Heeft u wel eens een samenlevingscontract bij uw klant opgevraagd? En zou u een paar punten willen benoemen in het adviesrapport? Daarvoor hebben we voor de abonnees een tijdelijke Fintool service.
De Kennisgroep aanmerkelijk belang heeft de vraag beantwoord of voor een erfgenaam voor bepaalde schulden, ontstaan door of vanwege een verkrijging krachtens erfrecht, het maximumbedrag van € 700.000 van artikel 4.14a, tweede lid, van de Wet inkomstenbelasting 2001 verhoogd kan worden, zonder dat bij deze erfgenaam sprake is van een fictief regulier voordeel in de zin van artikel 4.14a van de Wet inkomstenbelasting 2001.
Een overlijdensrisicoverzekering is geen complex product volgens de BGfo. De keus voor het wel of niet tekenen van een partnerverklaring kan wel complex zijn.
Op 24 juni 2019 heeft de notaris een concept testament opgesteld voor erflater. Op 5 oktober 2019 is [erflater] plotseling overleden. Tot zijn overlijden had erflater ruim 10 jaar een relatie met [eiseres] . Zij woonden sinds 2012 samen in de woning aan de [adres] (hierna: de woning).
Na het overlijden van hun moeder op [overlijdensdatum] 2000 zijn beide zussen op grond van het testament van moeder gezamenlijk eigenaar geworden van de onverdeelde helft van het appartementsrecht. Nadien heeft de vader diens helft verkocht aan de dochters. Beide dochters zijn dan ieder voor 50% eigenaar. Een zus wenst het appartement (vakantiewoning) te verkopen, de andere zus niet.
Het wilsbekwaamheidsonderzoek. Het is niet voor iedereen altijd duidelijk waarom de notaris dit doet. Hij is toch geen arts? Om het onderzoek naar de wilsbekwaamheid door notarissen toe te lichten heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 2 consumentenfolders gemaakt.
De klacht van Consument ziet op de uitkering van de tegoeden van zijn overleden tante. Consument is volgens het testament en een gewaarmerkte e-mail van de notaris enig erfgenaam en executeur van de nalatenschap.
Consument heeft met haar voormalige partner (overleden) op 1 oktober 2013 een huis gekocht en verbouwd. Consument en haar voormalige partner waren niet gehuwd of in een geregistreerd partnerschap verbonden. Ook hadden zij geen samenlevingsovereenkomst of een testament ten gunste van elkaar opgemaakt.
In het eerste kwartaal van 2020 zijn 8 procent meer akten gepasseerd door notarissen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
In het Centraal Testamentenregister (CTR) van de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie (KNB) kan nu ook worden gezocht of iemand die nog leeft een testament heeft gemaakt. Voorheen was dit alleen mogelijk als iemand was overleden. Consumenten kunnen dit door de notaris laten doen of zich rechtstreeks bij het CTR melden.
In de praktijk gebeurt het regelmatig dat gezamenlijk een woning wordt aangekocht, terwijl de kopers niet gehuwd / geregistreerde partners zijn, maar 'samenwoners'. Wat gebeurt er bij overlijden van een van de partners, als er geen testament is, maar wel een samenlevingscontract (met verblijvingsbeding)?
In een kortgeding tussen erfgenamen over verkoop gemeenschappelijke woning doet de Rechtbank Gelderland een uitspraak. Aan wie tegen welke prijs en op welke manier verkocht en geleverd moet worden berust in het kader van dit kort geding op een belangenafweging.
Burgers krijgen in toenemende mate te maken met grensoverschrijdende nalatenschappen. Er is sprake van een grensoverschrijdende nalatenschap als bestanddelen van een nalatenschap in meerdere landen zijn gelegen of de erfgenamen in een ander land wonen dan waar de overledene zijn gewone verblijfplaats had. Uit onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat er jaarlijks 4,5 miljoen nalatenschappen openvallen in de Europese Unie (EU), waarvan 10% een internationale dimensie heeft. Dit betekent dat er jaarlijks 450 000 grensoverschrijdende nalatenschappen openvallen in de EU.
Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is het aantal geregistreerde levenstestamenten in het tweede kwartaal van 2014 met ruim 90% gestegen ten opzichte van diezelfde periode in 2013. In het voorjaar van 2013 werden 5.046 levenstestamenten afgesloten, de afgelopen maanden waren het er 9.695. In Nederland hebben ruim 44.500 mensen een geregistreerd levenstestament.
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bericht dat zij vanaf 3 april levenstestamenten digitaal gaat registreren. Voor notarissen wordt het gemakkelijker om levenstestamenten van cliënten centraal vast te leggen.
De kosten voor cliënten gaan hierdoor omlaag. Daarnaast zijn levenstestamenten gemakkelijker terug te vinden.
Een proef met 1.500 notarissen om uitbuiting van ouderen te voorkomen wordt binnenkort gestart.
Volgens de beroepsorganisatie van notarissen komt het geregeld voor dat ouderen door familieleden of bekenden onder druk worden gezet om hun testament te veranderen.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft ermee ingestemd dat banken een verklaring van erfrecht bij het overlijden van een partner (huwelijk of geregistreerd partner) alleen nog in bepaalde situaties opvragen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.