Mensen die pas in een wijk zijn komen wonen, schatten het inbraakrisico veel lager in dan mensen die er al langer wonen. Net na de verhuizing gaat het om een verschil in de risico inschatting van 30 procent. Oorzaak is het beperkte beeld dat nieuwe bewoners van woninginbraken in hun wijk hebben. Pas tien jaar na de verhuizing is het verschil in risicoperceptie grotendeels verdwenen. Dit blijkt uit onderzoek (zie link voor download) van economen Martin Salm en Ben Vollaard van Tilburg University.
Van de werknemers die via hun werkgever pensioen opbouwen, heeft 55 procent niet zo veel of zelfs helemaal geen vertrouwen in hun pensioenfonds of pensioenverzekeraar.
Dit betreft vooral laagopgeleide werknemers en werknemers tussen de 35 en 45 jaar. Werknemers met weinig vertrouwen in hun pensioenaanbieder, zijn relatief vaak bezorgd dat hun inkomen op latere leeftijd niet genoeg zal zijn.
In het tweede kwartaal zijn er meer consumenten die deze tijd gunstig vindt voor de aanschaf van duurzame financiële producten. Het vertrouwen in de aanschaf van deze producten is gegroeid van -43 naar -36. Dat meldt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).
Consumenten waren in februari iets minder somber. Over het algemeen economisch klimaat is de stemming minder negatief dan in januari. De koopbereidheid van consumenten liep wel iets terug.
De financiële sector wordt van alle bedrijfstakken in Nederland het minst vertrouwd, zo blijkt uit een jaarlijkse peiling van pr-bedrijf Edelman. Maar het vertrouwen daalde het hardst in de energiesector, de voedingsmiddelenindustrie en de media.
Nederlanders zijn zich in december voor het eerst sinds de crisis duidelijk meer zorgen gaan maken over baanverlies. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Tilburg Consumer Outlook Monitor (Tilcom) van Tilburg University en CentERdata onder Nederlandse consumenten.
Volgens het kwartaalbericht Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zijn Nederlanders nog nooit eerder zo somber geweest over de eigen financiële toekomst.
De Nederlandse consument beoordeelt het intermediair met het rapportcijfer 6,0. In 2006 was dat nog een 6,9. Ook het advies dat door het intermediair wordt gegeven, wordt door de consument steeds minder vaak als betrouwbaar gezien.
De eurocrisis baart Nederlandse consumenten meer zorgen dan de kredietcrisis van 2008/2009, toen de beurzen hard onderuit gingen na het faillissement van Lehman Brothers. Dit blijkt uit de ‘Zekerheidsbarometer’, een onderzoek naar het vertrouwen van consumenten in de huidige economische situatie in opdracht van het Verbond van Verzekeraars.
Het beleggersvertrouwer daalde op de maandelijkse Beleggingsbarometer van ING in oktober van 72 naar 69 punten. Dat is de op een na laagste stand sinds de start van de Barometer in 2002.
Het producentenvertrouwen in de industrie ging in juli fors onderuit. De vertrouwensindicator daalde met meer dan 4 punten van 2,0 in juni naar -2,2. Juli was de vierde maand op rij waarin de stemming onder ondernemers in de industrie verslechterde.
Door de jaarlijkse stresstest neemt de onzekerheid op de financiële markten toe. Volgens Guido Ravoet, secretaris-generaal van de European Banking Federations willen Europese banken daarom zo snel mogelijk van de stresstest af.
Beleggers in Nederland krijgen steeds minder vertrouwen in de financiële markten. Dit blijkt uit de ING Beleggersbarometer, die in mei is gedaald van 123 naar 117 punten. Dit is weliswaar de laagste stand van dit jaar, maar het betekent ook dat de deelnemers aan het onderzoek nog altijd licht optimistisch zijn
Het vertrouwen in verzekeraars is in het tweede kwartaal van 2011 gedaald ten opzichte van de voorgaande periode. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).
TNS NIPO heeft onderzocht hoe het staat met de reputatie van verzekeraars in Nederland. Direct writers scoorden het hoogst, vooral op betrouwbaarheid en deskundigheid.
Nederlandse huishoudens zijn in het eerste kwartaal van 2011 iets minder negatief over de eigen portemonnee dan daarvoor. Dat blijkt uit de budgetbarometer van ING.
Het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt is de afgelopen maanden gedaald. Dat komt onder meer omdat starters en woningbezitters verwachten dat de hypotheekrente zal stijgen, zo concludeert ING na een onderzoek.
"Van de huidige 65 aanbieders van levensverzekeringen zullen er slechts zes tot tien overblijven." Dit voorspelt adviesbureau Atos Consulting in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.
Het Nederlandse publiek heeft weinig vertrouwen in de financiële toezichthouders AFM en DNB. AFM en DNB scoren een 4,8. Daarmee scoren ze net zo slecht als tussenpersonen in de verzekeringsbranche.
Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal toenemen was in januari groter dan het aantal dat een afname voorzag. Het saldo kwam uit op +18. Dit is 4 punten hoger dan in december.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.