MijnFintool

Home Dossiers vruchtgebruik 1 tot 21 van 21
Nieuws
14 feb 2025

Aftrekbeperkingen artikel 10 SW 1956 wegens vruchtgebruik erflater

De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over de aftrek wegens een opgeofferd bedrag bij toepassing van artikel 10 Successiewet 1956. Aan de hand van een voorbeeld met een koophuis wordt een en ander toegelicht.
Nieuws
10 nov 2023

Vraag en antwoord schenk- en overdrachtsbelasting

De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over de te verrekenen eerder geheven belasting in het kader van artikel 7 SW 1956.
Nieuws
23 aug 2023

Lening opeisbaar met een wachttermijn

De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over een renteloze lening die opeisbaar is met een ‘wachttermijn’.
Nieuws
7 jun 2023

Standpunt rentepercentage bij niet-direct opeisbare leningen

De Kennisgroep successiewet heeft de vraag beantwoord over welke rente bij een niet-direct opeisbare lening tussen natuurlijke personen gehanteerd moet worden om een schenking te voorkomen.
Nieuws
21 apr 2023

Giftbegrip, afzien wettelijk vruchtgenot/niet verhalen IB

Ouders zien soms af van het wettelijk vruchtgenot van het vermogen van hun kinderen. Ook komt het voor dat ouders -die over een deel van het vermogen van hun kinderen NIET het ouderlijk vruchtgenot hebben- afzien van het verhalen van de inkomstenbelasting, die zij daarover verschuldigd zijn.
Nieuws
29 sep 2021

Vruchtgebruik geschonken woning

Is het recht van gebruik en bewoning door vader van een door hem aan zijn kinderen geschonken woning gegrond op een huurovereenkomst en is hij hiervoor een vergoeding verschuldigd?

Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen

Meer weten over de heffingskortingen en de fiscale partnerregeling? Aan de hand van vragen en antwoorden komt u 'alles' te weten over deze fiscale begrippen.
Nieuws
13 okt 2021

Beleid Belastingdienst voor leningen eigen woning

Vanwege een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft de Belastingdienst stukken beschikbaar gesteld. De publicatie ziet op een verzoek om alle documenten, notities, memo's, intern cursusmateriaal en beleidsstukken over de beoordeling of een bepaalde lening fiscaal als eigen woning lening moet worden aangemerkt en aanverwante onderwerpen beschikbaar te stellen.

Intrekking diverse besluiten en gewijzigde Leidraad

In een vijftal publicaties zijn diverse besluiten ingetrokken (o.a. een besluit inzake eigenwoningrente, boeterente en rentemiddeling - BLKB2015/1468M), gewijzigd (Omzetbelasting) en is een begunstigend besluit (zonnepanelen) uitgebracht.
Nieuws
3 nov 2016

Schenk- en erfbelasting Besluit

Dit besluit vervangt het besluit van 4 april 2012, nr. BLKB2012/103M en bevat het beleid over de toepassing van artikel 9, 10 en 15 van de Successiewet 1956. Een aantal onderdelen van het besluit van 4 april 2012 is vernummerd. In een nieuw onderdeel wordt de ongedaanmaking van een afstand van vruchtgebruik behandeld. Verder wordt in dit besluit een aantal toezeggingen in de vorm van goedkeuringen opgenomen.
Nieuws
12 apr 2016

Rechtspraak: vermogensoverheveling (woning) bij leven

De Hoge Raad heeft in cassatie een uitspraak bekrachtigd van het gerechtshof. In deze casus was sprake van overdracht van een woning door de moeder aan haar kind met voorbehoud van huurrecht met een huursom van minder dan 6 percent van de WOZ-waarde. De Belastinginspecteur heeft gesteld dat dit leidt tot een fictief legaat.

Besluit: Vruchtgebruiker en eigenwoningrente

Dit besluit bevat een goedkeuring waardoor een vruchtgebruiker krachtens erfrecht de rente die hij betaalt op een schuld die de erflater is aangegaan voor de eigen woning, kan aftrekken als eigenwoningrente.

Themanummer: WOZ en eigenwoningforfait

Alleen voor Fintool Kennisbank abonnees
Een dynamisch kennisdocument met vakinfo over 'WOZ en eigenwoningforfait'. Dit document wordt geregeld bijgewerkt, zodat informatie actueel blijft. Handig als naslag, of om uw vakkennis op te frissen.

Staatssecretaris komt terug op intrekken overgangsregeling woning in vruchtgebruik.

Voor 2001 droegen veel ouders hun woning over aan de kinderen onder voorbehoud van het levenslange gebruiksrecht (vruchtgebruik). Onder meer door de in 2001 ingevoerde nieuwe wet inkomstenbelasting was dit in de meeste gevallen niet meer voordelig.

Bestaat er een eind datum tot wanneer je gebruik kan maken van de Duisenberg-regeling.

Bestaat er een eind datum tot wanneer je gebruik kan maken van de Duisenberg-regeling. Wat is de uiterste aankoopdatum van een Lease-overeenkomst, om nog van deze regeling gebruik kunnen te maken?

Cliënten willen gebruik maken van verhoogde inschrijving.

Cliënten willen gebruik maken van verhoogde inschrijving. Gedeeltelijk tbv verbouwing, gedeeltelijk om de boeterente te voldoen aangezien de rente intern voor huidige lange renteperiode wordt omgezet. Geldverstrekker geeft reeds aan dat boeterente bij opzegging niet wordt gerestitueerd. Rente over meegefinancierde boeterente is niet aftrekbaar, maar is de boeterente zelf wel fiscaal aftrekbaar?

Vruchtgebruik

Een eigenaar kan besluiten zijn eigendomsrecht in te perken en een ander (tijdelijk) het recht geven om feitelijk gebruik te maken van die zaak. Het betreft hier een beperkt recht, welke we vruchtgebruik noemen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1