MijnFintool

Home Dossiers werkgeversaansprakelijkheid 1 tot 18 van 18

Arbeidsongeval: leren door bedrijf staat voorop

Werkgevers doen vanaf 1 januari 2023 na een meldingsplichtig arbeidsongeval zelf onderzoek naar de achtergronden daarvan en naar wat zij moeten verbeteren.
Nieuws
10 dec 2020

Wegwijs in de regels van de arbobeleidscyclus

Werken met gevaarlijke stoffen kan grote risico’s met zich meebrengen; een goed functionerende arbobeleidscyclus is daarom van levensbelang. Om het arbobeleid effectief en naar behoren te kunnen inrichten, is het noodzakelijk dat alle betrokkenen weten welke regels uit de Arbowet van toepassing zijn en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Nieuws
6 okt 2020

Werkgeversaansprakelijkheid val van trap

In hoeverre is werkgever aansprakelijk voor letselschade als gevolg van val van trap tijdens uitoefening werkzaamheden?
Nieuws
24 sep 2020

Stappenplan RI&E

Wat is een RI&E precies? Hoe stel je er een op? En hoe gebruik je een RI&E om risico’s op te lossen?
Nieuws
5 mrt 2020

SVB voert de CSE-regeling (OPS) uit

Vanaf 1 maart 2020 voert de SVB de CSE-regeling uit. Deze regeling is voor mensen die ziek zijn geworden doordat ze in aanraking zijn gekomen met oplosmiddelen, of vluchtige organische stoffen (VOS).
Nieuws
10 mei 2019

TNO lanceert app BewustBelast voor inzicht in fysieke belasting

Een gezonde werksituatie creëren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers. Werkgevers verzorgen de randvoorwaarden, werknemers maken op de werkvloer iedere dag bewuste en onbewuste keuzes over hoe zij werkzaamheden uit kunnen voeren. TNO lanceert nu de gratis app BewustBelast. Deze ondersteunt werknemers in het maken van bewust gezonde keuzes.
Nieuws
6 mrt 2019

Schildersbedrijf deels aansprakelijk voor ziekte werknemer

Een schildersbedrijf moet een schadevergoeding betalen aan de dochter van een overleden werknemer. De man overleed in 2001 aan de gevolgen van blaaskanker. De dochter heeft het schildersbedrijf aansprakelijk gesteld voor de geleden schade als gevolg van de ziekte en het overlijden van haar vader.
Nieuws
18 apr 2018

Stoffencheck: gevaarlijke stoffen app voor werknemers

Werknemers die denken dat ze met een gevaarlijke stof werken, kunnen dit checken met een speciale app, de Stoffencheck.
Nieuws
26 apr 2017

Praktische gids: Veiligheid en gezondheid op het werk

De Europese Commissie heeft een praktische gids voor werkgevers opgesteld met concrete tips voor een geslaagde aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk volgens de EU-wetgeving.

Digitale ‘tool’ werkgevers

De Inspectie SZW heeft een nieuwe, digitale ‘tool’ ontwikkeld waarmee werkgevers en opdrachtgevers eenvoudig kunnen checken aan welke regels zij moeten voldoen. En krijgen zij tips om het snel te regelen.

Werkgever heeft ook verzekeringsplicht voor ingehuurde zzp-ers.

Artikel 7:611 BW komt in veel uitspraken van de Rechtbank tot aan de Hoge Raad terug. Het artikel stelt dat een werkgever zich als een goed werkgever dient te gedragen. De vraag die daarbij vaak speelt, met name bij het inhuren van ZZP’ers, is of een werkgever en werknemer een arbeidsrechtelijke verhouding hebben of niet.
Nieuws
29 sep 2015

Gelijke bescherming zzp'ers tegen arbeidsrisico's

Zelfstandigen zonder personeel krijgen voortaan hetzelfde beschermingsniveau van veilig en gezond werken als werknemers in loondienst op dezelfde arbeidsplaats. Hierdoor worden bijvoorbeeld maatregelen op de bouwplaats om lichamelijke belasting te verminderen voor zzp’ers en werknemers gelijk.
Nieuws
27 aug 2012

Ontslagrecht vereenvoudigd

Het kabinet is akkoord gegaan met voorstellen van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de arbeidsmarkt te hervormen. Werkgevers kunnen straks werknemers zonder voorafgaande toets ontslaan, maar betalen wel de eerste periode van werkloosheid.
Nieuws
30 aug 2012

Werkgever hebben ook zorgplicht voor zelfstandigen

Werkgevers die zelfstandige arbeidskrachten inhuren voor klussen in hun bedrijf, zijn verantwoordelijk voor hun veiligheid. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Hiermee wordt de positie van honderdduizenden zelfstandigen versterkt, aldus de Volkskrant.

Werkgever NIET aansprakelijk voor uitglijden van de werknemer tijdens de uitoefening van zijn beroep.

Rechtspraak
Op 26 januari 2005 is de werkneemster tijdens de uitoefening van haar werkzaamheden een ongeval overkomen. Zij is tijdens het bezorgen van post te voet op of bij een oprit van een woning uitgegleden over een plak ijs of bevroren sneeuw. Daarbij heeft zij haar linkerenkel gebroken. Zij stelde haar werkgever aansprakelijk omdat hij tekort zou zijn geschoten in zijn zorgplicht. Ook stelde zij dat haar werkgever een deugdelijke verzekering had moeten afsluiten om te voorkomen dat het risico op schade als gevolg van het ongeval op haar zou worden afgewenteld.

Aansprakelijkheid voor ondergeschikten

De aansprakelijkheid van werkgevers voor het handelen en nalaten van ondergeschikten is vastgelegd in artikel 6:170 BW. In dit artikel is bepaald dat werkgevers risicoaansprakelijk zijn voor schade die ondergeschikten toebrengen aan derden.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1