Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er een basis voor rouwverlof in de wet wordt vastgelegd. Hierdoor krijgen werknemers recht op vijf betaalde verlofdagen in gezinssituaties met minderjarige kinderen waarbij één van de ouders of een minderjarig kind is komen te overlijden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de begeleiding en ondersteuning van rouwende werknemers.
In crisissituaties zoals oorlogen, pandemieën of overstromingen wil het kabinet voorkomen dat werkgevers in de problemen komen en werknemers hun baan verliezen. In dit soort onvoorzienbare situaties die buiten het ondernemersrisico vallen en waarin tijdelijk minder gewerkt kan worden, kunnen bedrijven daarom gebruikmaken van instrumenten uit het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis (Wpc).
Minister Van Gennip heeft de Tweede Kamer het onderzoeksrapport 'Rouw en werk, inzichten in behoeften, mogelijkheden en best practices bij het ondersteunen van rouwende medewerkers' aangeboden.
Eén op de tien werknemers bouwt geen aanvullend pensioen op. Een aanvullend pensioen, bovenop de AOW, is belangrijk om te voorkomen dat mensen er na hun pensionering financieel op achteruit gaan. Ook voor ondernemingen is het belangrijk: Een pensioenregeling maakt een werkgever aantrekkelijker voor nieuwe werknemers en kan de binding met bestaande werknemers versterken.
Dit wetsvoorstel wijzigt de aandelenoptieregeling. Het doel van dit wetsvoorstel is om een aandelenoptierecht zoveel als mogelijk in de heffing te betrekken op het moment waarop liquide middelen beschikbaar (kunnen) zijn. Daarmee wenst de wetgever liquiditeitsproblemen die op het huidige heffingsmoment kunnen ontstaan waar mogelijk te voorkomen.
Werken met gevaarlijke stoffen kan grote risico’s met zich meebrengen; een goed functionerende arbobeleidscyclus is daarom van levensbelang. Om het arbobeleid effectief en naar behoren te kunnen inrichten, is het noodzakelijk dat alle betrokkenen weten welke regels uit de Arbowet van toepassing zijn en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
De voorgenomen regeling geldt voor werkgevers met meer dan 100 werknemers en draagt bij aan het verduurzamen van zakelijke mobiliteit en woon-werkmobiliteit, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Omdat meer dan de helft van de wegkilometers in het personenvervoer werkgerelateerd is, kunnen werkgevers in het algemeen een grote rol spelen in het verduurzamen daarvan.
Iedere werknemer heeft recht op een sociaal veilige werkomgeving. Met dit wetsvoorstel wil de initiatiefnemer iedere werknemer een wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon geven.
Vanaf 1 september 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets) door UWV. Hierdoor zijn loonsancties op basis van medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en verzekeringsarts niet meer mogelijk.
Vanaf 1 juli 2020 kan een werknemer aanvullend geboorteverlof aanvragen. Dit verlof duurt maximaal 5 weken, en moet opgenomen worden binnen 6 maanden na de geboorte.
Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op Kamervragen over het bericht "856.000 Nederlanders in loondienst bouwen geen pensioen op".
Het aantal werknemers in de financiële dienstverlening neemt al jaren af. Sinds 2008 verlaten meer werknemers deze bedrijfstak dan er starten. Ondanks de krimp zijn er meer financieel specialisten en economen in de financiële dienstverlening werkzaam. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS over arbeidsmobiliteit van werknemers van 15 tot 75 jaar in de financiële sector.
Voor het eerst in tien jaar is de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan niet gestegen. In 2016 was de pensioenleeftijd 64 jaar en 5 maanden, net als in 2015. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Heeft u als eigenrisicodrager een werknemer in dienst die de AOW-leeftijd heeft bereikt? En wordt hij op of na 1 januari 2016 ziek? Dan krijgt hij in sommige gevallen een Ziektewet-uitkering.
Het Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) heeft een vergelijkend overzicht gemaakt van de sociale zekerheid (voorzieningen) in Nederland en België. In een handzaam document wordt een opsomming gegeven voor werknemers of voor zelfstandigen.
Er komt een overgangsregeling voor de transitievergoeding om te voorkomen dat tijdelijke werknemers, zoals seizoenswerkers in de horeca, recreatie en tuinbouwsector niet opnieuw ingehuurd worden en werkgevers met andere tijdelijke werknemers aan de slag gaan. Vanaf 1 juli 2015 hebben tijdelijke werknemers recht op een transitievergoeding als na ten minste twee jaar de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd door de werkgever. De hoogte daarvan wordt in het oorspronkelijke voorstel bepaald door de gewerkte periodes van voor 1 juli 2015.
Speciaal opgeleide Nibud-coaches voor werkgevers gaan bedrijven bijstaan die werknemers met geldproblemen hebben. Het aantal mensen met problematische schulden is sinds de crisis verdubbeld en het merendeel van hen heeft betaald werk*. Vier op de vijf bedrijven hebben personeel met geldproblemen, zo blijkt uit het Nibud-rapport Financiële problemen op de werkvloer. De kosten daarvan lopen zo hoog op dat steeds meer bedrijven besluiten zelf hun personeel te helpen bij het oplossen van de financiële problemen.
In een uitspraak van de rechter wordt de vordering van de werkgever op de werknemer voor een gestolen leaseauto - die tijdens privé tijd in gebruik was - afgewezen.
De werkgever probeerde de schade te verhalen, doordat volgens hem de werknemer roekeloos en in strijd met de beginselen van een goede huisvader heeft gehandeld door de sleutels van de leaseauto onbeheerd achter te laten in het slot van de voordeur van de woning van een vriend, terwijl de leaseauto zich op enkele meters van deze voordeur bevond.
Medewerkers van banken die van hun werkgever korting krijgen op hun hypotheekrente, dienen over dat voordeeltje belasting te betalen.
Dat standpunt nemen de Tweede Kamerleden Ed Groot en Henk Nijboer (PvdA) in. Zij hebben inmiddels Kamervragen gesteld.
Van de werknemers die via hun werkgever pensioen opbouwen, heeft 55 procent niet zo veel of zelfs helemaal geen vertrouwen in hun pensioenfonds of pensioenverzekeraar.
Dit betreft vooral laagopgeleide werknemers en werknemers tussen de 35 en 45 jaar. Werknemers met weinig vertrouwen in hun pensioenaanbieder, zijn relatief vaak bezorgd dat hun inkomen op latere leeftijd niet genoeg zal zijn.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.