In juli 2023 waren 362 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen toe met gemiddeld 6 duizend per maand. Het aantal werkenden steeg in dezelfde periode met gemiddeld 1 duizend per maand.
In september 2022 waren 382 duizend mensen werkloos, dat is net als in augustus 3,8 procent van de beroepsbevolking. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen toe met 14 duizend per maand.
Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 38 duizend per maand verder gestegen naar 9,5 miljoen. Het aantal werklozen nam in dezelfde periode met gemiddeld 13 duizend per maand af. In april 2022 waren er 316 duizend werklozen, 3,2 procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind april 175 duizend lopende WW-uitkeringen.
NLwerktaanwerk is een initiatief van Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en haar founders VNO-NCW en MKB-Nederland. Samen met publieke en private partijen, brancheorganisaties en werkgevers werken ze aan de vernieuwing van de arbeidsmarkt.
In augustus 2021 was 69,5 procent van de 15- tot 75-jarigen aan het werk, een nieuw record in arbeidsdeelname. Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werkenden in de genoemde leeftijdsgroep met gemiddeld 33 duizend per maand naar 9,1 miljoen. Het totaal aantal werklozen nam in dezelfde periode af met gemiddeld 3 duizend per maand. Tussen juli en augustus nam het werkloosheidspercentage wel licht toe, van 3,1 naar 3,2 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In maart 2021 waren 326 duizend mensen werkloos. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met 14 duizend per maand. In dezelfde periode kwamen er gemiddeld per maand 8 duizend mensen met betaald werk bij. In maart bestond de werkzame beroepsbevolking uit 9,0 miljoen mensen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind maart 282 duizend lopende WW-uitkeringen.
In februari 2021 waren 340 duizend mensen werkloos, dat is net als in januari 3,6 procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het UWV. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met 13 duizend per maand.
Werkgevers die gebruik willen maken van de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf maandag 16 november 2020 (9.00 uur) een aanvraag indienen bij UWV. Ze kunnen dan een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden oktober tot en met december 2020. UWV maakt zich op voor duizenden aanvragen per dag.
Het kabinet verlengt de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) per 1 oktober met 3 tijdvakken van 3 maanden. In het eerste tijdvak komen bedrijven met een omzetdaling van ten minste 20% in aanmerking voor steun. Vanaf januari 2021 moet er sprake zijn van een omzetdaling van ten minste 30%.
In juli waren 419 duizend mensen werkloos, dat is 4,5 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 35 duizend werklozen per maand bij. Het aantal werkenden nam de afgelopen drie maanden ook toe, met gemiddeld 8 duizend per maand.
AWVN heeft de brochure ‘Mensen met een beperking aan de slag helpen’ geactualiseerd en vernieuwd. De brochure focust zich op het aan werk helpen van mensen met een beperking die vallen onder de banenafspraak en de Quotumwet. De update was nodig, omdat er in de afgelopen periode veranderingen in de wet- en regelgeving hebben plaatsgevonden.
In april telde UWV 74.000 nieuwe WW-uitkeringen. Dat is fors meer dan in maart toen er 38.000 nieuwe WW-uitkeringen bijkwamen. In alle sectoren en onder alle leeftijdsgroepen neemt de WW toe. Het totaal aantal WW-uitkeringen komt uit op 292.000. Een stijging van 16,7 procent ten opzichte van maart 2020.
Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14 duizend per maand toe tot 9,0 miljoen in oktober. Het aantal werklozen steeg in dezelfde periode met gemiddeld 3 duizend per maand naar 323 duizend.
Discriminatie bij werving en selectie komt bewust of onbewust nog steeds voor op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het ministerie van SZW werkt aan een wetsvoorstel dat moet bijdragen aan het terugdringen van discriminatie in het sollicitatieproces.
Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7 duizend per maand gestegen naar 321 duizend in augustus 2019. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. In juli was dat 3,4 procent. De stijging van het aantal werklozen deed zich voor in de leeftijdsgroepen tot 45 jaar. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind augustus 237 duizend lopende WW-uitkeringen.
Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11 duizend per maand toegenomen. In mei waren er 8,9 miljoen werkenden.
De Monitor Arbeidsmarkt wordt tweemaal per jaar opgesteld (in april en oktober).
De monitor geeft – net als de eerdere monitors – de laatste stand van zaken weer ten aanzien van:
• de werkgelegenheid en de werkloosheid (hoofdstuk 1);
• inkomenswaarborg (hoofdstuk 2); en
• re-integratie (hoofdstuk 3).
Het werkloosheidspercentage is in februari 2019 uitgekomen op 3,4%. Dat is het laagste punt sinds de werkloosheid op deze manier wordt gemeten in 2003. Er zijn nu ruim 8,9 miljoen werkenden. Het aantal werkloze mensen daalde met 55 duizend ten opzichte van een jaar geleden tot 312 duizend mensen nu. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).
Het aantal werknemers in de financiële dienstverlening neemt al jaren af. Sinds 2008 verlaten meer werknemers deze bedrijfstak dan er starten. Ondanks de krimp zijn er meer financieel specialisten en economen in de financiële dienstverlening werkzaam. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS over arbeidsmobiliteit van werknemers van 15 tot 75 jaar in de financiële sector.
Eind september verstrekte UWV 273.500 lopende WW-uitkeringen. Het aantal lopende WW-uitkeringen is daarmee afgenomen met 4.600 (-1,6%) ten opzichte van augustus. In vergelijking met september 2017 is er sprake van een daling van 77.300 uitkeringen (-22,0%).
Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 17 duizend per maand toegenomen. Dat waren er in juli bijna 8,8 miljoen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
De financiële dienstverlening is de enige sector in de economie waarin het aantal banen van werknemers structureel krimpt. UWV verwacht dat de banenkrimp ook de komende jaren doorzet, hoewel de relatieve omvang van de krimp iets afvlakt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.