In de toelichting leest u meer over de feiten en omstandigheden die een rol spelen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen.
De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is online gegaan. Opdrachtgevers kunnen door de vragenlijst in te vullen helder krijgen of ze een zelfstandige mogen inhuren voor een klus of dat er een arbeidscontract nodig is.
Bent u zzp'er en had u vroeger een Verklaring arbeidsrelatie (VAR)? Dan krijgt u van de Belastingdienst een brief over wat het uitstel van de handhaving van de wet DBA voor u betekent.
Staatssecretaris E. Wiebes heeft de Tweede Kamer uitgebreid antwoorden gegeven op Kamervragen over de modelcontracten, welke de Belastingdienst op haar website beschikbaar heeft gesteld en hoe de Belastingdienst zal controleren.
Hij legt uit dat er bijvoorbeeld sprake is van een kleine incidentele afwijking als de opdrachtnemer een stuk gereedschap thuis laat liggen en die dag een stuk gereedschap van zijn opdrachtgever gebruikt.
De Belastingdienst heeft een aantal nieuwe vragen en antwoorden gepubliceerd over de "Verklaring arbeidsrelatie na 1 mei 2016: DBA".
Ook is er de gelegenheid zich gratis aan te melden voor een regionale bijeenkomst, georganiseerd door de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
De Belastingdienst heeft een handig overzicht samengesteld over de DBA (opvolger VAR).
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp) – als zij dat willen – een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zo te weten of er geen sprake is van een dienstbetrekking. Opdrachtgevers weten dan zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden of te betalen.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft het transitieplan voor de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) naar de Eerste Kamer gezonden.
VAR's voor 2014 en 2015 blijven ook in 2016 geldig. Totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. De streefdatum hiervoor is 1 april 2016. U kunt de VAR voor 2014 of 2015 dus ook in 2016 blijven gebruiken, zolang u hetzelfde werk onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden blijft doen.
Staatssecretaris Wiebes schrijft in een nota naar aanleiding van het verslag inzake het wetsvoorstel afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties) dat hij de Kamer voorstelt als streefdatum 1 april 2016 te hanteren (in plaats van 1 januari 2016).
De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel voor een alternatief voor de VAR. Als de Eerste Kamer na het zomerreces ook akkoord gaat, verdwijnt de VAR per 2016.
In plaats daarvan kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten aan de Belastingdienst voorleggen, die zij vervolgens beoordelen.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeert de Tweede Kamer over de reactie op het advies van Actal en de nota van wijziging bij het wetsvoorstel Wet invoering Beschikking geen loonheffingen (BGL). Dit vloeit voort uit het voornemen om een alternatief voor de BGL te introduceren.
De Belastingdienst gaat opdrachtgevers in één keer zekerheid vooraf geven over de gevolgen van contracten met zzp’ers voor de loonheffing. Hierdoor krijgen opdrachtgevers en zzp’ers op efficiënte wijze duidelijkheid of er loonheffing moet worden afgedragen. De Belastingdienst gaat dat beoordelen aan de hand van overeenkomsten tot opdracht.
Opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) worden beiden verantwoordelijk voor de beoordeling of hun arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.