Dit besluit is een verzamelbesluit waarmee wijzigingen worden aangebracht in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo), het Besluit prudentiële regels Wft (Bpr), het Besluit financiële markten BES, alsmede enige andere besluiten op het terrein van de financiële markten.
Minister Kaag informeerde de Tweede Kamer over de route die zij wenst te volgen om vorm te geven aan actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen.
Het aantal huishoudens dat belegt steeg afgelopen jaar met 12% tot 1,9 miljoen huishoudens. De meeste nieuwe beleggers doen dat zelfstandig en worden daarin geholpen door laagdrempelige beleggingsapps. Afgelopen jaar onderzocht de AFM het gedrag van zelfstandige beleggers en concludeerde onder meer dat één op de drie onnodig risico neemt.
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is het met de Consumentenbond eens dat verzekeraars hun klanten beter moeten informeren over de kosten bij kapitaalverzekeringen. VVD-Kamerlid Eelco Heinen diende, ook namens 6 andere partijen, hiervoor een motie in.
Minister W.B. Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over het advies van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat ten grondslag ligt aan zijn brief over actieve provisietransparantie en het Besluit financiële markten 2021.
Minister W.B. Hoekstra heeft aan de Tweede Kamer het advies van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de gelijktijdig door AFM aan mijn ministerie verstuurde onderliggende adviezen van of gespreksverslagen met de (branche)organisaties (Adfiz, OvFD, Keurmerk Objectief Vergelijken en Verbond van Verzekeraars) inzake de uitvoerbaarheid van actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen toegezonden.
Minister Hoekstra informeerde de Tweede Kamer over de uitvoerbaarheid van actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen. De minister deelt onder meer de uitkomsten van gesprekken van de Autoriteit Financiële Markten met bemiddelaars en adviseurs over een manier van invoering die zo praktisch mogelijk uitvoerbaar is.
Dit besluit is een verzamelbesluit waarmee wijzigingen worden aangebracht in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo), het Besluit prudentiële regels Wft (Bpr), het Besluit financiële markten BES, alsmede enige andere besluiten op het terrein van de financiële markten.
Zo wordt o.a. provisietransparantie schadeverzekeringen en 'digitaal advies' behandeld.
Minister Ollongren wil dat makelaars gaan werken met een automatisch biedlogboek. Dit is een van de maatregelen om misstanden bij makelaars aan te pakken. Het koopproces moet hiermee transparanter worden.
Meer dan de helft van de pensioenfondsen rapporteert in het jaarverslag niet op correcte wijze over de gemaakte kosten. Daarnaast is de toelichting op de kosten soms erg beperkt. Dat maakt het lastig te duiden waarom het ene fonds beduidend hogere kosten maakt dan het andere. Dit blijkt uit analyse door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van 166 jaarverslagen.
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is vanaf woensdag 10 maart 2021 van toepassing. Dit heeft (ook) invloed op het beleggings- of verzekeringsadvies.
In een concept 'Wijzigingsbesluit financiële markten 2021' wordt de huidige ‘passieve’ provisietransparantie verplichting bij schadeverzekeringen omgezet naar een actieve verplichting. Het besluit is een verzamelbesluit waarmee wijzigingen worden aangebracht in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo), het Besluit prudentiële regels Wft (Bpr), het Besluit financiële markten BES, alsmede enige andere besluiten op het terrein van de financiële markten.
De Consumentenbond heeft de minister van Financiën gevraagd een verplichting voor een actieve informatieplicht voor bemiddelaars in schadeverzekeringen in de wet op te nemen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gereageerd op de consultatie van het Besluit implementatie richtlijn verzekeringsdistributie door het ministerie van Financiën. De AFM pleit in de consultatiereactie onder meer voor actieve transparantie over de hoogte van de provisie bij schadeverzekeringen.
De ACM vindt het belangrijk dat consumenten die ziekenhuiszorg nodig hebben vooraf inzicht kunnen krijgen in de tarieven van behandelingen die zij in hun portemonnee voelen. Dat zijn de tarieven onder de grens van het eigen risico.
De ACM ziet risico’s voor de concurrentie als alle ziekenhuistarieven openbaar worden. Dat geldt vooral voor de inkoop van zorg. De concurrentieregels stellen ook grenzen, met name als ziekenhuizen of zorgverzekeraars de tariefinformatie kunnen gebruiken om hun marktgedrag zodanig af te stemmen dat consumenten worden benadeeld.
De toezichthouders de Autoriteit Financiële markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) krijgen meer mogelijkheden om overtredingen door financiële instellingen openbaar te maken. Dat is de kern van het wetsvoorstel transparant toezicht financiële markten dat minister Dijsselbloem \naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Klijnsma (SZW) bij het concept voor het besluit waarmee nadere regels worden gesteld voor de verplichting voor pensioenfondsen om de uitvoeringskosten in het jaarverslag te rapporteren.
Om financiële ondernemingen te ondersteunen in het duidelijker maken van hun informatie voor klanten, heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het handboek ‘Werken aan duidelijke klantinformatie’ samengesteld.
Het handboek is samen met verzekeraars tot stand gekomen, maar is geschikt voor alle financiële ondernemingen die productinformatie beschikbaar stellen aan de klant.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.