De NHG cijfers van het eerste kwartaal van 2019 zijn gepubliceerd. In het kwartaalbericht is te lezen dat het aantal huishoudens dat in dit eerste kwartaal van dit jaar een hypotheek met NHG heeft afgesloten voor de financiering van de aankoop van een woning, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 is afgenomen met ruim 12%.
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is de uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het Rijk vormt de achtervang van het WEW. Dit betekent dat het Rijk een achtergestelde renteloze lening aan het WEW zal verschaffen zodra het WEW onvoldoende vermogen heeft om aanspraken op de garantstelling te kunnen betalen.
Nationale Hypotheek Garantie bekijkt momenteel samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hoe hoog de NHG premie in 2019 zal zijn. Op dit moment is de premie 1 procent van het hypotheekbedrag.
Om een eigen koopwoning beter bereikbaar te maken voor starters, bestaan in Nederland verschillende koop- en/of leenconstructies. Bij sommige constructies kunnen starters een woning met korting kopen. Bij andere betalen zij de eerste jaren geen rente en aflossing. Elke constructie kent eigen voorwaarden, qua kortingspercentage, terugkoopregeling en/of erfpachtcanon.
In het 1e kwartaal sloten 28.300 huishoudens een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De positieve kwartaalresultaten bieden het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) een goede basis om verder te werken aan maatwerkoplossingen voor doelgroepen in de woningmarkt. Zodat ook deze groepen op verantwoorde wijze de uitgaven voor een koopwoning kunnen financieren.
Het WEW meldt dat in het 2e kwartaal van dit jaar 28.300 huishoudens de aankoop of verbouwing van hun woning hebben gefinancierd met de NHG. Dit is 8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat mee speelt is dat het WEW in het 2e kwartaal aankondigde de kostengrens per 1 juli te handhaven op € 245.000,-. Hierdoor bleef de piek uit, die in juni 2015 ontstond in aanloop naar de kostengrensverlaging.
Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft haar Liquiditeitsprognose voor de komende jaren (2016 tot en met 2021 gepubliceerd.
Op basis van de huidige inzichten en bij ongewijzigd beleid zal het fondsvermogen van de stichting in de jaren van deze liquiditeitsprognose een sterke groei doormaken. Dit is met name een gevolg van gunstige conjuncturele omstandigheden waardoor de door de stichting uit te betalen bedragen in verband met verliesdeclaraties naar verwachting in de komende jaren aanzienlijk zullen dalen.
In het derde kwartaal van 2015 hebben in totaal 37.800 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met NHG. Dat is een toename ten opzichte van het vorige kwartaal. Daar staat tegenover dat 1.031 huishoudens in deze periode een beroep hebben gedaan op NHG in verband met de verkoop van hun woning met verlies. Dat is een daling ten opzichte van het vorige kwartaal.
Over 2014 heeft de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) in totaal 123.384 nieuwe hypotheken met NHG geregistreerd. Dat is een stijging van zestien procent ten opzichte van 2013. Deze stijging is grotendeels te verklaren door het aantrekken van de woningmarkt in 2014.
Het voorstel van De Nederlandsche Bank (DNB) om hypothecaire leningen te beperken tot maximaal 90 procent van de waarde van de woning, is funest voor jonge starters op de woningmarkt.
Woningen die gedwongen onder de hamer gaan, kunnen binnenkort ook via internet worden gekocht. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, die daarmee wil dat het voor particulieren veel simpeler wordt om mee te dingen naar een pand op executieveilingen.
Cliënt heeft in 2007 een woning verkocht waarop nooit een hypotheek op heeft gerust, want verkregen via schenking. In 2007 nieuwe woning gekocht. Wel of geen bijeenroeping van toepassing? En waar kan ik dat (in de wet) terugvinden?
Ik heb 2 klanten die allebei een huis en hypotheek hebben. Ze willen gaan trouwen en de woningen en hypotheken behouden en niet verhuren. Kunnen ze de rente van beide woningen aftrekken? kunnen ze gebruik maken van 2 jaar renteaftrek voor beiden. Is er een verschil als ze geen trouwen in gvg of huwelijkse voorwaarden?
Mijn client heeft een MVE woning met een terugverkoopplicht aan de woningbouwvereniging. Na taxatie door een door haar aangewezen taxateur blijkt dat de terugverkoopprijs ruimschoots lager uitkomt dan de huidige hypotheek. Eea is destijds met NHG gefinancierd. Kunt U ons aangeven wat de consequenties in dit geval zijn voor onze client?
Een client bezit twee woningen. De eerste eigen woning wordt te koop gezet en de clienten gaan permanent in hun eigen recreatiewoning wonen. Er is een hypotheek voor de eerste eigen woning, op de recreatiewoning loopt nog geen hypotheek. Voordat de clienten de recreatiewoning permanent gaan bewonen vindt er eerst nog een verbouwing plaats.
De waarde van de recreatiewoning is goedkoper dan de voormalige eerste woning. Er komt een hypotheek op de recreatiewoning o.a. ivm de verbouwing.
Mijn vraag is: is de rente op de recreatiewoning fiscaal aftekbaar?, zo ja vanaf welk moment?.
en kan er i.v.m. de verbouwing tijdelijk op twee woningen renteaftrek plaatsvinden?.
Alvast bedankt voor uw reactie.
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is op 11 november 1993 opgericht. De stichting heeft tot doel het bevorderen van het eigenwoningbezit in Nederland en is verantwoordelijk voor beleid en de uitvoering van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Jaarlijks stelt zij regels op voor het verstrekken van NHG. Deze 'voorwaarden en normen' moeten worden goedgekeurd door de Minister van VROM en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De uitvoering van de NHG vindt plaats bij de geldverstrekkers. Controle op dossiers vindt plaats op het moment dat een schadedeclaratie wordt ingediend. Er is dus sprake van een systeem met repressief toezicht. De stichting ondersteunt de geldverstrekkers bij de uitvoering van de NHG en beheert het fondsvermogen in verband met het risico van de NHG.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.