MijnFintool

Home Dossiers uitvaartverzekering 1 tot 25 van 61
Nieuws
10 mrt 2025

Depositofonds voor uitvaartgelden en box 3

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord op welke wijze een depositofonds voor uitvaartgelden in aanmerking moet worden genomen in box 3.
Helpdesk
10 aug 2022

Eerdere uitkering dan bij overlijden

Is een voorschot of eerdere uitkering mogelijk uit een (natura)uitvaartverzekering als de verzekerde op sterven ligt met behoud van de vrijstelling in box 3?
Nieuws
4 jun 2021

Checklist Verzekeren na kanker

Het Verbond en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben de website Verzekerennakanker.nl gelanceerd. Op deze website is alle informatie te vinden over de schone lei-regeling die begin dit jaar is ingegaan.

Kamervragen over de weigering van ex-kankerpatiënten door uitvaartverzekeraars

Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over de weigering van ex-kankerpatiënten door uitvaartverzekeraars waarbij de coronapandemie als argument wordt gebruikt.
Nieuws
17 nov 2020

Alkalische hydrolyse

Op dit moment kent Nederland vier vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Alkalische hydrolyse, ook wel bekend als resomeren, wordt straks als nieuwe vorm toegevoegd.
Nieuws
7 okt 2020

Eenzijdige aanpassing pakketpolis uitvaartverzekeraar

Vanwege de financiële situatie van verzekeraar X mag deze verzekeraar de voorwaarden van de pakketpolis eenzijdig wijzigen. Dat concludeert de Geschillencommissie van Kifid in twee gepubliceerde uitspraken.
Nieuws
26 mei 2020

Toelaatbaarheid nieuwe vormen van lijkbezorging

In het advies presenteert de Gezondheidsraad een toetsingskader, waarna zij twee potentiële vormen van lijkbezorging daaraan toetst, namelijk alkalische hydrolyse (ook bekend als ‘resomeren’) en composteren.
Nieuws
19 nov 2019

Voortgang modernisering Wet op de lijkbezorging (Wlb)

Minister Knops informeerde de Tweede Kamer over de voortgang van de voorbereidingen om de Wet op de lijkbezorging (Wlb) te vernieuwen.

Kamervragen acceptatiebeleid uitvaartverzekeraars

Minister Hoekstra gaf antwoorden op vragen over het bericht dat een uitvaartverzekeraar mensen met een psychische aandoening weigert.

Kamervragen over uitvaartpolis

Staatssecretaris Knops gaf antwoord op Kamervragen over het bericht dat de uitvaartpolis van mensen vaak zoek is. Ook gaat hij in op de wens om een centraal overzicht van polissen van de overledene in het leven te roepen.
Nieuws
2 jul 2019

Onderzoek tarieven voor begraven

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het creëren van inzicht in de praktijk voor het vaststellen van grafrechten.
Nieuws
18 mrt 2019

Geldt recht op afkoop ook voor uitvaartverzekeringen?

Het recht op afkoop van levensverzekeringen is geregeld in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW), meer specifiek in artikel 7:978 lid 1 BW. Uit dit artikel volgt dat levensverzekeringen verplicht een recht tot afkoop voor de verzekeringnemer dienen te bevatten voor zover de verzekering stellig voorziet in een of meer uitkeringen.
Nieuws
19 nov 2018

Initiatiefnota 'naar een moderne Uitvaartwet'

In een initiatiefnota worden voorstellen gedaan de Wet op de lijkbezorging aan te passen naar de huidige tijdgeest. De Wet op de lijkbezorging (Wlb) stamt uit 1869, al heette deze toen nog niet zo. In 1991 is deze voor het laatst grondig gewijzigd. Sindsdien zijn er nog een paar kleine wijzigingen doorgevoerd, waarvan de laatste in 2010.
Nieuws
24 aug 2018

Moet bank NAW gegevens verstrekken en moet consument dit?

In een tweetal Kifid uitspraken wordt een oordeel gegeven over het al dan niet verstrekken van NAW gegevens.

Kamervragen onduidelijke kosten van uitvaartverzorgers

Staatssecretaris M.C.G. Keijzer reageerde op Kamervragen over de onduidelijke kosten van uitvaartverzorgers.

Kamervragen bericht uitvaartkosten voor rekening mantelzorger

Minister K.H. Ollongren heeft gereageerd op Kamervragen over de vraag of het acceptabel is dat een mantelzorger de kosten van een begrafenis moet betalen. Dit vanwege onbekendheid met de Wet op de lijkbezorging (Wlb).

Is vaststellingsovereenkomst onder voorbehoud definitief?

Bij de aanvraag van een uitvaartverzekering zijn de gezondheidsvragen onjuist ingevuld omdat verzuimd is te melden dat de verzekerde onder behandeling was voor prostaatkanker. De verzekeraar keert na overlijden niet uit. Consument en Verzekeraar komen in een vaststellingsovereenkomst overeen dat de verzekeringsovereenkomst wordt ontbonden en Verzekeraar stort de betaalde premie terug. De consument heeft op de vaststellingsovereenkomst ‘onder voorbehoud’ geschreven.

Gezondheidsverklaring moet naar waarheid worden ingevuld

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering heeft de verzekeringnemer alle gezondheidsvragen met NEE beantwoord. Omdat de verzekerde binnen twee jaar na het afsluiten van de verzekering is overleden, heeft de verzekeraar zich gewend tot de Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens.
Nieuws
12 apr 2017

Rapport 'Draagvlakonderzoek resomeren'

Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer het rapport 'Draagvlakonderzoek resomeren' over resomeren als alternatieve wijze van lijkbezorging toegezonden.
Nieuws
5 dec 2016

Vragen over vakbekwaamheidsbouwwerk

Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer antwoorden op vragen die zijn gesteld in het schriftelijk overleg over de diplomaplicht in relatie tot het algemeen pensioenfonds, de analyse van het vakbekwaamheidsbouwwerk en volmacht toegezonden.
Nieuws
7 okt 2016

Vraag- en antwoordbesluit CRS/FATCA

Dit besluit bevat een aanvulling op het besluit van 14 januari 2016, DGBel 2016/48, betreffende de Leidraad FATCA/CRS.
Nieuws
22 mrt 2016

TNO rapport over milieu aspecten resomeren

Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer een aanvullend TNO-rapport gestuurd over de milieueffecten van resomeren. Dit rapport is een update van een eerder rapport van TNO uit 2011 over de milieueffecten van verschillende methoden van lijkbezorging.
Nieuws
2 mrt 2016

Onderzoek naar draagvlak voor resomeren

Dit rapport geeft inzicht in hoeverre de Nederlandse bevolking de introductie van de nieuwe methode accepteert en overweegt voor de eigen uitvaart.
Nieuws
25 nov 2015

Fiscale verzamelwet 2015 door Eerste Kamer aangenomen

Met de Fiscale verzamelwet 2015 is banksparen voor uitvaartkosten met ingang van 1 januari 2016 afgeschaft. De verzamelwet wijzigt verschillende belastingwetten (met inbegrip van een belastingwet die geldt in Caribisch Nederland), zowel op het gebied van directe als indirecte belastingen, en enige andere wetten. Het wetsvoorstel bevat, naast enkele meer inhoudelijke maatregelen, voornamelijk technische en redactionele wijzigingen.
Nieuws
3 sep 2015

Beantwoording Kamervragen over weigeren nabestaanden bij begrafenis

Minister Plasterk (BZK) beantwoordt vragen van het Kamerlid Van Raak (SP) over gemeentelijke uitvaarten waarbij nabestaanden niet bij de uitvaart aanwezig mogen zijn.
Getoond 1 tot 25 van 61. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1