In 2016 heeft belanghebbende een aannemingsovereenkomst gesloten met een aannemer voor de bouw van een appartement. Zij heeft een bedrag voor het betalen van de bouwtermijnen op een spaarrekening apart gezet.
Op 1 januari 2013 was de oude woning nog steeds niet verkocht, waardoor de belanghebbende uit de 3-jaarstermijn van art. 3.111(2) Wet IB 2001 liep waarbinnen hypotheekrente voor twee woningen aftrekbaar kan zijn (verhuisregeling) en waardoor de oude woning fictief werd vervreemd en overging naar box 3. De rente op de oude lening is vanaf 1 januari 2013 in beginsel niet meer aftrekbaar.
Stel de overwaarde uit de verkoop (dit jaar) valt €15.000 mee ten opzichte van eerdere uitgangspunten. Relatie heeft echter de wens in het voorjaar (2020) de woonboulevard af te struinen en de verbouwing te starten. Kan dan (ook) de eigenwoningreserve verrekend worden met de verbouwingsplannen?
Een relatie heeft in 2018 een woning gekocht. De oude woning is pas deze maand verkocht. Bij de financieringsopzet is wel rekening gehouden met een verwachte overwaarde. De opbrengst is gunstiger uitgevallen dan verwacht. Kan relatie de meevaller gebruiken voor een (aanvullende) verbouwing?
Een veel voorkomende vraag van adviseurs (en consumenten) is de vraag of de afkoopwaarde van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) gebruikt mag worden voor een verbouwing. De variant daarop is de vraag of de afkoopwaarde ‘voorgefinancierd’ kan worden uit eigen middelen, waarna de afkoopwaarde gebruikt wordt om het spaarsaldo aan te zuiveren. En wat heeft de Belastingdienst nu eigenlijk (wel) goedgekeurd?
De Commissie is van oordeel dat de Adviseur toerekenbaar tekort is geschoten door de wensen en voorkeuren van Consument niet in kaart te brengen c.q. de wensen en voorkeuren niet zodanig vastleggen dat daaruit ondubbelzinnig de betreffende wensen en voorkeuren van Consument kunnen worden afgeleid.
Energie besparen doe je nu. Dat is het motto van een campagne om huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren. Veel mensen hebben geen idee wat isolatie kost, en 60 tot 70% schat te laag in wat het oplevert. Uit een enquête blijkt dat de helft van de ondervraagden wel (zeer) geïnteresseerd is in energiebesparende maatregelen.
Begin dit jaar heeft een relatie van ons kantoor (tijdelijk) een familiehypotheek afgesloten bij haar ouders. Deze lening was bestemd voor een grote verbouwing en de lening is als zodanig geregistreerd bij de Belastingdienst. Nu de stofwolken zijn gedaald en de verbouwing afgerond is, blijkt er nog een groot bedrag in 'bouwdepot' te staan. Dit restant is teruggestort aan de ouders.
Nu heeft de partner van relatie ook inkomen uit werk en kan de lening overgesloten worden naar de huidige geldverstrekker (verhoogde inschrijving). Hoe kan dan de bestaande lening bij de Belastingdienst worden afgemeld?
In de motie De Vries is geconstateerd dat funderingsherstel alleen per bouwblok kan worden aangepakt en dat dit niet van de grond kan komen als één van de betrokken bewoners de financiering niet rond kan krijgen. Minister Blok heeft naar aanleiding van deze motie het voorstel aanpak funderingsherstel van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) aan de Tweede Kamer gezonden.
De maatregelen waarmee minister Blok (wonen) de kwaliteit van de bouw wil verbeteren hebben een averechts effect. De voorstellen leiden tot veel meer bureaucratische rompslomp en zijn daardoor kostenverhogend. Maar ze zijn vooral een gevaar voor de bouwkwaliteit, die nu juist door bouwproducenten in de woningbouw via de huidige Woningborg en SWK garantieregelingen al goed geregeld is. “In veel opzichten zorgen de voorstellen voor een ernstige verzwakking van de positie van de bouwconsument.”
Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontvangt van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) nogmaals € 125.000 om de kennis over het voorkomen, herstellen en financieren van funderingsproblemen verder te verspreiden. Schade aan de fundering komt zowel voor bij koopwoningen als huurwoningen.
De schattingen van het aantal woningen die te maken hebben met grondwaterproblematiek en daardoor schade aan de fundering kunnen krijgen lopen sterk uiteen. Eerste uitkomsten van een onderzoek geven aan dat ongeveer 20.000 particuliere woningen in de komende 15 jaar te maken krijgen met urgente funderingsproblemen.
Overgangsrecht; stel dat de aannemingsovereenkomst is gesloten vóór 31 december 2012. Maar de woning is op 31 december 2013 nog niet klaar en dus niet opgeleverd. Wat zijn de gevolgen?
De vereniging van bouw- en infrabedrijven (Bouwend Nederland) verwacht dat het kabinet bereid is het lage btw-tarief voor renovatie in de bouw te verlengen. Minister Dijsselbloem van Financiën hoopt tot een begrotingsakkoord te komen met de oppositiepartijen.
Minister Blok heeft eerder tijdens het Algemeen Overleg van 27 maart 2013 over de evaluatie van de wet op het overleg huurders – verhuurder en het functioneren van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) aangegeven met de directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) als uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) in overleg te treden over een mogelijk koppeling van de toekenning van NHG aan het functioneren van een VvE.
Op de Nederlandse spaarrekeningen stond eind januari bij elkaar 328,4 miljard euro, circa zestien miljard meer dan een jaar eerder.
Consumenten zijn onzeker over hun financiële situatie en houden de hand op de knip. Het merendeel van de consumenten is dan ook van plan om dit jaar het spaargeld verder op te bouwen.
Eén op de vijf consumenten met spaargeld is van plan dit jaar in de woning te investeren (21%), zij hebben spaargeld gereserveerd voor geplande onderhoudswerkzaamheden. Consumenten die niet van plan zijn hun spaargeld in de woning te investeren, zullen zich wel tot het spaartegoed wenden voor onverwachte uitgaven voor de woning, zoals het vervangen van apparatuur of installaties die kapot gaan.
Dit blijkt uit het WoonOmnibus onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder ruim 500 consumenten.
Het ministerie van Financiën heeft onlangs goedgekeurd dat de rente en kosten van een lening voor de verbouwing van een huis gedurende een periode van zes maanden na het afsluiten van de lening volledig aftrekbaar zijn. Wel moet uiteraard aangetoond kunnen worden dat het geld daadwerkelijk aan de verbouwing, verbetering of het onderhoud van het huis besteed is. Het ministerie stelt nadrukkelijk dat de bijleenregeling volledig van toepassing is op de schulden die zijn aangegaan voor de verbouwing.
Het is niet altijd op voorhand duidelijk waar een geldlening voor bedoeld is. Alleen als een geldlening bedoeld is voor de financiering van een eigen woning kunnen de kosten en de rente afgetrokken worden bij de eigen woning.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.