De kredietwaardigheidstoets van consumenten wordt minder betrouwbaar als bij de inkomens- en lastentoets de bedragen vooraf al zijn ingevuld. Mogelijk lenen klanten daardoor meer dan ze kunnen betalen. Dit is een conclusie uit het onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) samen met een telecomaanbieder heeft gedaan naar het effect van vooraf ingevulde bedragen op het invulgedrag van hun klanten.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde het rapport ‘Leengedrag onder de loep’. De resultaten van deze gedragswetenschappelijk analyse geven aanbieders van krediet concrete inzichten om aanpassingen in de keuzeomgeving verder te onderzoeken, zodat consumenten voor hen beter passende beslissingen kunnen nemen.
Met ingang van 1 mei 2017 houdt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht op alle Nederlandse telecomaanbieders. Vanaf deze datum moeten deze partijen zich aan de regels houden voor verantwoorde kredietverstrekking als zij een lening aanbieden bij de koop van een mobieltje op afbetaling. De AFM houdt geen toezicht op telefoonabonnementen (bellen, data, sms).
Mobiele telefoons op afbetaling worden gezien als kredieten waarop de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht houdt. Vanaf 1 januari 2017 wordt dat ook meer zichtbaar. Dan verschijnen de krediettabel en de waarschuwingszin ‘Geld lenen kost geld’ in de reclames van de telecomaanbieders. Ook moeten de kosten van het telefoonkrediet apart worden vermeld.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer uitgebreid antwoorden gegeven op vragen gesteld in het schriftelijk overleg over een vrijstellingsregeling voor de telecomsector met betrekking tot de Wet op het financieel toezicht (Wft).
De regels voor kredietverlening aan consumenten blijven van toepassing op telecombedrijven die telefoontoestellen op afbetaling aanbieden. De telecomsector is er volgens minister Dijsselbloem niet in geslaagd een gedragscode voor te stellen die zowel voldoet aan de Europese regels voor consumentenkrediet als aan de mededingingswet.
De regels voor kredietverlening aan consumenten blijven van toepassing op telecombedrijven die telefoontoestellen op afbetaling aanbieden. De telecomsector is er niet in geslaagd een gedragscode voor te stellen die zowel voldoet aan de Europese regels voor consumentenkrediet als aan de mededingingswet. Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer daar over geïnformeerd.
Het overleg tussen minister J.R.V.A. Dijsselbloem en de telecomsector over een door de sector op te stellen gedragscode als mogelijk alternatief voor de toepasselijkheid van de regels voor kredietverlening in de Wet op het financieel toezicht (Wft), heeft nog niet tot resultaten geleid.
Een overeenkomst ter zake van de verkrijging van de mobiele telefoon dient in beginsel te worden aangemerkt als een koop op afbetaling als bedoeld in art. 7A:1576 lid 1 BW, en tevens – indien de overeenkomst is gesloten op of na 25 mei 2011 – als een kredietovereenkomst als bedoeld in art. 7:57 lid 1, aanhef en onder c, BW (tenzij sprake is van een krediet zonder rente en kosten als bedoeld in art. 7:58 lid 2, onder e, BW), een en ander tenzij de aanbieder stelt en zo nodig aannemelijk maakt dat de door de consument verschuldigde abonnementskosten niet (mede) strekken tot afbetaling van de telefoon.
Minister Dijsselbloem van Financiën informeert de Tweede Kamer over het gedragscodevoorstel dat de telecomsector ontwikkelt als mogelijk alternatief voor de toepassing van Wft regels voor kredietverlening. De minister schrijft dat hij niet kan instemmen met een gedragscode die nog niet definitief is.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer de nota n.a.v. het nader verslag en vierde nota van wijziging Wijzigingswet financiële markten 2016 toegezonden.
Staatssecretaris van Financiën E. Wiebes geeft in een Kamerbrief een voorzet voor een fiscale oplossing bij rentemiddeling (waarbij een opslag verrekend wordt). Daarnaast is er een concept "Lagere regelgeving rentevoordeel personeelslening" bekend gemaakt en wordt o.a. ingegaan op een amendement voor een uitzondering in de Wet financieel toezicht (Wft) voor kredieten zonder rente en kosten.
Een telefoonabonnement met een ‘gratis’ toestel blijft een lening en de verstrekking ervan moet daarom aan de regels voor kredietverschaffing voldoen. Dit heeft minister Dijsselbloem besloten naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad die oordeelde dat deze regels ook gelden bij het afsluiten van een telefoonabonnement.
Als het aan Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP ligt, moeten telefoonaanbieders de kredietwaardigheid toetsen van hun klanten, zodat die geen abonnementen nemen waardoor ze in financiële problemen komen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.