In een tweetal Netspar papers wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden om vermogen uit de eigen woning te verzilveren als inkomensaanvulling na pensionering.
Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Daarvoor noodzakelijke aanpassingen in de woning zijn doorgaans kostbaar. Ouderen denken vaak dat ze niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek om een dergelijke verbouwing te kunnen bekostigen. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Maar mensen uitsluiten op hun leeftijd is niet toegestaan. Veel ouderen kunnen bij hun bank met succes een lening aanvragen om de woning aan te passen.
Starters met een flexibel inkomen krijgen meer mogelijkheden om een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) af te sluiten. De uitvoerder van de NHG begint daartoe dit najaar een experiment met een aantal kredietverstrekkers.
Minister Ollongren stuurde een afschrift van de reactie op de brief van mw. L. te H. d.d. 31 augustus 2018 over verzilveren van overwaarde van koopwoningen. Deze vraagt (ook) aandacht te schenken aan de positie van de banken en de rol die zij spelen bij de problematiek van het verzilveren van overwaarde.
Zolang mogelijk comfortabel en veilig wonen verdient meer aandacht. SVn geeft de eerste 30 gemeenten die een Verzilverlening beschikbaar stellen daarom een steuntje in de rug. De eerste Verzilverleningen, maximaal 100 in totaal, komen voor rekening en risico van SVn.
Bij de Begroting 2019 zal de Kamer geïnformeerd worden over de hoogte van de NHG-premie voor 2019. De NHG-premie wordt jaarlijks vastgesteld op basis van onafhankelijk, actuarieel onderzoek. Op basis van dit onderzoek zal worden bezien of een eventuele premieverlaging verantwoord is. Dat schrijft Minister Ollongren in een Kamerbrief.
Langer zelfstandig wonen staat hoog op de politieke agenda van Rijk, provincies en gemeenten. SVn introduceert na de Blijverslening nu de Verzilverlening. Wat houdt die precies in, welke behoefte vervult de lening en voor wie?
In een essay van Peter Boelhouwer (hoogleraar Housing Systems bij het OTB, Faculteit Bouwkunde TU Delft) en Karel Schiffer (gastauteur, OTB) wordt een aanzet gegeven voor een discussie gericht op een fundamentele hervorming van het woonbeleid. “Niets doen is geen optie”.
SEO Economisch Onderzoek heeft een theoretische verkenning gedaan naar de kans dat het benutten van gedragseconomische inzichten het woningmarktbeleid kan verbeteren.
Minister Blok heeft de Tweede kamer een brief gestuurd over diverse toezeggingen en een motie met betrekking tot studieleningen. De toezeggingen betreffen de onderwerpen: aflossingsvrije hypotheken, de risico-opslag, advieskosten, woonboten, renteverschillen tussen aflossingsvrije en annuïtaire hypotheken, verzilverhypotheken en rentemiddeling.
Om het voor ouderen mogelijk te maken hun huis levensloopbestendig te kunnen maken, heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) een zogeheten blijverslening in de maak.
Het verzilveren van de overwaarde in de eigen woning levert slechts een geringe, structurele verhoging van het netto besteedbaar inkomen op. Dat met het verzilveren van de overwaarde op oudere leeftijd een laag pensioen kan worden verhoogd, is in zijn algemeenheid niet juist.
De Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen, heeft zich gebogen over een actueel probleem: hoe is de overwaarde in het eigen huis te verzilveren als het inkomen of pensioen ontoereikend is?
De totale overwaarde van het woningbezit in Nederland bedraagt ook nu nog ruim 500 miljard euro. De Taskforce onderzocht praktische belemmeringen en verkende nieuwe mogelijkheden om het in de eigen woning ‘opgesloten geld’ vrij te maken.
Steeds meer 65-plussers hebben een koopwoning. En steeds meer 65-plussers een hypotheekschuld. Van alle 65-plussers met een eigen woning had in 1986 24% een hypotheekschuld; in 1994 was dit 30%; in 2002 48% en in 2012 is dit percentage opgelopen tot 57.
De mogelijkheden voor verzilvering van de overwaarde op de eigen woning moeten wat de lange termijn betreft dan ook niet te optimistisch worden ingeschat.
Oudere huizenbezitters hebben vrijwel geen mogelijkheden de overwaarde in hun koopwoning te verzilveren, terwijl zij dat geld steeds vaker nodig hebben om zorg van te betalen en hun dalende pensioen aan te vullen. Het aantal aanbieders van 'opeethypotheken' is de laatste jaren drastisch gedaald.
Oudere Nederlanders moeten een groter deel van hun eigen zorgkosten betalen, onder meer door hun huis te verkopen. Daar pleit hoogleraar economie Lans Bovenberg voor.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.