MijnFintool

Home Dossiers vorderingsrecht 1 tot 10 van 10

Aandachtspunten HR uitspraak

Met de uitspraak van de Hoge Raad - zie onder artikel 'Voorhuwelijkse inbreng en later huwelijk (bep.gemeenschap)' is (meer) duidelijkheid geschapen omtrent de vordering van voorhuwelijkse vorderingen. In de praktijk waren de meningen verdeeld. Zelfs de PG nam in advies aan HR een tegengestelde stelling in....

Afwijkende verdeling eigenwoningreserve

De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord wat de eigenwoningreserve is als een belastingplichtige op grond van de huwelijkse voorwaarden bij ontbinding van het huwelijk en verkoop van de woning meer overwaarde ontvangt.

Notarieel samenlevingscontract en vorderingsrechten (..)

Partijen hebben een affectieve relatie gehad en hebben gezamenlijk een woning in eigendom verkregen. De relatie is geëindigd. Het geschil ziet op de vermogensrechtelijke afwikkeling, waaronder de verdeling van de gezamenlijke woning en de ten behoeve van de woning en de tuin gemaakte kosten.

Draagplichtovereenkomst

Stel dat uw klant in het verleden gekozen heeft voor het 'Goedkeurend besluit (BP2018)'. Kan dezelfde relatie nu dan een draagplichtovereenkomst opstellen?

Alsnog draagplichtovereenkomst opstellen?

U kent ze vast wel. Een ongehuwde relatie (starter/doorstromer) die in 2017 een huis kocht (wie had toen al van een draagplichtovereenkomst gehoord?), of een starter/doorstromer die in 2018 een huis kocht (en nog wel naar de notaris zouden gaan - niet dus). Helpdeskvraag wordt dan: "Kan achteraf nog een draagplichtovereenkomst worden opgesteld?" Als antwoord volgt dan: "Dat hangt er maar net van af hoe de desbetreffende casus is. Soms wel, niet, liever niet..."

Goedkeurend besluit en vorderingsrechten

Bij samenwoners en verwerving van een woning gebeurt het regelmatig dat er sprake is van een ongelijke inbreng van vermogen. Met behulp van een draagplichtovereenkomst is dit in principe eenvoudig te scheiden. Ieder brengt eigen middelen in op diens ‘eigen helft’ en financiert het overige. Maar er zijn ook scenario’s waarbij 1 partij meer (eigen middelen/overwaarde) inbrengt dan de ander, en kiest men voor toepassing van het ‘Goedkeurend besluit (januari 2018), huidige codificatie (BP2022). Degene die meer inbrengt heeft dan een vordering op de andere partner. En dan gaan (soms) zaken in de praktijk fout….

Interne draagplichtovereenkomst

Vanuit Fintool hebben wij heel lang ‘de boot afgehouden’ als het ging om de vraag van abonnees of wij ook een draagplichtovereenkomst op wilden stellen, of een voorbeeld hebben. Inmiddels zijn er een aantal marktpartijen die een ‘sjabloon’ te koop aanbieden. Vervolgens hebben wij van diverse adviseurs via de helpdesk zo’n ingevuld document ter beoordeling ontvangen, en hoewel het soms slechts een paar variabelen zijn die ingevuld hoefden te worden, ging het soms toch (fiscaal) mis.

Wanneer begint verjaringstermijn?

De vrouw vordert van de man waarmee zij eerder samenwoonde een bedrag van ruim €200.000 (vorderingsrecht) vanwege aflossingen op de gezamenlijke hypotheek. Partijen hadden geen samenlevingscontract opgesteld. Wanneer begint de verjaringstermijn?
Kennis
23 jan 2019

Draagplichtovereenkomst (2)

Kennisdocument: Exclusief voor Fintool-abonnees
Eerder gaven we al aan dat een draagplichtovereenkomst op een 'bierviltje' vastgelegd kan worden. Toch zijn er aandachtspunten die door de hypotheekadviseur besproken dienen te worden. Zo kan het gebeuren dat relatie (extra) wenst af te lossen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1