MijnFintool

Home Dossiers studieschuld 1 tot 25 van 39
Nieuws
6 nov 2023

Kamervragen over het bericht over rente op studieschuld vanaf 2024

Minister Dijkgraaf gaf antwoord op Kamervragen naar aanleiding van het bericht 'Rente op studieschuld vanaf volgend jaar meer dan 5 keer zo hoog'.
Nieuws
16 sep 2022

Studieschuld blijft toenemen

Begin 2022 bedroeg de gemiddelde studieschuld van alle (oud-)studenten met studieschuld 15,9 duizend euro. Dat is 700 euro meer dan een jaar eerder. Sinds de invoering van het nieuwe leenstelstel in 2015 is de gemiddelde studieschuld met 3,5 duizend euro gestegen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Weigering paspoort na signalering betalingsachterstand studieschuld

Eiser heeft de Nederlandse nationaliteit en woont sinds 2014 in B. Eiser is in het bezit van een B. verblijfsvergunning, geldig tot 27 februari 2030. Eiser wil zijn Nederlandse paspoort vernieuwen.
Nieuws
28 mrt 2022

Kamervragen over hoogte studieschuld en hypotheek

Minister Kaag gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Hallo, wij hebben 125 mille studieschuld, hoeveel hypotheek krijgen we?'.

Niet meewegen studieschulden

De motie om studieschulden niet mee te laten wegen bij hypotheekaanvragen is verworpen.

Kamerbrief hypotheeknormen 2022

Minister Ollongren informeerde de Tweede Kamer over de jaarlijkse actualisering van de leennormen voor hypothecair krediet. Ook gaat de minister in op een eerdere motie over de effecten van een verdere verlaging van de wegingsfactor voor studieschulden.
Nieuws
2 sep 2021

Vraagtekens bij hoogte hypotheken

Het leengedrag van koopstarters baart de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgen. Hypotheekschulden zijn hoog, studieschulden worden regelmatig niet meegewogen en een deel van hen stapelt kredieten. Dat blijkt uit een analyse van de financiële gegevens van koopstarters.
Nieuws
27 mei 2021

Kamer in gesprek met AFM over risico’s financiële stelsel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) neemt op 2 juni deel aan het jaarlijkse rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de macro-economische risico’s voor het financiële stelsel. Ook De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau nemen deel.

Advies Financieringslastnormen 2021

Minister Ollongren informeert de Tweede Kamer over de jaarlijkse actualisering van de leennormen voor hypothecair krediet en biedt het NIBUD adviesrapport over de leennormen aan. In dit advies van de NIBUD zijn de financieringslastpercentages berekend voor 2021.
Nieuws
20 jul 2020

Consumentenmonitor voorjaar 2020 over hypotheken

De AFM Consumentenmonitor van voorjaar 2020 is online ingevuld door 600 consumenten die het afgelopen halfjaar een hypotheek sloten.
Nieuws
20 jul 2020

Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2021 (internetconsultatie)

De internetconsultatie van de concept-wijzigingsregeling hypothecair krediet 2021 in verband met de vaststelling van de inkomenstabellen voor 2021 en enkele andere aanpassingen is gestart.

Betalingsproblemen op geregistreerde kredieten bij jongeren nemen toe

Ten opzichte van 2018 bleef het totaal aantal consumenten met een betalingsprobleem* op geregistreerde kredieten in 2019 nagenoeg gelijk. Hiervan is ruim 14% onder de 30 jaar. Het absolute aantal jongeren onder de 30 jaar met betalingsproblemen (98.890) is nog relatief laag, maar de betalingsproblemen onder jongeren tot 24 jaar zijn de afgelopen vijf jaar wel met bijna 70% gestegen. Dit blijkt uit de eerste cijfers van de Schulden Monitor van Stichting BKR, die in juli wordt gepubliceerd.
Nieuws
2 apr 2020

Aflossingen studieschuld liggen op schema

Oud-studenten die in 2012 zijn begonnen met aflossen hebben na zeven jaar 36% van hun studieschuld terugbetaald. Dat komt vrijwel overeen met de verwachting van het CPB in 2014. Ook degenen die tussen 2013 en 2018 gingen aflossen, liggen op schema. Of dit zo blijft, hangt af van de ontwikkelingen in de inkomens en de rente. Dit blijkt uit de publicatie ‘Terugbetalen studieleningen’ van het Centraal Planbureau (CPB).

Vervalt DUO schuld na WSNP?

Minister Van Engelshoven geeft een toelichting op een brief van een oud-student met een studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Nieuws
7 okt 2019

Jongere generaties lenen meer

Hoe jonger de generatie studenten, hoe groter de gemiddelde studieschuld is. Zo hebben studenten die in 2000 zijn geboren op hun 18e jaar gemiddeld 2,7 duizend euro studieschuld opgebouwd. Voor de generatie met geboortejaar 1994 was dat op 18-jarige leeftijd gemiddeld 1,5 duizend euro. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Stichting BKR: Aantal consumenten met betalingsachterstanden blijft stabiel

In de eerste helft van 2019 heeft 6,2% van de consumenten een betalingsachterstand op hun krediet. Dit is gelijk aan het percentage over 2018. In absolute aantallen steeg het aantal mensen met een betalingsachterstand de afgelopen 6 maanden met ruim 5.000 naar ca. 675.000. Ook steeg het totaal aantal mensen met een geregistreerd krediet. In totaal zijn er nu meer dan 10,9 miljoen mensen met een geregistreerd krediet. Dit blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR.
Nieuws
19 feb 2019

Eigen woning belangrijkste vermogensbestanddeel

Het totale vermogen van alle huishoudens samen bedroeg 1.260 miljard euro in 2017, opgebouwd uit 2.083 miljard euro aan bezittingen en 823 miljard aan schulden. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben grote invloed op het vermogen van huishoudens. Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning. De eigen woning vormde met 58 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Daarna volgen bank- en spaartegoeden (14 procent) en aanmerkelijk belang in vennootschappen (9 procent). De hypotheekschuld is met 86 procent de grootste schuldenpost. Studieschulden zijn goed voor 2 procent van de schulden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Kennis
7 dec 2018

Studieschuld en box 3 vermogen

Met ingang van 1 september 2015 is het leenstelsel ingevoerd. Dit heeft gevolgen voor het moment waarop de studieschulden in box 3 kunnen worden aangemerkt als schulden. Voor de studieschulden worden de twee verschillende situaties beschreven.
Nieuws
1 okt 2018

Invloed van studieschuld op een toekomstige hypotheek

Minister I. van Engelshoven heeft uitgebreid gereageerd op Kamervragen over de inventarisatie 'Hypotheek en Studieschuld' van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Het ISO pleit ten eerste voor een verlaging van de invloed van de studieschuld op de hoogte van de hypotheek.
Nieuws
15 jul 2020

Overzicht studieschuld voor hypotheek

Voor mijn hypotheekaanvraag heb ik een schuldoverzicht nodig. Hoe kom ik hieraan?
Nieuws
5 sep 2018

Aanpassing rente studieleningen

In een wetsvoorstel wordt de rentemaatstaf voor de lening hoger onderwijs aangepast. Het onderhavige wetsvoorstel heeft betrekking op het studiefinancieringsstelsel in het hoger onderwijs. Studenten die onder dit stelsel vallen, kunnen - naast de reisvoorziening en een eventuele aanvullende beurs - gebruikmaken van de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden te lenen voor de kosten van studie en levensonderhoud.
Nieuws
27 aug 2018

ISO luidt noodklok: studieschuld maakt hypotheek kansloos

Studieschulden zijn van grote invloed op de hoogte van een hypotheek. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder de vijf grootste hypotheekverstrekkers van Nederland.

BKR uitspraken

De Geschillencommissie Bureau Krediet Registratie heeft zes uitspraken gepubliceerd. In 3 van de 6 uitspraken wordt de consument in het gelijk gesteld. Volstaat de vooraankondiging/opeising op de brief met de acceptgiro? En houdt een registratie van 2 termijnen (€60) op een studentenkrediet van €1.000 stand?

Studieschulden en hypotheken

Hoe zwaar telt mijn studieschuld mee voor mijn hypotheek? Ik heb al heel veel afgelost. Waarom kijken de hypotheekverstrekkers dan naar mijn oorspronkelijke studieschuld? Lees hieronder de antwoorden.
Getoond 1 tot 25 van 39. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1