De vragensteller heeft in zijn brief aangegeven dat hij zowel onder het oude studiefinancieringsstelsel (voor 2015) als onder het studievoorschotstelsel (ook wel bekend als het leenstelsel) heeft gestudeerd. Hierdoor heeft hij het recht om, na het afronden van zijn studie, te kiezen onder welk aflosregime hij wil aflossen.
Het wetsvoorstel regelt onder andere de herinvoering van de basisbeurs in het hoger onderwijs en de uitbreiding van de aanvullende beurs naar studenten met ouders die een middeninkomen verdienen (tot € 70.000).
De totale studieschuld van huidige en oud-studenten was 24,4 miljard euro begin 2021. Dit is 1,6 miljard meer dan het jaar ervoor, een stijging van ruim 7 procent. De studieschuld loopt elk jaar op en is sinds 2015, het jaar van invoering van het leenstelsel, verdubbeld.
Minister I. van Engelshoven gaf antwoord op Kamervragen over studiefinanciering. Aan de hand van een rekenvoorbeeld wordt het verschil in de maximaal te lenen hypotheek weergegeven.
Minister Ollongren informeert de Tweede Kamer over de jaarlijkse actualisering van de leennormen voor hypothecair krediet en biedt het NIBUD adviesrapport over de leennormen aan.
In dit advies van de NIBUD zijn de financieringslastpercentages berekend voor 2021.
DUO wil studenten en oud-studenten helpen die door het coronavirus in (financiële) problemen komen. Bijvoorbeeld door het onverwacht wegvallen van inkomen. Komt u in de problemen? Kijk dan eerst of u alle mogelijkheden al kent.
De studieschuld is voor veel starters een probleem omdat het de maximale hypotheek beperkt. In de derde editie van Platform Woonstarters laat Vereniging Eigen Huis de LSVb, het ISO en CNV Jongeren aan het woord.
Studenten met een lening bij DUO verlagen die lening als zij goed zijn geïnformeerd over de hoogte van de uiteindelijke totale studieschuld. Dat blijkt uit een Nibud onderzoek voor het ministerie van OCW en DUO. Het ministerie zoekt naar manieren om studenten bewuster om te laten gaan met hun lening.
Hoe jonger de generatie studenten, hoe groter de gemiddelde studieschuld is. Zo hebben studenten die in 2000 zijn geboren op hun 18e jaar gemiddeld 2,7 duizend euro studieschuld opgebouwd. Voor de generatie met geboortejaar 1994 was dat op 18-jarige leeftijd gemiddeld 1,5 duizend euro. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Met ingang van 1 september 2015 is het leenstelsel ingevoerd. Dit heeft gevolgen voor het moment waarop de studieschulden in box 3 kunnen worden aangemerkt als schulden. Voor de studieschulden worden de twee verschillende situaties beschreven.
De AFM publiceert twee keer per jaar een online onderzoek onder consumenten naar onderwerpen zoals hypotheken en beleggen. Hierdoor krijgt de AFM meer inzicht in attitudes, intenties en gedrag van consumenten op de financiële markten.
Vanaf het studiejaar 2017-2018 kan men onder bepaalde voorwaarden geld lenen om het collegegeld of lesgeld te betalen. Dit geldt dan als men geen recht meer heeft op een reguliere studiefinanciering (lening, aanvullende beurs en reisproduct). De lening wordt dan door DUO verstrekt.
De Centrale Raad van Beroep oordeelt in zijn uitspraak van 27 juli 2016 dat appellanten niet voldoen aan de voorwaarden van artikel 10a.2 van de Wet studiefinanciering 2000. Zij kunnen niet kiezen voor het nieuwe aflossingssysteem, dat tot een aanzienlijk lagere draagkracht per maand zou leiden.
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dr. Jet Bussemaker, heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over het extra lenen (studiefinanciering) voor bijvoorbeeld toekomstige aanschaf woning.
36% van de hbo- en wo-studenten leent bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). 33% van hen leent onder andere om dit geld na de studie achter de hand te hebben, sommigen ook voor de aankoop van een eigen woning. Dit blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015, uitgevoerd door het Nibud, met medewerking van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ING en Studenten.net.
Studenten met aanspraak op een reguliere studiefinanciering hebben vanaf het studiejaar 2015/2016 geen recht meer op de fiscale aftrek van scholingsuitgaven.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.