Via de gemeenten biedt het Rijk extra hulp met de regeling TONK (tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten). Het kabinet reserveert hiervoor 130 miljoen euro in het eerste half jaar van 2021. De regeling krijgt komende tijd vorm en inhoud. Divosa ondersteunt gemeenten bij de uitvoering van deze regeling.
Alle mkb-ondernemers die in het laatste kwartaal van 2020 direct of indirect geraakt worden door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen vanaf woensdag 25 november 2020 om 12.00 uur een aanvraag doen voor de verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb, de zogenoemde TVL Q4 2020.
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten aangepast in het vierde kwartaal van 2020. Aanvragen kan vanaf medio november 2020.
Mkb-ondernemers die direct geraakt zijn door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen vanaf dinsdag 30 juni 2020 de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 50.000 euro voor juni tot en met september 2020.
Mochten banken of andere financiële instellingen in de toekomst opnieuw in zwaar weer komen, dan kunnen deze instellingen rekenen op zwaarder en indringender toezicht. In dat soort gevallen zullen ook de aandeelhouders meebetalen. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in de kabinetsreactie op de conclusies en aanbevelingen van de evaluatiecommissie nationalisatie SNS REAAL. Belangrijk uitgangspunt is om overheidsingrijpen in en staatssteun aan de financiële sector in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.
Minister Dijsselbloem van Financiën betaalt een flink deel van de bankenbijdrage aan de redding van SNS Reaal zelf.
Dat blijkt uit informatie over de redding van SNS die naar de Tweede Kamer is gestuurd.
ABN Amro en ING mogen van Brussel hun concurrent SNS Reaal niet helpen.
Het ministerie van Financiën werkt aan een plan waarbij grote Nederlandse banken helpen de buffers van SNS Reaal te versterken. Maar de Europese Commissie lijkt daar nu een stokje voor te steken.
Dit jaar zal de Nederlandse staat verlies lijden op de miljardeninvesteringen die in 2008 zijn gedaan om de Nederlandse banken te redden.
Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) betaalt de overheid meer rente over het geld waarmee ze de banken heeft gesteund dan het dividend dat de banken hiervoor betalen.
Naar aanleiding van een Zembla-uitzending van vrijdag 14 september 2012 jongstleden, kunt u hier de mail- en briefwisseling vinden tussen voormalig NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch en mevrouw Kroes, voormalig Eurocommissaris mededinging. In de mailwisseling wijst de NMa op de risico’s die gepaard gaan met de bepalingen dat ABN Amro-Fortis en ING geen prijsleider mogen zijn op een aantal markten.
Het halfjaarresultaat van ING Nederland komt uit op 800 miljoen euro. Dat is 400 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank heeft meer reserveringen gedaan om risico’s af te dekken.
De Europese Commissie twijfelt aan het voorstel van ING om een afgeslankte versie van WestlandUtrecht te verkopen. Eerder mislukte de poging om een koper te vinden voor de hypotheekbank. De EC vraagt zich af of de nieuwe eenheid zelfstandig genoeg kan opereren.
In het eerste hafjaar behaalde SNS Reaal een winst van 115 miljoen euro. Dat is ruimschoots een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (53 miljoen euro).
ING wil dit jaar nog een deel van de staatssteun terugbetalen die het concern tijdens de financiële crisis ontving. De bank wil daar onder meer de opbrengsten van de verkoop van ING Direct in de VS gebruiken.
Minister De Jager van Financiën wil het bonusverbod voor staatsgesteunde banken uitbreiden. Het verbod op variabele beloningen gaat niet alleen gelden voor banken die in de toekomst hulp van de Staat vragen, maar ook voor banken die de eerder verleende staatssteun nog niet volledig hebben terugbetaald.
De Belgische overheid heeft 100 procent van de aandelen van Dexia Bank België overgenomen. Daarmee is een bedrag van 4 miljard euro gemoeid. Dat bevestigde premier Leterme tijdens een persconferentie in Brussel.
Voor het eerst sinds de bank werd overgenomen door de Nederlandse staat in 2008, doet ABN Amro een overname. De bank neemt de Duitse activiteiten van vermogensbeheerder LGT uit Liechtenstein over.
ING verkoopt zijn Zuid-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten aan het Colombiaanse Grupo de Inversiones Suramericana (GrupoSura). De transactie levert 2,7 miljard euro op.
Aegon heeft, na de volledige aflossing van de staatssteun, ambitieuze groeiplannen. Een jaarlijkse groei van tussen de 7 en 10% moet volgens de bankverzekeraar mogelijk zijn.
Aegon heeft zijn volledige staatsschuld afgelost. Het gaat in totaal om een geleend bedrag van 3 miljard euro plus een toeslag van 1,1 miljard euro. Aegon is daarmee de eerste Nederlandse financiële instelling die alle steun heeft afgelost. ABN Amro, ING, SNS Reaal moeten nog kapitaalsteun aflossen.
ABN Amro boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 539 miljoen euro, Dat is een verdubbeling ten opzichte van de winst in dezelfde periode een jaar eerder.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.