Dit besluit wijzigt het Besluit bekostiging financieel toezicht 2019. Het bevat grondslagen om de kosten voor het toezicht op Verordening (EU) 2023/1114 betreffende cryptoactivamarkten (‘Markets in Crypto-Assets Regulation’, afgekort als ‘MiCA’ of ‘MiCAR’) te kunnen doorberekenen aan de ondertoezichtstaande instellingen en herziet de procentuele verdeling van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Jaarlijks worden voor het desbetreffende kalenderjaar de bandbreedtes en tarieven vastgesteld voor de vergoeding van toezichtkosten door de financiële sector. Deze regeling stelt de bandbreedtes en tarieven voor het kalenderjaar 2023 vast.
Minister Kaag stuurde de Tweede Kamer het Nader rapport van het wetsvoorstel voor de uitvoeringswet verordening herstel en afwikkeling centrale tegenpartijen.
Minister Kaag gaf antwoord op Kamervragen aar aanleiding van de Kaderwetevaluaties van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) over de periode 2016-2020.
Deze wet geeft uitvoering aan Verordening (EU) 2021/23 inzake herstel en afwikkeling van centrale tegenpartijen. In deze wet worden een aantal aanpassingen aan Nederlandse wetgeving voorgesteld om goed uitvoering te kunnen geven aan de verordening.
Jaarlijks worden voor het desbetreffende kalenderjaar de bandbreedtes en tarieven vastgesteld voor de vergoeding van toezichtkosten door de financiële sector. Deze regeling stelt de bandbreedtes en tarieven voor het kalenderjaar 2021 vast. Hieronder is eerst de systematiek van de verdeling van de kosten van het toezicht op de financiële sector uitgelegd. Daarna is ingegaan op de verschillen in de kostenverdeling met de regeling voor het kalenderjaar 2020.
Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bekostiging financieel toezicht 2019 in verband met herstel van een wijziging van de procentuele verdeling van de kosten van de AFM.
Dit ontwerpwetsvoorstel bevat wijzigingen van de Wft, Wbft, Wge en Boek 2 en Boek 7 BW.
In paragraaf 1 van de memorie van toelichting worden de onderwerpen van dit wetsvoorstel genoemd.
De coronacrisis lijkt de trends en risico’s die al gaande zijn voor de financiële sector te versterken. De aanhoudende lage rente, de voortschrijdende digitalisering en de toenemende aandacht voor verduurzaming zijn daarvan de meest invloedrijke. Dat valt te lezen in Trendzicht, de jaarlijkse analyse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met ontwikkelingen die de financiële sector en het toezicht daarop in de komende jaren beïnvloeden.
Op 21 april is de wet aangenomen die regelt dat aanbieders van cryptodiensten onder het integriteitstoezicht van De Nederlandsche Bank vallen. Naar verwachting gaat de nieuwe wetgeving in op 18 mei. DNB roept aanbieders van cryptodiensten op om vóór die datum een registratie bij DNB aan te vragen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit in haar jaarlijkse wetgevingsbrief voor enkele aanpassingen in toezichtwetgeving. Zo wordt o.a. ingegaan op operational lease voor particulieren en zorgplicht beheerfase financiële producten.
Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoorden op Kamervragen over het bericht dat ANBI’s belastingregels niet naleven. Tevens gaat hij in op de pilot die is geweest om gegevensuitwisseling met ANBI’s op te starten.
De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht in hoeverre De Nederlandsche Bank (DNB) is voorbereid op de afwikkeling van middelgrote en kleine Nederlandse banken bij ernstige financiële problemen.
Het Rijk en VNG zijn het eens over de noodzaak van een nieuw stelsel van bouwtoezicht dat de bouwkwaliteit verhoogt, het aantal incidenten vermindert en de positie van de consument versterkt.
In een antwoordbrief op een door een burger (S. te R.) gestelde vraag of consumenten niet beschermd zouden moeten worden door een partij als de ACM of AFM antwoord minister Ollongren dat niet te zien zitten
De belangrijkste inhoudelijke wijziging in dit besluit is de nieuwe verdeling van de kosten van het doorlopend toezicht over de verschillende toezichtcategorieën. Deze verdeling wordt elke vijf jaar opnieuw bezien en indien nodig herzien. Adviseurs en bemiddelaars springen er 'gunstig' uit in de nieuwe verdeling. Via een internetconsultatie kan gereageerd worden op dit besluit.
Verzekeraars zullen de komende jaren een extra inspanning moeten leveren om in te spelen op de grote veranderingen in hun markt. Tegen de achtergrond van de lage rente-omgeving, dalende premievolumes, technologische ontwikkelingen en grote concurrentie in een markt die op onderdelen verzadigd is, zijn fundamentele keuzes nodig om een blijvend dienstbare en financieel solide verzekeringssector te waarborgen.
Dat stelt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) in het gepubliceerde rapport ‘Visie op de toekomst van de Nederlandse verzekeringssector’.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer een brief met antwoorden op vragen van de vaste Kamercommissie voor Financiën over de kostenkaders van DNB en de AFM 2017-2020 toegezonden.
De AFM maakt in haar toezicht vaker gebruik van kennis uit de gedragswetenschappen. Naast informatieverstrekking heeft de manier waarop keuzes worden aangeboden in een (online) omgeving, onbewust invloed op hoe consumenten kiezen. Dit is een belangrijke conclusie in een verkenning over consumentengedrag die de AFM heeft gepubliceerd (zie download).
De minister van Financiën en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben de nieuwe tarieven voor het doorlopend toezicht vastgesteld. Gemiddeld stijgen de tarieven ten opzichte van vorig jaar.
Minister Dijsselbloem gaat uitgebreid in op Kamervragen over de (toegenomen) kosten van de AFM en DNB.
De AFM heeft o.a. aanvullend budget gevraagd vanwege de wet variabele pensioenuitkeringen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.