Werkt u als uitzendkracht met uitzendbeding? Vanaf nu krijgt u uw loon doorbetaald als u ziek bent, zolang uw uitzendovereenkomst duurt. U kunt alleen nog een Ziektewet-uitkering krijgen van UWV als het uitzendbureau uw uitzendovereenkomst beëindigt.
Omdat de Coronacrisis impact kan hebben op (de bestendigheid van) het inkomen, heeft de NVB vorig jaar een aantal uitgangspunten hiervoor geformuleerd. Op basis van deze uitgangspunten werd de geldigheid van de werkgeversverklaring, de salarisstrook, de perspectiefverklaring en de arbeidsmarktscan tijdelijk ingekort.
Minister Koolmees stuurde een brief over de analyse van UWV over beweegredenen van uitzendbedrijven om terug te keren naar de publieke verzekering voor de Ziektewet (ZW).
Sinds vrijdag 4 december 2020 kunnen uitzendkrachten die werkzaam zijn voor een uitzendbureau dat niet beschikt over een eigen Perspectief Taxateur weer in aanmerking komen voor een Perspectiefverklaring.
Deze handreiking is bedoeld om ondernemingen en werknemers handvatten te bieden bij het maken van onderscheid tussen contracting en het ter beschikking stellen van arbeidskrachten, zoals uitzending of payrolling.
Vanaf 1 januari 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Door de nieuwe wet veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. Dit heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers.
Het is voor meer uitzendkrachten mogelijk een Perspectiefverklaring aan te vragen via hun werkgever. Hiermee kunnen zij een hypotheek aanvragen bij een groot aantal geldverstrekkers.
Is de koper (uitzendkracht) te lichtvaardig overgegaan tot het sluiten van de koopovereenkomst en als gevolg daarvan schadeplichtig jegens verkoopster? Deze vraag is aan het Gerechtshof voorgelegd.
Het gemiddelde inkomen over drie jaar was niet toereikend voor de benodigde hypotheek van het aangekochte pand.
De perspectiefverklaring wordt dé marktstandaard voor het aanvragen van een hypotheek voor flexwerkers. Zij kunnen deze verklaring aanvragen bij het uitzendbureau als zij daar minimaal een jaar werken. Het uitzendbureau moet gecertificeerd zijn door de Stichting Perspectiefverklaring.
Is werken op oproep noodzaak of behoefte? Gevraagd naar de belangrijkste reden om een flexibele arbeidsrelatie te hebben, zei in 2015 ruim de helft van de oproepkrachten (54 procent) behoefte te hebben aan flexibiliteit. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld onder alle flexibele werknemers.
Relatief veel uitzendkrachten (57 procent) geven aan een flexbaan te hebben omdat het niet lukt vast werk te krijgen. Die reden speelt bij de oproepkrachten veel minder. Een kwart heeft de oproepbaan bij gebrek aan een werkkring met meer zekerheid. Dit meldt CBS.
Er komt een overgangsregeling voor de transitievergoeding om te voorkomen dat tijdelijke werknemers, zoals seizoenswerkers in de horeca, recreatie en tuinbouwsector niet opnieuw ingehuurd worden en werkgevers met andere tijdelijke werknemers aan de slag gaan. Vanaf 1 juli 2015 hebben tijdelijke werknemers recht op een transitievergoeding als na ten minste twee jaar de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd door de werkgever. De hoogte daarvan wordt in het oorspronkelijke voorstel bepaald door de gewerkte periodes van voor 1 juli 2015.
In het afgelopen jaar zijn een aantal belangrijke wetten aangenomen die ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt beter gaat functioneren en dat werken meer gaat lonen. Hieronder een overzicht van de maatregelen die per januari 2015 ingaan.
Werkzoekenden die als uitzendkracht zijn gaan werken blijven vrijwel even vaak aan het werk als werkzoekenden die met een tijdelijk contract aan het werk zijn gekomen.
Van beide groepen werkhervatters is rond de 70 procent na twee jaar nog aan het werk. UWV onderzocht de werkzekerheid van uitzendkrachten, omdat veel werkzoekenden met een WW-uitkering via een uitzendbaan aan het werk komen. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het meest recente UWV Kennisverslag (zie link).
In het wetsvoorstel tot hervorming van de Ziektewet voor uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband blijft de maximale duur van de ziektewetuitkering twee jaar. Dit in tegenstelling tot wat de Volkskrant vanochtend op de voorpagina meldde.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.