Diverse stukken die tijdens de kabinetsformatie vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de zijtafel Wonen zijn gestuurd in antwoord op vragen die door de zijtafel zijn gesteld, zijn gepubliceerd.
De verhuurderheffing is een belasting op sociale huurwoningen. Sinds 2013 dragen alle verhuurders die meer dan 50 sociale huurwoningen bezitten deze belasting af over de waarde van hun woningbezit.
Met de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) worden private verhuurders met gereguleerde huurwoningen gestimuleerd te investeren in woningverduurzaming.
Als download is het onderzoeksrapport naar de effecten van de verhuurderheffing voor particuliere verhuurders beschikbaar.
Minister S.A. Blok heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over de stijging van huren in de vrije sector.
Aan de Belastingdienst zijn vragen gesteld over een aantal begrippen en punten die van belang zijn bij het doen van de aangifte verhuurderheffing. Deze antwoorden zijn in overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Financiën door de Belastingdienst opgesteld. Recent is een update verschenen.
De Belastingdienst start deze week met het informeren van huurders over het feit dat er een inkomensindicatie is afgegeven aan hun verhuurders. Ongeveer twee miljoen huurders ontvangen de komende weken een brief van de Belastingdienst.
Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft verschillende varianten rond de verhuurderheffing voor woningcorporaties en andere verhuurders. Het gaat om drie varianten waarin een andere grondslag wordt gebruikt en vier varianten waarin een mogelijke investeringsaftrek is uitgewerkt.
Randvoorwaarde bij de uitwerking van deze varianten is de door de Woonakkoordpartijen beoogde realisatie van de beoogde opbrengst van de verhuurderheffing van 1,7 miljard euro in 2017.
Verhuurders die meer dan 10 woningen verhuren, moeten een heffing gaan betalen over de waarde van de huurwoningen. Het gaat hierbij om huurwoningen waarvan de huur lager is dan € € 699,48 per maand (prijspeil 2014).
Minister Blok (BZK) geeft aan de Tweede Kamer in een brief weerwoord naar aanleiding van eerdere commotie over de
uitkomst van het onderzoek 'De vraag naar woondiensten en de betaalbaarheid in de huursector' van de Amsterdam School of Real Estate.
Blok heeft volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen 'bij minstens vier gelegenheden cruciale informatie achtergehouden'.
Zijn oproep aan Blok om opheldering te geven werd ondersteund door de VVD, CDA, PVV, 50PLUS, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.
Volgens VVD-Kamerlid Barbara Visser gebruikte Jansen wel 'grote woorden', maar moet er snel duidelijkheid komen.
Een drietal belangenorganisaties roept het kabinet opnieuw op om het vertrouwen in de woningmarkt te herstellen. FNV In Beweging, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond pleiten onder meer voor het afschaffen van de verhuurderheffing en de aflossingsplicht voor nieuwe hypotheken.
Naar aanleiding van diverse vragen van de leden van de fracties van de VVD, de PvdA , de SP en GroenLinks zijn door Blok antwoorden gegeven.
Er wordt ingegaan op een rekenvoorbeeld ingeval van scheiding, wordt over een 'basishypotheek' gesproken en pleit het Verbond voor 'bouwsparen voor starters'.
Corporaties leggen nieuwbouwprojecten stil om Den Haag te dwingen het nieuwe huurbeleid terug te draaien. Dat vindt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland. Hij roept de corporaties op hun ‘politieke strijd’ te staken, die “over de rug van de bouwsector wordt uitgevochten”.
Het kabinet heeft via het Regeerakkoord het mogelijk willen maken om huren marktconform te laten worden. Een marktconforme huur maakt het ook voor verhuurders mogelijk om huishoudens met hogere inkomens meer huur te laten betalen. Het is de bedoeling van het kabinet om met de opbrengsten van deze hogere huren de verhuurderheffing te laten betalen. Op basis van het Regeerakkoord gaan corporaties zich daarmee op de sociale huisvestingstaak richten.
Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de verschenen notitie ‘ Verwachtingen voor de bouwproductie na het Regeerakkoord ‘ (zie downloads).
De bouwproductie krimpt dit jaar met 7% en zal in 2013 opnieuw krimpen. Daarmee loopt de totale bouwproductie met 10% terug in deze jaren. De zwaarste klappen vallen in de woningbouw, waar de investeringen met 16% dalen.
Vanaf 2014 zal het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (niet te verwarren met Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG) geen nieuwe leningen meer garanderen.
Volgens NOS zullen veel nieuwbouwprojecten van woningbouwcorporaties worden geschrapt.
Het Centraal Fonds heeft een analyse over de effecten van het voorgenomen huurbeleid en de verhuurdersheffing aan minister Blok aangeboden.
Ruim 10 procent van de woningcorporaties failliet dreigt te gaan.
Aanleiding is het huurplafond voor starters en studenten dat het kabinet wil invoeren. Daardoor wordt het rendement van de projecten te laag, zegt Syntrus Achmea.
Hypotheek verplicht aflossen. Hypotheekrenteaftrek beperkt. Een heffing voor verhuurders. Met twee nieuwe wetsvoorstellen, over de fiscale behandeling van het eigen huis en over een heffing voor verhuurders, wordt duidelijk dat wonen duurder wordt. Het zijn belangrijke hervormingsvoorstellen die duidelijkheid bieden, vindt minister Blok (Wonen). Een Kamermeerderheid steunt hem.
Er zijn 3 nieuwe informatiebladen gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.
Het gaat om:
* Informatieblad Woningmarkt
* Informatieblad Verhuurderheffing
* Informatieblad Woon-Werk
Zie onder voor downloads.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.