Appartementencomplexen met gezamenlijke zonnepanelen en energiegemeenschappen die samen investeren in zonnepanelen of windmolens, kunnen voordeel halen uit energiedelen. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een gepubliceerde analyse.
Minister M.C.G. Keijzer geeft in een Kamerbrief een overzicht van de mogelijkheden die er zijn voor VvE’s en woningeigenaren om verduurzaming van hun woningen te betalen.
Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant moet een VvE-lid zijn aandeel in de kosten van de VvE betalen. De kosten zijn gemaakt in verband met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de bankrekening en de opstalverzekering van de vereniging.
Deze consultatie gaat over een wijziging van de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Met deze subsidieregeling wordt verduurzaming van gebouwen van verenigingen (voornamelijk VvE's) gestimuleerd.
Minister De Jonge gaat voortvarend te werk met de aanpassingen voor hospitaverhuur. Het blijft oppassen doordat wetgeving, fiscaliteit en geldverstrekkers nog niet allemaal op 1 lijn zitten.
Op 1 januari 2022 waren er 135 duizend Verenigingen van Eigenaren (VvE) die samen ruim 1,4 miljoen woningen beheerden. De meerderheid van de VvE’s beheerde echter een relatief klein aantal woningen. Slechts 15 procent van de VvE’s bestond uit meer dan 20 adressen. Dit meldt het CBS.
Infographic over onderzoek onder leden van VvE's (Vereniging van Eigenaars) naar hun drijfveren en barrières bij de verduurzaming van hun gebouw. En hoe de staat van de woning en het functioneren van de VvE daarop van invloed zijn.
Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben. Deze groep kan daarom niet of onvoldoende gebruik maken van het prijsplafond, maar wordt wel geraakt door de hoge energieprijzen.
De Werkgroep Modernisering Appartementsrecht Nederland (WMANL) heeft een samenvatting van het Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten Kleine Vereniging van Eigenaars 2021 (MR Kleine VvE’s) ontwikkeld. Dit meldt de KNB.
Om ook de verduurzaming van gebouwen in beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) te versnellen, heeft minister De Jonge de subsidieregelingen voor het verduurzamen van VvE’s vereenvoudigd en verbreed.
Dit wetsvoorstel regelt dat privaatrechtelijke rechtspersonen (onder meer NV's/BV's, verenigingen, VvE's, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen) digitaal kunnen vergaderen.
De Subsidieregeling Verduurzaming Verenigingen van Eigenaars (hierna: SVVE) komt voort uit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (hierna: SEEH) en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (hierna: ISDE) en is uitsluitend bestemd voor (gemengde) vve’s, woonverenigingen en wooncoöperaties (hierna: verenigingen) die hun gebouw of gebouwen willen verduurzamen.
De Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars (SVVE) komt voort uit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) en de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).
Op basis van de Wet aanpak woonoverlast heeft de burgemeester de mogelijkheid om gedragsaanwijzingen op te leggen aan zowel huurders als eigenaren van koopwoningen die ernstige en herhaaldelijke woonoverlast veroorzaken. Die bevoegdheid staat in artikel 151d van de Gemeentewet.
Op 1 maart 2022 opent de tweede ronde van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Met een verhoogd budget van € 150 miljoen kunnen energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars (VvE's) flink meer huishoudens van duurzame energie voorzien.
Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen vragen over het bericht dat Verenigingen van Eigenaren (VvE) zich grote zorgen maken over een nieuwe wet waardoor bewoners laadpunten voor elektrische auto’s in ondergrondse garages kunnen afdwingen.
Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het bericht dat appartementencomplexen elektrische auto's weigeren in hun garages uit vrees voor brand.
Deze regeling draagt levert een bijdrage aan aan het beleidsdoel energiebesparing in de gebouwde omgeving. Particuliere verhuurders en institutionele beleggers van gereguleerde huurwoningen kunnen aanspraak maken op een subsidie voor energiebesparing, onderhoud en energieadvies.
Een laadpaal voor de elektrische auto in de parkeergarage bij een appartementengebouw. Het klinkt logisch, maar is in de praktijk vaak behoorlijk ingewikkeld te realiseren. Zo’n 1,2 miljoen woningen in Nederland zijn aangesloten bij een vereniging van eigenaren (VvE).
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.