De Uitvoeringsregeling Waarschuwingsregister zorgfraude bevat nadere regels over het Waarschuwingsregister zorgfraude. In de bijlage van de uitvoeringsregeling staat het protocol. De zorgverzekeraars en gemeenten moeten dit protocol volgen bij het gebruik van het Waarschuwingsregister zorgfraude.
Minister Kaag (Financiën) beantwoordt, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vragen over de registratie van fraudeurs door verzekeraars naar aanleiding van het bericht 'Nederlandse verzekeraars spelen voor aanklager en rechter tegelijk'. Het Kamerlid Van Weyenberg (D66) heeft deze vragen gesteld.
In juli 2017 hebben het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, politie en het Openbaar Ministerie een convenant afgesloten met als doel om verzekeringsfraude samen effectiever aan te pakken. Dit heeft geresulteerd in een gezamenlijk experiment waarbij verzekeringsfraude door de maatschappij zelf wordt onderzocht.
Financiële instellingen worden voortdurend geconfronteerd met (rechts)personen die een Financiële instelling willen schaden of op oneigenlijke gronden gebruik maken van diensten van de Financiële instelling. Dit vormt een gevaar voor de continuïteit en de integriteit van de financiële sector. Ook kunnen de belangen van een Financiële instelling en van cliënten en medewerkers van Financiële instellingen hierdoor worden geschaad.
Financiële instellingen hebben daarom ter bescherming maatregelen genomen. Daartoe zijn zij ook gehouden op grond van wetgeving zoals de Wet op het financieel toezicht (Wft) of de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft).
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft vandaag haar onderzoeksopzet voor het onderzoek naar de omvang van zorgfraude in Nederland aangeboden aan minister Schippers en staatsecretaris Van Rijn.
De laatste tijd doken veel verhalen op over nepartsen en -instellingen die veel geld verdienden door behandelingen te declareren die helemaal niet hadden plaatsvonden.
Verzekeraars doen veel aan het opsporen van fraude, maar liever nog besteden ze aandacht aan het voorkomen ervan. Specialisten op het gebied van fraudeherkenning geven aan dat niet alleen het totale aantal schadeclaims stijgt in tijden van crisis, maar ook het aantal claims ‘met een luchtje’.
Zorgverzekeraars hebben in 2012 voor een bedrag van ruim 1,2 miljard euro bespaard op de zorgkosten door controle en fraudebestrijding. Het grootste deel van dat bedrag, naar schatting zo’n 1 miljard euro, is bespaard door controles vooraf van de binnenkomende declaraties. Daarnaast is er voor 198 miljoen euro bespaard door controles achteraf op zorgnota’s en heeft fraudeonderzoek nog eens 15,9 miljoen euro onjuistheden aan het licht gebracht. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onder alle zorgverzekeraars.
Criminele organisaties infiltreren steeds vaker bij zorgverzekeraars om geld achterover te drukken. De politie, het Openbaar Ministerie en verzekeraars hebben de bestrijding van infiltratie als speerpunt benoemd. Dat meldt De Volkskrant vandaag.
Het Convenant Verzekeringsfraude, dat in 2011 door het Verbond, Zorgverzekeraars Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie is ondertekend, staat centraal tijdens de studiedag Verzekeringsfraude op 24 januari.
Verzekeraars snuffelen op sociale netwerken zoals Hyves en Facebook om te zien of hun klanten niet de hand lichten met polisvoorwaarden. Dat meldt De Telegraaf.
Het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie hebben het Convenant Aanpak Verzekeringsfraude getekend. Hierin is afgesproken dat de partijen intensiever gaan samenwerken in de strijd tegen verzekeringsfraude.
Een verzekeraar mag onder voorwaarden iemand met een strafblad een verzekering weigeren. In antwoord op Kamervragen zegt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat een verzekeraar tegen misbruik moet kunnen optreden en op basis van een risicoanalyse een individuele afweging moet kunnen maken of hij iemand als klant aanneemt.
Strafrechtdeskundigen bekritiseren de samenwerking tussen de meldlijn Meld Misdaad Anoniem en verzekeraars. De tiplijn speelt jaarlijks zo'n vierduizend tips door aan het Verbond van Verzekeraars. Dat leidt geregeld tot weigering dan wel terugvordering van schadevergoeding. Dat schrijft Het Nederlands Dagblad vandaag.
Fraude met verzekeringsclaims is niet te voorkomen. De premies zouden onaanvaardbaar hoog worden als elke melding van diefstal of schade actief zou worden gecontroleerd. Dat stelt het Verbond naar aanleiding van de miljoenenfraude met Duitse sloopauto's.
CZ heeft vorig jaar voor 1 miljoen euro aan fraude opgespoord. De zorgverzekeraar heeft vorig jaar 8 verzekerden uitgeschreven nadat ze tegen de lamp waren gelopen met valse nota's. Van de 210 onderzochte gevallen van vermoedelijke fraude werd in tien procent daadwerkelijke fraude vastgesteld. Er werden zeven verzekerden en 1 zorgverlener op een landelijke zwarte lijst gezet.
Er is een nieuw softwareprogramma op de markt dat verzekeraars helpt bij het opsporen van fraude met reisverzekeringen. Het programma moet ook de klanten met een verhoogd risico eruit kunnen pikken.
De verzekeringsfraude is ongeveer twee keer zo groot als het Verbond van Verzekeraars voorheen dacht. Het Verbond heeft nu becijferd dat er in 2004 voor 938 miljoen euro onterecht aan claims is uitgekeerd. Tot nu toe ging men uit van een fraudebedrag van 500 miljoen euro.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.