MijnFintool

Home Dossiers Ultimate Forward Rate 1 tot 13 van 13

Verbond roept Europese Commissie op UFR later te herzien

Het Verbond heeft kennisgenomen van het voornemen van EIOPA om de berekeningswijze - en daarmee de hoogte van de Ultimate Forward Rate (UFR) - aan te passen. Het Verbond roept de Europese Commissie op de door EIOPA voorgestelde aanpassing van de UFR niet op korte termijn door te voeren, maar te wachten tot de volledige herziening van Solvency II. Het Verbond sluit zich aan bij eerdere oproepen van het Europees Parlement en de Europese Commissie richting EIOPA om de UFR niet in isolatie te herzien.
Nieuws
14 sep 2016

Kamerbrief beantwoording nadere vragen ufr-methode pensioenfondsen

Staatssecretaris Klijnsma heeft de Eerste Kamer de antwoorden op een aantal nadere vragen gesteld naar aanleiding van de brief over de verschillen in de gehanteerde ultimate forward rate (ufr) voor verzekeraars en pensioenfondsen toegezonden. Tevens gaf zij antwoorden op vragen gesteld in het schriftelijk overleg over de brief 'Nadere informatie inzake IORP-richtlijn en afwijking bepalingen in de Pensioenwet. Tot slot gaat zij in een Kamerbrief in op waardeoverdracht van pensioen bij overgang naar een algemeen pensioenfonds.
Nieuws
23 mei 2016

DNB-rapportage financiële positie pensioenfondsen

De Nederlandsche Bank heeft op verzoek van de Tweede Kamer en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rapportage gemaakt over de financiële positie van pensioenfondsen. In de rapportage gaat DNB onder meer in op de herstelplannen van pensioenfondsen en de financiële positie in het eerste kwartaal van 2016. Ook geeft DNB een vooruitblik naar 2017.
Nieuws
20 mei 2016

DNB: Lage rente uitdaging voor gehele financiële sector

De lage rente vormt een belangrijke uitdaging voor de gehele financiële sector. Zowel voor banken als verzekeraars heeft de lage rente nu en op de langere termijn ingrijpende consequenties voor het bedrijfsmodel, terwijl in de pensioensector de lage rente de noodzaak vergroot om te komen tot een nieuw pensioencontract.
Nieuws
15 jan 2016

Kamervragen besluit DNB en onderzoek lage rente en ufr

Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft de tweede Kamer de antwoorden op de schriftelijke vragen over het besluit van de Nederlandse Bank (DNB) en het onderzoek lage rente en de ultimate forward rate (ufr) toegezonden.
Nieuws
27 nov 2015

Onderzoeksrapport renteafdekking van Pensioenfondsen

In opdracht van mijn ministerie heeft DNB onderzocht in welke mate en op welke wijze pensioenfondsen hun renterisico afdekken, welke motieven zij daarvoor hebben en hoe de afdekking van het renterisico zich in de tijd ontwikkelt. DNB heeft voorts de voor- en nadelen van renteafdekking in beeld gebracht, alsmede de mogelijkheden die pensioenfondsen thans hebben om hun renteafdekking te wijzigen. Tot slot is onderzocht wat de invloed is van de wijziging van het ftk op de mate waarin en de manier waarop pensioenfondsen hun renterisico afdekken.
Nieuws
27 nov 2015

Kamervragen over bericht 'korten op pensioen'

Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over het bericht ‘In 2020 veel meer mensen gekort dan ufr-rapport veronderstelt’.
Nieuws
24 dec 2014

Pensioenindicatie UPO 2015

Voor de pensioenindicaties moet in 2015 uitgegaan worden van de 25-jaars SWAP-rente van september 2014 en de geldende overige tarieven die DNB jaarlijks publiceert. De voorbeeldrekenrente wordt op 1 decimaal afgerond. Voor het UPO 2015 is de voorbeeldrekenrente derhalve vastgesteld op 2,2%.
Nieuws
2 okt 2013

Klijnsma: naar één stabiel model voor ons toekomstig pensioen

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kiest er voor om één nieuw pensioenmodel uit te werken in het nieuwe financieel toetsingskader (FTK). Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Het nieuwe toezichtskader verbindt de voordelen van zowel het ‘nominale’ als het ‘reële’ pensioenmodel en zorgt ervoor dat het stelsel minder gevoelig is voor grote schokken in de financiële wereld. Ook moet het nieuwe toezichtskader er voor zorgen dat de risico’s en rendementen eerlijk over de generaties worden verdeeld. Dit wordt in wetgeving verder uitgewerkt.
Nieuws
7 okt 2013

DNB past UFR-methodiek rentecurve pensioenfondsen niet aan vóór 2015

De Nederlandsche Bank (DNB) zal de wijze waarop de zogenoemde Ultimate Forward Rate (UFR) wordt toegepast in de rentetermijnstructuur voor de waardering van pensioenverplichtingen, met het oog op overgangsjaar 2014 niet aanpassen vóór januari 2015, dat wil zeggen de ingang van het nieuwe financieel toetsingskader (FTK) voor pensioenfondsen.
Nieuws
27 dec 2012

Commissie UFR in het leven geroepen

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de commissie Ultimate Forward Rate (UFR) ingesteld. In het zogeheten septemberpakket pensioenen is afgesproken dat de rekenrente voor pensioenfondsen vanaf september 2012 wordt aanpast door de introductie van een ultimate forward rate.
Nieuws
25 sep 2012

Kabinet kiest voor evenwichtige aanpak pensioenproblemen

Pensioenfondsen krijgen extra mogelijkheden om forse verlaging van pensioenen te voorkomen en de toekomstbestendigheid van pensioenregelingen te verbeteren.
Nieuws
27 aug 2012

Leidt de invoering van de UFR tot een duurzame pensioenoplossing?

In een open brief aan de pensioenrapporteur voor de Tweede Kamer, Pieter Omtzigt, geeft het Actuarieel Genootschap (AG) aan dat de effecten van de invoering van de Ultimate Forward Rate (UFR) nog onvoldoende duidelijk zijn.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1