MijnFintool

Home Dossiers teruggaaf overdrachtsbelasting 1 tot 12 van 12
Nieuws
21 aug 2024

Koopsom woning en overdrachtsbelasting

Eerder (2021) hebben we in een Fintool artikel de scheidslijn tussen taxatie en aankoopsom beschreven. Het Gerechtshof heeft een uitspraak gedaan, waarbij de koopsom onder de woningwaardegrens zat, maar het taxatierapport (woningwaarde) boven de woningwaardegrens.

Bezwaar maken tegen de overdrachtsbelasting

Bent u het niet eens met de aangifte overdrachtsbelasting en het bedrag dat u hebt betaald? Bijvoorbeeld omdat u vindt dat voor u een ander tarief geldt of omdat u denkt dat u recht hebt op een vrijstelling. Of bent u het niet eens met een naheffingsaanslag? Dan kunt u zelf, of de notaris namens u, bezwaar maken. Maak bezwaar binnen 6 weken na de datum waarop de overdrachtsbelasting is betaald. Is uw bezwaar te laat?

Overdrachtsbelasting en nieuwbouw

Bij een helpdeskvraag over nieuwbouw zal men niet snel aan overdrachtsbelasting denken. Toch zijn er casussen waarbij wel sprake is van ‘nieuwbouw en overdrachtsbelasting’.

Vragen en antwoorden over het wetsvoorstel 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting'

Staatssecretaris Vijlbrief heeft uitgebreid gereageerd op vragen over het wetsvoorstel 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting'.

Overdrachtsbelasting en verkoop woning wegens echtscheiding

Helpdeskvraag (fictief)
Een relatie van ons kantoor heeft 2 jaar geleden een woning gekocht. Vanwege een echtscheiding wordt deze woning volgende maand verkocht en gaan de ex-partners elders wonen. Hoe zit het dan met de overdrachtsbelasting?

Besluit overdrachtsbelasting gepubliceerd

In het besluit staan diverse voorwaarden omschreven wanneer (gedeeltelijke) vrijstelling van overdrachtsbelasting verkregen kan worden. In onderdeel 2.4 is een nieuwe goedkeuring opgenomen voor de toepassing van de vrijstelling bij verdeling van een gemeenschap tussen samenwoners (artikel 15, eerste lid, onderdeel g, van de WBR).

Hoge Raad: terugwerkende kracht verlaging overdrachtsbelasting niet discriminatoir

De Hoge Raad heeft bij arrest van 14 juni 2013 geoordeeld dat de terugwerkende kracht van de verlaging van de overdrachtsbelasting tot 15 juni 2011 niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel is.
Kennis
28 aug 2013

Herzien besluit van 'Teruggaaf van betaalde overdrachtsbelasting'

Dit besluit bevat het beleid over de teruggaafregeling in de overdrachtsbelasting (artikel 19 van de WBR) en de daarmee samenhangende vrijstelling (artikel 15, eerste lid, onderdeel r, van de WBR).

Uitspraak Rechtbank over (verlaagde) overdrachtsbelasting in nadeel koper (koop voor 15 juni 2011)

De tijdelijke tariefsverlaging voor de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% die is ingegaan op 15 juni 2011, hoeft niet te worden toegepast op leveringen vóór die datum. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de wetgever goede redenen gezien om de tariefsverlaging met ingang van 15 juni 2011 in te laten gaan.

In het artikel: Overdrachtsbelasting, inleiding wordt gesproken over "Verkrijgt iemand echter een

In het artikel: Overdrachtsbelasting, inleiding wordt gesproken over "Verkrijgt iemand echter een huis krachtens een overeenkomst, ook al treedt deze overeenkomst pas in werking bij overlijden, dan is dit wel belast. Dit doet zich bijvoorbeeld voor bij koopopties en verblijvingsbedingen." Dit impliceert dat bij samenwoners met samenlevingsovereenkomst en verblijvensbeding er sprake is van overdrachtsbelasting over de verkrijging. Is dat juist, het bevreemde ons namelijk zeer.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1