Als een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en bewoond, leidt dit meestal tot een serie verhuizingen: een verhuisketen. Nieuwe bewoners laten vaak een woning achter die beschikbaar komt voor anderen. Een verhuisketen eindigt als er na een verhuizing geen woning meer vrijkomt, bijvoorbeeld als iemand het ouderlijk huis verlaat, of als een van de partners na een scheiding in het huis blijft wonen.
In 2023 verhuisden 1,73 miljoen inwoners van Nederland, 1,6 procent meer dan in 2022. Daarmee lijkt de dalende trend die werd ingezet na 2017 wat te stabiliseren. Vooral jongeren van 17 tot 22 verhuisden meer. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Minister De Jonge gaf antwoord op vragen vragen over huurders die na verhuizing naar een andere woningcorporatiewoning niet in aanmerking komen voor de huurverlaging op basis van de Wet huurverlaging voor huurders met een lager inkomen 2023.
In 2021 zeiden bijna 900 duizend mensen dat ze wel wilden verhuizen, maar geen woning konden vinden. Dat waren er ruim twee keer zo veel als in 2015. Vooral jongeren die bij hun ouders wonen (13 procent) en alleenwonenden onder de veertig (12 procent) gaven aan wel te willen maar niet te kunnen verhuizen. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van het WoonOnderzoek Nederland (WoON).
Het onderzoek geeft al decennia lang inzicht in de woonsituatie van huishoudens, tevredenheid, verhuiswensen en woonlasten. Het meest recente WoON-onderzoek brengt de periode 2018-2021 samenhangend in beeld.
Belastingplichtige heeft sinds 2010 een woning die hij heeft gefinancierd met een aflossingsvrije lening. In 2016 verhuist hij naar een huurwoning en betrekt deze als hoofdverblijf. De oude woning die tot dat moment als eigen woning kwalificeerde wordt een vakantiewoning. In 2020 gaat belastingplichtige de oude woning weer als hoofdverblijf gebruiken. Kwalificeert de aflossingsvrije lening vanaf dat moment weer als eigenwoningschuld?
Is de verhuisregeling voor een voor de verkoop bestemde, leegstaande woning ook van toepassing als de woning niet direct na het vertrek uit de woning bestemd is voor de verkoop?
De Nederlandse woningmarkt is in 2021 krapper dan ooit. Een koper kon in het 1e kwartaal gemiddeld uit minder dan 2 woningen kiezen. De krapte leidt tot sterk stijgende prijzen. En deze oververhitting gaat samen met een grotere gemiddelde verhuisafstand.
De Rijksoverheid heeft een webpagina beschikbaar gesteld voor mensen die naar het buitenland verhuizen. Aan de hand van een checklist kan men kijken waar men op moet letten.
In 2020 verhuisden meer mensen uit de Randstad dan ernaartoe. De trek uit de Randstad naar regio’s daarbuiten neemt de laatste jaren toe. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar aanleiding van vragen uit de media.
Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft ondanks alle coronaperikelen op peil. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator.
Tot hoge leeftijd zelfstandig wonen wordt de norm. Om dit te faciliteren is inzicht in woonbehoeftes van senioren nodig. Een Netspar onderzoek brengt met (big) data in kaart hoe Nederlandse senioren woonkeuzes maken en welke waarde ze toekennen aan verschillende eigenschappen van woning en locatie.
Als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, voelen weinig 55-plussers ervoor om bij de (schoon)kinderen te gaan inwonen. Meer dan zeven op de tien 55-plussers met kinderen zijn hierover (zeer) negatief. Deze negatieve houding neemt toe met de leeftijd. Dat meldt het CBS.
In een tweetal uitspraken van Kifid wordt het belang van nazorg besproken. In uitspraak 1 is het meerderjarig worden een belangrijk contactmoment voor het bespreken van de polis. In uitspraak 2 is de verhuizing een belangrijk moment voor nazorg.
Het Kadaster onderzoek ‘Een groeiende verhuiswens is geen garantie voor succes’ bevat een aantal inzichten, zoals de betaalkracht van ouderen en het type woningen dat zij bezitten.
In de eerste helft van 2019 verhuisden vrijwel evenveel mensen als in dezelfde periode een jaar eerder. Er verhuisden minder gezinnen met kinderen, maar meer jonge ongehuwd samenwonende stellen. Het aantal verhuisde personen ligt nog steeds op een hoog niveau. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Verhuizen kopers van nieuwbouwhuizen vaker naar een andere gemeente dan kopers van bestaande woningen? Dat is de hoofdvraag uit een nieuw onderzoek van het Kadaster naar de verhuisbewegingen van nieuwbouwkopers in de provincie Utrecht.
In 2018 gaf 15 procent van alle huishoudens in een zelfstandige woning aan in de voorgaande twee jaar te zijn verhuisd, zo’n 1,1 miljoen huishoudens. Dat is meer dan in 2012 en 2015, toen zo’n 13 procent rapporteerde te zijn verhuisd. Ook de groep huishoudens met een verhuiswens nam toe: van 24 procent in 2012 naar 33 procent in 2015, om in 2018 uit te komen op 34 procent. Dit meldt het CBS.
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In januari 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Bestaande koopwoningen waren in januari 8,7 procent duurder dan in januari 2018. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
Een consument heeft bij de Rechtbank Overijssel verzocht een A2 codering bij het BKR te laten verwijderen. Vanwege deze A2 codering komt consument niet in aanmerking voor een hypotheek, aldus consument. Daarnaast betalen ze nu voor een oude, nare woning een forse huur en menen ze dat het kopen van een woning nu zeer aantrekkelijk is.
Minister Ollongren heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over signalen dat mensen niet kunnen verhuizen naar een kleinere woning en lang moeten wachten.
Een uitkeringsgerechtigde heeft bijzonder bijstand gekregen, waarbij de gemeente de uitkeringsgerechtigde de verplichting opgelegd om haar woning te verkopen en er alles aan te doen om zo spoedig mogelijk een woning te vinden waarbij recht bestaat op huurtoeslag ingevolge de Wet op de huurtoeslag (verhuisplicht).
Het aantal mensen dat verhuisde in het eerste kwartaal van 2018 is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er wisselden bijna 453 duizend mensen van woning tegenover 475 duizend vorig jaar, een afname van 4,8 procent. Over heel 2017 verhuisde nog een recordaantal personen. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.
Het Kadaster heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd over de verhuiswensen van ouderen. Van alle senioren in een koopwoning die willen verhuizen, lukt dat maar 2,3%. In Utrecht komen de verhuiswensen het meest uit, in Drenthe het minst. Hoofdreden? Het is moeilijk een geschikte seniorenwoning te vinden.
De Rechtbank Amsterdam heeft in een kort geding een consument in het ongelijk gesteld. Dit ondanks de argumenten van de consument.
Het belang van eiser bij verwijdering van de registraties is met name gelegen in het kunnen verkrijgen van een hypothecaire geldlening voor de financiering van een recent door hem aangekochte woning in [woonplaats] , zodat hij samen met zijn nieuwe partner zijn leven (verder) op orde kan krijgen, dichter bij de kinderen uit zijn vorige huwelijk kan gaan wonen zodat de reisafstanden worden verkleind, en een passende werkkamer kan inrichten voor het bestuur van zijn groeiende bedrijf. Daarnaast heeft eiser naar voren gebracht dat de BKR-registraties zowel privé als zakelijk een belemmering vormen voor verkrijging van nieuwe kredieten.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.