MijnFintool

Home Dossiers variabele rente 1 tot 23 van 23

Aflossen op lening met hoogste rente wijs?

De consumenten hebben vanaf 2015 meermaals extra afgelost op het aflossingsvrije leningdeel van hun hypothecaire geldlening bij de bank. Zij stellen door de bank op het verkeerde been te zijn gezet en dat ze achteraf gezien beter op het andere leningdeel: de krediethypotheek, hadden kunnen aflossen.
Nieuws
20 mrt 2024

Moet geldverstrekker waarschuwen voor extreme rentestijging?

Volgens consument heeft de bank de consument niet gewaarschuwd voor de extreme rentestijging in zeer korte tijd, terwijl de bank dat wel had moeten doen. Deze rentestijging was een totale verrassing voor de consument. De bank had als financieel deskundige partij deze rentestijging behoren te zien aankomen omdat dit vanwege allerlei feiten en omstandigheden te voorzien was.

Eerder informeren vóór aanpassing variabel pensioen

Bij een aantal pensioenuitvoerders kunnen pensioengerechtigden kiezen voor een pensioenuitkering die jaarlijks meebeweegt met onder andere rente- en beleggingsresultaten.
Nieuws
18 jan 2022

Rentewijzigingsbeding in hypothecaire geldlening

Deze procedure gaat over de vraag of een bepaald beding in de tussen partijen gesloten kredietovereenkomst oneerlijk is en, zo ja, of dit beding om die reden rechtsgeldig is vernietigd. Het beding waarover het gaat geeft aan X de bevoegdheid de rente te wijzigen.

Rentewijzigingsbedingen in kredietovereenkomsten

De rechter heeft een uitspraak gedaan over de vraag of wel doorgevoerde rentewijziging (stijging) en niet doorgevoerde rentedaling (overeenkomstig kapitaalmarktrente) terecht is en of de voorwaarden van de geldlening als oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten worden aangemerkt.

Rente op Flexibel Krediet moet in de pas blijven met marktrente

Consumenten mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zal blijven met de relevante marktrente.

Rentewijziging? Zorg voor controles!

Consument stelt dat een hypotheekadviseur heeft verzuimd bij de bank te rappelleren of bij Consument na te vragen wat de stand van zaken was ten aanzien van het verzoek tot rentewijziging.

Wie bewaakt doorlooptijd? De adviseur of de geldverstrekker?

De Commissie heeft geoordeeld over de vraag of de Bank te lang heeft gedaan over het beoordelen van de hypotheekaanvraag van Consument.

Kifid uitspraak fout aangevraagde rentevaste duur

Zowel de Bank als de Adviseur heeft een fout gemaakt en ook de Consument treft blaam. De Bank heeft een offerte uitgebracht die niet conform de aanvraag was (aangevraagd was een lening met een variabele rente).
Nieuws
5 aug 2016

Rendementen tijdelijke regeling informatieverstrekking variabel pensioen

Met een factsheet stelt DNB de drie scenario's beschikbaar die behoren bij de tijdelijke regeling informatieverstrekking over variabele pensioenen. Deze tijdelijke regeling hangt samen met de Wet verbeterde premieregeling, waarmee vanaf 1 september 2016 het variabele pensioen wordt geïntroduceerd, en is opgenomen in het gewijzigde artikel 54 van het Besluit uitvoering Pensioenwet (PW) en Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb).

Initiatiefvoorstel verbeterde premieregeling aangenomen

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 14 juni 2016 het Initiatiefvoorstel Wet verbeterde premieregeling aangenomen. Een gewijzigde motie in over onderzoek naar de manier waarop pensioenfondsen hun deelnemers variabele uitkeringen kunnen bieden in het geval van vrijwillige pensioenregelingen is aangenomen.

Aangepast ontwerpbesluit verbeterde premieregeling

Naar aanleiding van het overleg met vertegenwoordigers van het pensioenveld is het overgangsrecht aangevuld (artikel I, onderdeel H). Dit artikel bepaalt onder meer dat de verplichting om het opgebouwde kapitaal in de opbouwfase volgens het life cycle principe te beleggen, uiterlijk 1 januari 2018 zal gaan gelden voor vrijwillige premieregelingen die door pensioenfondsen worden uitgevoerd als aanvullende voorziening (excedent-regeling) bovenop een basisregeling met het karakter van een uitkeringsovereenkomst.
Nieuws
1 mrt 2016

Nota n.a.v. nader verslag wetsvoorstel variabele pensioenuitkering

Staatssecretaris J. Klijnsma heeft de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het nader verslag inzake het wetsvoorstel variabele pensioenuitkering toegezonden, alsmede het concept voor de algemene maatregel van bestuur waarin het wettelijk kader voor de variabele pensioenuitkering nader is uitgewerkt.
Nieuws
1 feb 2016

Nota's wetsvoorstel variabele pensioenuitkering

Staatssecretaris Klijnsma heeft de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en de nota van wijziging bij het het wetsvoorstel tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met invoering van een variabele uitkering (Wet variabele pensioenuitkering) toegezonden. De eerdere uitbreiding van het shoprecht wordt met een nota van wijziging teruggedraaid.
Nieuws
13 jul 2015

Concept Wetsvoorstel variabele pensioenuitkering

Via een internetconsultatie kan men reageren op een voorstel van wet tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met invoering van een variabele uitkering (Wet variabele pensioenuitkering).
Nieuws
20 aug 2012

Onrechtmatige verhoging renteopslag

Verschillende banken hebben bij hun klanten al jaren opslagen op variabele hypotheekrentes verhoogd zonder geldige reden.
Nieuws
28 aug 2012

Obvion compenseert onterechte opslag

Obvion gaat alle klanten, die tussen november 2004 en november 2008 een nieuwe hypotheek met variabele rente hebben gesloten, volledig compenseren voor de onterecht berekende hoge renteopslag.

Vast is vast

Rabobank-dochter Obvion heeft ten onrechte een vaste opslag op hypotheken met een variabele maandrente tussentijds verhoogd. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag in hoger beroep geoordeeld.

‘Hypotheekrenteaanpassing moet transparanter’

De ombudsman van Kifid heeft zich uitgesproken over de manier waarop kredietverstrekkers moeten omgaan met aanpassing van de variabele-rente. In een recente zaak oordeelde de ombudsman dat de bank onvoldoende transparant was en heeft de bank gemaand de teveel berekende rente terug te betalen.
Nieuws
8 jul 2010

Onvoldoende informatie bij variabele rente

Uit onderzoek naar de informatieverstrekking bij variabele rente van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), blijkt dat de consument onvoldoende informatie krijgt over de opbouw van variabele hypotheekrente.
Nieuws
31 jul 2009

Euribor historisch laag

De rente die banken rekenen als ze elkaar onderling geld lenen, is donderdag gezakt naar het laagste niveau ooit. Toch zijn de banken nog huiverig het geld door te lenen aan bedrijven en consumenten.

AFM onderzoekt variabele hypotheekrente

De AFM stelt een onderzoek in naar de variabele hypotheekrente van banken en verzekeraars. De toezichthouder bekijkt of de informatie in brochures en algemene voorwaarden voldoende is voor consumenten om een goede keuze te kunnen maken tussen variabele rente of vaste rente.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1