Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk.
Er is een wetsvoorstel ingediend in verband met de introductie van de mogelijkheid om een deel van de waarde van de aanspraken op ouderdomspensioen of op periodieke uitkeringen van oudedagsvoorzieningen in de derde pijler op de ingangsdatum daarvan te laten afkopen.
Ook is er sprake van een tijdelijke versoepeling van de pseudo-eindheffing op regelingen voor vervroegde uittreding en de uitbreiding van de fiscale ruimte voor het sparen van bovenwettelijk verlof (Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen).
Het kabinet en sociale partners hebben definitief overeenstemming bereikt over de uitwerking van pensioenakkoord. Daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar een nieuw pensioenstelsel.
Brief van minister Koolmees (SZW) aan de Tweede Kamer waarin hij duidelijkheid verschaft over vragen die recent zijn gerezen rond de affinanciering van voorwaardelijke aanspraken die voortkomen uit een overgangsregeling in het kader van de afschaffing van de fiscale faciliëring van VUT- en prepensioenregelingen (VPL).
De regeling voorziet in een overbruggingsuitkering voor mensen met een lopende VUT- of prepensioenuitkering (of vergelijkbare regeling) op 1 januari 2013 die als gevolg van de verhoging van de AOW-leeftijd inkomensverlies hebben.
Meer mensen komen in aanmerking voor de overbruggingsregeling AOW. De regeling is bedoeld voor mensen met een inkomen beneden 150% WML, die tijdelijk minder inkomen hebben door de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd.
Hieronder de verdere uitwerking van de doelgroep, toegang en inhoud van de regeling.
Op 17 oktober 2012 heeft de Kennisgroep pensioenen (loonbelasting) een nieuwe Vraag & Antwoord publicatie op haar website geplaatst.
De aanvulling gaat over 'het compenseren van het aanpassen van de AOW-leeftijd in een VUT-regeling'
Met ingang van 1 april 2012 ontvangt iemand AOW vanaf de dag dat hij of zij 65 wordt. Nu is het nog zo dat iemand wel vanaf zijn verjaardag recht erop heeft, maar de uitkering al ontvangt op de eerste dag van de maand waarin die 65 jaar wordt.
Om de lage participatie op de arbeidsmarkt van 60- tot en met 64-jarigen te verbeteren, moeten bedrijven actief beleid gaan voeren voor deze leeftijdsgroep. Ze moeten oudere werknemers onder andere vaker tijdelijke contracten aanbieden na hun pensionering of ontslag.
Het wordt fiscaal gunstiger om naast het vroegpensioen in deeltijd te blijven doorwerken. Over het pensioendeel hoeft niet langer belasting te worden betaald. Dat maakte staatssecretaris Weekers van Financiën vandaag bekend.
Het verbod op het inzetten van de levensloopregeling voor vroegpensioen dat in het regeerakkoord is afgesproken, is in de praktijk 'heel moeilijk uitvoerbaar'. Dat zegt , hoogleraar economie Lans Bovenberg, de bedenker van de fiscaal voordelige spaarregeling.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een extra vut-heffing die met terugwerkende kracht aan vervroegd uitgetreden werknemers zou worden opgelegd, van tafel gehaald.
Een kwart van de vroeggepensioneerden blijkt te werken in een deeltijdbaan. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft laten onderzoeken welke vroeggepensioneerden de weg naar de arbeidsmarkt weer terugvinden, waarom zij dat doen en hoe zij dat doen.
De FNV wil niet meewerken aan plannen van het kabinet om de pensioenleeftijd te verhogen. Daarmee blokkeert de vakbond de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd en de uittreedleeftijd voor het aanvullend pensioen naar 67 jaar te verhogen.
Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft onlangs aanvullende criteria bekendgemaakt om te kunnen toetsen of een ontslagregeling niet zal worden aangemerkt als een regeling voor vervroegde uitkering (RVU). Als er inderdaad geen sprake is van een verkapte VUT-regeling, hoeft de werkgever geen naheffing te verwachten van 26%.
Bij de vaststelling van de fiscale ruimte die voor mensen beschikbaar is om extra ouderdomspensioen in te kopen hoeft geen rekening gehouden te worden met prepensioenaanspraken die tot 1 januari 2006 zijn opgebouwd. Dat geldt ook voor de aanspraken die tot die datum zijn opgebouwd in de vorm van lijfrentevoorzieningen en aanvullende individuele pensioenvoorzieningen. De inkoopruimte voor het ouderdomspensioen wordt door deze aanspraken dus niet beperkt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.