De meeste pensioendeelnemers willen dat hun pensioenfonds bij de keuzebegeleiding rekening houdt met hun huidige financiële situatie, inflatie en economische vooruitzichten en/of toekomstige levensplannen.
In het jaar voor de transitie naar een nieuwe pensioenregeling, krijgen pensioenuitvoerders 2 maanden respijt bij het verstrekken van het Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie hebben de concepten voor de UPO-modellen 2024 en de bijbehorende handleiding gepubliceerd. De modellen voor het UPO 2024 zijn nog niet officieel vastgesteld, maar de pensioenkoepels stellen de conceptmodellen alvast beschikbaar.
De minister heeft het voorstel voor vernieuwing van het Standaardmodel voor verzekeraars en PPI’s goedgekeurd. Het nieuwe model treedt per 1 september 2023 in werking.
De minister van SZW heeft de modellen voor het UPO 2023 goedgekeurd. De goedkeuring leidt tot een aanpassing in het eerder gepubliceerde concept voor de UPO-modellen voor 2023. De definitieve UPO-modellen 2023 en de bijbehorende handleiding zijn nu gepubliceerd.
Met deze publieksmonitor wil het Ministerie van SZW over meerdere jaren de reactie van het Nederlandse publiek op alles wat ze horen en zien over het pensioen inzichtelijk maken.
Staatssecretaris A.D. Wiersma heeft de modellen voor het UPO 2022 officieel vastgesteld. En CPB meldt
dat een commissie van onafhankelijke deskundigen zich binnenkort gaat buigen over een nieuwe uniforme scenarioset voor pensioenen.
Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie hebben de concepten voor de UPO-modellen 2021 en de bijbehorende handleiding gepubliceerd. De modellen voor het UPO 2021 zijn nog niet officieel vastgesteld.
De belangrijkste wijziging in de modellen voor het UPO 2020 is het opnemen van het bereikbaar pensioen in drie scenario’s, berekend met de Uniforme Rekenmethodiek (URM). Dit vloeit voort uit de implementatie van de Europese IORP II-richtlijn.
Niet iedere pensioenregeling hanteert dezelfde partnerdefinitie. Hierdoor kan een ongehuwd samenwonende in de ene pensioenregeling wel als partner worden aangemerkt en in de andere pensioenregeling niet. Daarom hebben de Stichting van de Arbeid, het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie gezamenlijk verkend hoe de definitie van het partnerbegrip in de pensioenregelingen meer kan worden geüniformeerd.
In dit besluit is een aantal wijzigingen opgenomen van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling en het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen.
Het Verbond en de Pensioenfederatie hebben gewijzigde UPO-modellen 2019 gepubliceerd. De modellen zijn op een viertal punten gewijzigd naar aanleiding van de verwachte publicatie van nadere regelgeving.
Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) wordt sinds 2008 voorgeschreven als wettelijk verplicht document dat ieder jaar door pensioenorganisaties aan alle actieve deelnemers wordt verstrekt.
Alle mensen die pensioen opbouwen moeten beter gewezen worden op de kans dat de hoogte van het pensioen kan mee- of tegenvallen. Dat vindt minister Wouter Koolmees. Daarom moeten pensioenfondsen en verzekeraars vanaf volgend jaar niet alleen het verwachte pensioen laten zien, maar ook hoeveel je krijgt als het mee- of tegenvalt.
De modellen voor het UPO 2018 zijn officieel vastgesteld. Aansluitend hierop hebben het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie de UPO-modellen 2018 en de bijbehorende handleiding gepubliceerd.
Uit het onderzoek ‘Expirerend Pensioenkapitaal’ van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat het pensioeninkomen van werknemers die deelnemen aan een beschikbare premieregeling, in de meeste gevallen lager uitviel dan eerder was vermeld op hun Uniforme Pensioenoverzichten (UPO’s).
Het UPO-model voor premieovereenkomsten is op twee onderdelen gewijzigd. Hierdoor krijgen deelnemers een realistischer beeld van hun huidige pensioenopbouw en van wat ze aan pensioen kunnen verwachten. De Pensioenfederatie en het Verbond verwachten van pensioenuitvoerders dat ze de wijzigingen overnemen op het UPO 2017.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.