPB een analyse en achtergrondsinformatie.
Hoge schulden bij huishoudens, funding banken en een woningmarkt die vastzit zijn volgens het Internationaal Monetair Fonds de belangrijkste oorzaken van de beperkte economische groei in Nederland.
Als gevolg van de economische crisis is de Nederlandse staatsschuld fors opgelopen. Dit komt vooral doordat de overheid jaren op rij fors meer uitgaf dan zij aan inkomsten ontving. Steun aan de financiële sector en Europese overheden speelt een veel minder grote rol, al wordt dit nog steeds vaak gedacht, zo blijkt uit een enquête van de Nederlandsche Bank.
ING wil dit jaar nog een deel van de staatssteun terugbetalen die het concern tijdens de financiële crisis ontving. De bank wil daar onder meer de opbrengsten van de verkoop van ING Direct in de VS gebruiken.
De goudprijs is maandag naar een nieuwe recordwaarde gestegen. De aanhoudende zorgen over de schuldenproblemen van de Verenigde Staten stuwden de goudprijs naar een niveau van 1622,49 dollar (1127,43 euro) per troy ounce (31,1 gram).
Aegon heeft zijn volledige staatsschuld afgelost. Het gaat in totaal om een geleend bedrag van 3 miljard euro plus een toeslag van 1,1 miljard euro. Aegon is daarmee de eerste Nederlandse financiële instelling die alle steun heeft afgelost. ABN Amro, ING, SNS Reaal moeten nog kapitaalsteun aflossen.
De doorberekening door het Centraal Planbureau (CPB) van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen – ‘Keuzes in Kaart 2011-2015’ – levert een overzicht op met harde ingrepen. Iedere partij is naar eigen zeggen nu ‘kampioen’ op een specifiek gebied: banen, sociale zekerheid, zorg, onderwijs enzovoort.
De Nederlandse pensioenfondsen worden hard getroffen door de onrust in Griekenland. Hierdoor zijn hun Zuid-Europese staatsobligaties en aandelenportefeuilles de afgelopen weken flink in waarde gedaald. Maar nog belangrijker: de marktrente staat flink lager, wat zorgt voor hogere pensioenverplichtingen.
De EU heeft 500 miljard euro beschikbaar om zo nodig eurolanden te helpen die hun schulden niet meer kunnen betalen. De EU-ministers van Financiën hebben hierover een akkoord bereikt.
De crisis begon bij de banken, verzekeraars en pensioenfondsen, kreeg toen overheden in haar greep, en dreigt nu weer terug te slaan op de financiële sector. Risicovrije beleggingen bestaan niet meer, is de harde les van de huidige crisis.
'Als de hoge overheidstekorten niet worden aangepakt, kunnen ze de stabiliteit van de financiële sector ondermijnen.' Dit zei IMF-econoom José Viñals bij de presentatie van het Global Financial Stability Report. '
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.