Het wetsvoorstel Implementatiewet richtlijn modernisering consumentenbescherming is aan de Tweede Kamer aangeboden. Hiermee worden consumentenrechten verbeterd.
Het jaarlijkse consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt geeft inzicht in de kennis, beleving en gedrag van consumenten als ze kiezen voor een zorgpolis. Bij het oriënteren op een nieuwe zorgverzekering maken respondenten met name gebruik van online bronnen. (Prijs-)vergelijkingswebsites worden daarbij meer gebruikt dan vorig jaar (57% vs. 49%).
Minister Bruins informeerde de Tweede Kamer over de vindbaarheid van informatie op websites van de zorgverzekeraars. De belangrijkste conclusie van de NZa is dat de vindbaarheid van informatie is verbeterd.
Full serviceprovider VKG heeft het online berekenen en afsluiten van zakelijke verzekeringen grondig vernieuwd. Van 8 verzekeraars en meer dan 100 producten zijn premies nu geheel online te berekenen en met elkaar te combineren in één pakket. De volgende verzekeraars zijn beschikbaar: a.s.r., AIG, ARAG, Avéro Achmea, DAS, De Goudse, Nationale-Nederlanden en Reaal. De naam van het nieuwe aanvraagproces is ‘BedrijvenOpvangPolis’. De bij VKG aangesloten financieel adviseurs beschikken dankzij het nieuwe aanvraagproces over een enorme keuze aan verzekeringsoplossingen. Het maken van een complete offerte inclusief acceptatie- en slotvragen voor de ondernemer, kost via het nieuwe aanvraagproces slechts enkele minuten.
In een tweetal uitspraken gaat Kifid in op de rol van de adviseur bij overlijdensrisicoverzekeringen. Twee consumenten In 2018 werd Consumenten bekend met de jarenlange dalende premies van ORV’s en stelden hun Adviseur aansprakelijk voor het mislopen van een lagere premie.
Het Ministerie van Financiën en de Consumentenbond hebben een convenant gesloten over het onderhouden van een vergelijkingswebsite voor betaalrekeningen door de Consumentenbond.
7,0% van de verzekerden wisselde dit jaar van zorgverzekeraar. Dat zijn 1,2 miljoen verzekerden. Alle overstapinformatie is verwerkt bij de zorgverzekeraars. Op basis daarvan heeft Vektis Intelligence dit definitieve percentage vastgesteld.
De Payment Accounts Directive (PAD) is een Europese richtlijn die als belangrijkste doel heeft voor consumenten de kosten voor het gebruik van betaalrekeningen transparanter te maken, overstappen naar een andere betaalrekeningaanbieder gemakkelijker te maken, en de toegang tot een basisbetaalrekening te waarborgen.
Minister Hoekstra beantwoorde vragen van de Tweede Kamer naar aanleiding van berichtgeving over de kosten voor huizenkopers bij het verkrijgen van een hypotheek. De goedkoopste hypotheek hoeft niet altijd de best passende hypotheek te zijn, aldus minister W.B. Hoekstra.
Als vergelijkingswebsites hun klanten financiële producten laten vergelijken, kan er sprake zijn van adviseren volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft). Ook als de indruk wordt gewekt dat het om ‘execution only’-dienstverlening gaat. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) constateert dat de Consumentenbond ook dit jaar weer onrust creëert met ongenuanceerde berichtgeving over contracteringsafspraken. Al jaren vergelijkt en verkoopt de Consumentenbond zorgverzekeringen. Volgens ZN zou de Consumentenbond juist daarom beter moeten weten hoe het contracteringsproces verloopt. Bij het sluiten van een zorgovereenkomst zijn immers twee partijen betrokken: de zorgverzekeraar én de zorgverlener. Contracteren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in het kader van haar agendathema ‘de online consument’ een verkenning uitgevoerd naar online reviews. Een online review is een beoordeling van een consument van een product of dienst.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft terecht geweigerd informatie openbaar te maken over gedeclareerde zorgproducten per zorgaanbieder uit het zogenoemde landelijke Diagnose Behandeling Combinatie (DBC)-Informatiesysteem. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van 21 december 2016. Zij bevestigt hiermee in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank Amsterdam die in oktober 2015 tot hetzelfde oordeel is gekomen. Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.
Minister Schippers informeert de Tweede Kamer over de resultaten van de inzet om de door zorgverzekeraars betaalde provisies aan vergelijkingssites transparanter te maken.
Het groenboek onderzoekt een belangrijk en actueel onderwerp, namelijk hoe de Europese interne markt voor financiële retaildiensten kan worden bevorderd. Gebrek aan concurrentie op de markt voor financiële retaildiensten wordt veroorzaakt door zowel belemmeringen voor grensoverschrijdende activiteiten aan de aanbodkant als overstapdrempels aan de vraagkant.
Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt de Tweede Kamer antwoorden op Kamervragen over nummerportabiliteit. De minister schrijft dat hij het belang onderschrijft van het gemakkelijk over kunnen stappen naar een andere bank met behoud van het eigen nummer.
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. E.I. Schippers geeft uitgebreid antwoord op kamervragen over de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars voor juiste informatievoorziening via vergelijkingssites.
Minister Schippers (VWS) schrijft in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer haar reactie op onderzoeken over vergelijkingssites voor zorg. Het gaat om onderzoeken van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De dienstverlening van de vijf grootste vergelijkingswebsites voor financiële producten is over het algemeen in het belang van de klant, ook al is er nog ruimte voor verbetering. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van onderzoek.
Omdat financiële dienstverlening in toenemende mate online plaatsvindt, stellen marktpartijen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregeld de vraag wanneer er sprake is van bemiddelen bij online dienstverlening.
Een consument heeft een klacht ingediend doordat het mogelijk was elders een goedkopere caravanverzekering onder te brengen.
De Commissie heeft de klacht afgewezen, doordat de adviseur niet gehouden was de consument te adviseren over verzekeringen buiten de kring van maatschappijen waarvan zij een agentschap heeft.
Consumenten willen duidelijke informatie over de kosten van de zorg. Vooral vooraf, wanneer zij nog een keuze hebben. Maar ook als de zorg voor hen volledig vergoed wordt is er behoefte aan goede informatie, bijvoorbeeld door heldere kostenoverzichten achteraf. Dit blijkt uit een onderzoek (zie link) van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de informatiebehoefte van consumenten en hun ervaringen met het zoeken naar informatie in de curatieve zorg. De NZa scherpt in 2014 het toezicht op (web)informatie over zorgkosten aan.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal in 2014 onderzoek doen naar de manier waarop een vergelijking van financiële producten op vergelijkingswebsites tot stand komt.
Dit is een vervolg op eerdere onderzoeken naar de informatieverstrekking van vergelijkingswebsites. De reikwijdte van het onderzoek naar de ‘achterkant’ van vergelijkingssites moet de AFM nog bepalen.
De Europese pensioen- en verzekeraarstoezichthouder EIOPA heeft de markt om reacties gevraagd op twee rapporten over consumentenbescherming.
In haar rapport over vergelijkingssites bepleit EIOPA transparantie, het bevorderen van eenvoud en gerechtigheid voor internetgebruikers in de markt voor online vergelijkingen van verzekeringsproducten. Het consultatiedocument 'Best practices over vakbekwaamheid’ wil meer convergentie van het toezicht op het gebied van de vakbekwaamheidsnormen bevorderen.
Hypotheekadviseurs bij banken en intermediair vragen tussen de
€ 1.200 en € 4.000 voor een volledig advies. Er wordt niet meer met provisie gewerkt, sinds 1 januari 2013 het provisieverbod is ingevoerd, meldt NOS.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.