Het Verbond van Verzekeraars stelt een "Toolkit communicatie overlijdensrisicoverzekering' beschikbaar.
De belangrijkste reden voor mensen om geen overlijdensrisicoverzekering (ORV) te hebben, is omdat ze niet weten wat het is. Een schone taak voor het intermediair om hier verandering in aan te brengen.
De consument stelt dat zij en haar man tijdens het adviesgesprek in 2003 niet door de bank zijn gewezen op de beëindiging van de overlijdensrisicoverzekering. De consument stelt dat zij en haar man – indien zij hierover destijds wel waren geïnformeerd – een nieuwe overlijdensrisicoverzekering hadden afgesloten.
Volgens de consument heeft de adviseur zijn zorgplicht geschonden door bij het oversluiten van de hypotheek niet zorg te dragen voor een overlijdensrisicoverzekering van € 125.000,- en door de consument niet te waarschuwen voor de risico’s van het ontbreken van die verzekering.
De consument verwijt de bank dat zij verwijtbaar heeft gehandeld door onvoldoende rekening te houden met het belang van zijn moeder in geval van het overlijden van de vader.
De consument klaagt over de eis die de bank stelt aan het verwerken van zijn verzoek tot beëindiging van zijn overlijdensrisicoverzekering. De bank heeft de consument medegedeeld dat zij zijn verzoek alleen met tussenkomst van een financieel adviseur wil uitvoeren, omdat zij de beëindiging van de overlijdensrisicoverzekering niet beschouwt als een wijziging van ondergeschikte aard.
De Bank is als geldgever niet gehouden tot vroegtijdig vrijgeven van haar pandrecht op een levensverzekering met overlijdensrisicodekking, stelt Kifid in een uitspraak. Deze vrijgave was door consument verlangd omdat zijn beoogde nieuwe geldverstrekker bereid was een hogere geldlening te verstrekken indien de afkoopwaarde van de verzekering zou worden uitgekeerd.
Uit een onderzoek van het Nationaal Informatiecentrum Erfelijkheid, het Erfocentrum, blijkt dat tweederde van de Nederlanders vreest dat een DNA-onderzoek het moeilijker kan maken een levensverzekering af te sluiten. De regels hierover zijn onbekend en worden ervaren als onvoldoende vertrouwenwekkend.
vraag over de volgende situatie: samenwonend stel gaat uit elkaar. Mevrouw blijft in de woning wonen en wil meneer zijn deel van de overwaarde betalen dmv hypotheekverhoging. Nu is de situatie dat zij alleen eigenaar van het pand is en alleen hoofdelijk aansprakelijk voor de lopende hypotheek. Zij woonden echter wel sinds 1989 samen. De vrouw heeft de woning in 1993 in eigendom verkregen en door notariele akte, verleden in 1994 heeft zij de onverdeelde helft verkocht aan de man waarbij de economische eigendomsoverdracht niet is gevolgd door een juridische levering.
De vraag: is haar hypotheekverhoging voor de uitkoop eigenwoningschuld box 1 of niet?
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.