In dit besluit zijn de beleidsstandpunten opgenomen over de lijfrenteverzekering, de lijfrenterekening, het lijfrentebeleggingsrecht, de aftrek van premies voor lijfrenteverzekeringen en de aftrek van de inleg voor lijfrenterekeningen en lijfrentebeleggingsrechten als uitgaven voor inkomensvoorzieningen onder de Wet IB 2001. Ook zijn de beleidsstandpunten opgenomen over vóór 2001 gesloten lijfrenten en andere rechten op periodieke uitkeringen voor de toepassing van de Invoeringswet Wet inkomstenbelasting 2001. Daarnaast zijn beleidsstandpunten opgenomen over onderhoudsverplichtingen in de vorm van verrekening van pensioenrechten.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft de vraag beantwoord of het mogelijk is om een levenslange lijfrente bij de eigen BV om te zetten in een tijdelijke lijfrente wanneer de gerechtigde reeds vijf jaar ouder is dan de AOW-leeftijd. Met dit standpunt wordt het standpunt KG:070:2022:18 ingetrokken.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft de vraag beantwoord of het mogelijk is de termijnen van een uitkerende lijfrente te laten vaststellen op 1 januari van het jaar, volgend op het jaar waarin de wettelijke termijn op 31 december wordt overschreden.
Als download is een handzaam overzicht van vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en over lijfrentespaarrekeningen en lijfrentebeleggingsrechten beschikbaar. Het is een update van de eerdere versie uit januari 2020.
Het overgangsrecht tijdelijke oudedagslijfrente bij verhoging van de AOW-leeftijd is met ingang van 1 januari 2014 van kracht.
Voor de adviespraktijk houdt dit in dat er mogelijk aanpassingen nodig zijn voor bestaande lijfrenteverzekeringen.
Een tijdelijke oudedagslijfrente kan ingaan in het jaar dat de belastingplichtige de leeftijd van 65 jaar bereikt. Met het aanpassen van de AOW leeftijd (stapsgewijs), schuift ook de (minimale) ingangsdatum op van de tijdelijke oudedagslijfrente.
Geachte mevrouw / mijnheer,
Verzekeringsnemer (56-jaar oud) wil stakingslijfrente met ingangsdatum 01-10-2001 en einddatum 01-12-2021 nu omzetten in een tijdelijke overbruggingslijfrente. Kapitaal is ongeveer € 150.000,-. Is dit gezien de huidige einddatum en afgezien van de polisvoorwaarden mogelijk? Voor de duidelijkheid, na 01-10-2001 zijn er geen premies meer betaald.
Als download is het lijfrentebesluit aan de kennisbank toegevoegd.
Van praktisch belang is met name paragraaf 2.4 'Beloning tussenpersoon (artikel 1.7b van de Wet IB 2001)'
Een client van mij heeft in 1990 en lijfrente polis gesloten en daar 12 jaar premie op betaald. Daarna is de polis premievrij voortgezet, en komt nu in 2006 tot uitkering. Client beweert te weten dat de uitkering ONBELAST te goede mag komen aan een kind van 16 jaar. Ik heb zoiets nog nooit gehoord. Is dit iets van een oud regieme, of is het gewoon onzin?
Situatie is als volgt: Oma is 95 jaar oude en is weduwe. Zij had 2 kinderen welke beide zijn overleden. Zij heeft in totaal 5 kleinkinderen waarvan er een is overleden. Deze persoon had drie kinderen.
De vragen:
-Mocht de oma overlijden en er is geen testament opgemaakt erven de achterkleinkinderen dan bij plaatsvervulling van het overleden kleinkind?
-Indien er wel een testament wordt opgemaakt en een van de kleinkinderen zal alles erven hebben de andere kleinkinderen dan een legitieme portie?
En hebben in dat geval de achterkleinkinderen een legitieme portie?.
Client komt uit Rusland met Pas onbepaalde tijd, Nl belastingplichtig, sluit hypotheek 299.000 met 1e storting 23.000,-- polis box 1 of 3, nog overleggen, Als client nu na bijvoorbeeld na 12 jaar het huis verkoopt en de polis afkoop en naar Rusland vertrekt betaalt deze client dan nog belasting over de afkoop vd polis.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.