MijnFintool

Home Dossiers Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte 1 tot 16 van 16

Verlenging van de loondoorbetalingsverplichting

UWV heeft de uitkomsten van onderzoek naar de effecten voor werkgevers en werknemers van de verlenging van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte van werknemers gepubliceerd.

Onderzoeksrapport “Effecten van verlenging loondoorbetaling en ziekengeld”

Bij de aanvraag van een WIA-uitkering moet een werknemer een verslag van de re-integratie-inspanningen gedurende de eerste twee ziektejaren meesturen. UWV toetst aan de hand hiervan of de re-integratie inspanningen van zowel de werkgever als de werknemer voldoende waren (RIV-toets).
Nieuws
21 dec 2018

Maatregelen loondoorbetaling bij ziekte

Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over een pakket aan maatregelen om de loondoorbetalingsverplichtingen makkelijker, duidelijker en goedkoper maken. Hierover heeft de minister afspraken gemaakt met werkgevers.
Nieuws
28 dec 2016

Evaluatie Wet Bezava en loondoorbetaling bij ziekte

Minister Asscher heeft een toelichting gegeven op de aangekondigde maatregelen om knelpunten die werkgevers ervaren rondom de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte weg te nemen. Tevens gaat hij in een Kamerbrief in op de evaluatie van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Wet Bevaza).
Nieuws
21 apr 2016

Kamerbrief loondoorbetaling bij ziekte en afschaffen minimumjeugdloon (vanaf 21 jaar)

Het minimumjeugdloon wordt in stappen afgeschaft vanaf 21 jaar. Jongeren gaan een volwaardig salaris ontvangen. Ook heeft het kabinet met coalitiepartners en sociale partners overeenstemming bereikt over aanpassingen van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Het totale pakket met arbeidsmarktmaatregelen is naar de Tweede Kamer verzonden.
Nieuws
30 nov 2015

Nader onderzoek loondoorbetaling bij ziekte kleine werkgevers

In een eerdere kabinetsreactie op het IBO is aangegeven dat het kabinet de variant (collectieve verzekering tweede ziektejaar voor kleine werkgevers met opt-out mogelijkheid) als enige maatregel haalbaar acht. In een Kamerbrief gaat minister L.F. Asscher in op deze variant en schets en de voor- en nadelen.

Verval loonaanspraak bij weigering passende arbeid

Komt loonaanspraak ook te vervallen over het deel van de werktijd waarvoor de werknemer arbeidsongeschikt is? De Hoge Raad heeft hier een prejudiciële beslissing over genomen.
Nieuws
7 aug 2012

AOW’ers aantrekkelijker voor werkgever

Het in dienst nemen van AOW’ers wordt aantrekkelijker voor werkgevers. Bedrijven hoeven AOW'ers straks nog maar zes weken loon door te betalen bij ziekte in plaats van twee jaar. Ook komen er ruimere mogelijkheden om AOW’ers een tijdelijk contract aan te bieden.
Kennis
22 feb 2012

Verzekeringsoplossing voor doorbetalingsverplichting

Werkgevers zijn op grond van het Burgerlijk Wetboek verplicht om twee jaar lang het loon van een zieke werknemer door te betalen. Vaak is de werkgever op grond van de CAO zelfs verplicht gedurende het eerste jaar van ziekte 100% van het loon door te betalen. Om dit risico af te dekken kunnen werkgevers er toe over gaan een ziekteverzuimverzekering te sluiten.

Verzuimpolissen in trek

Volgens het FD stijgt de verkoop van het aantal verzuimverzekeringen en dalen de prijzen ervan.
Kennis
23 jan 2014

Uitkeringsgerechtigde op grond van de WIA

Gedurende de eerste twee ziektejaren rust er op de werkgever een loondoorbetalingsverplichting op grond van bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek. Gedurende deze eerste twee jaar moeten de werkgever en werknemer alles in het werk stellen om reïntegratie in het eigen bedrijf of een ander bedrijf mogelijk te maken. Aan het einde van deze twee jarige periode volgt de claimbeoordeling door het UWV.

De zorgverzekeringspremie van 6,5% moet door zelfstandigen zelf worden betaald, het wordt ingehouden

De zorgverzekeringspremie van 6,5% moet door zelfstandigen zelf worden betaald, het wordt ingehouden bij pensioen en lijfrente, maar hoe zit het met alimentatie, daar moet altijd loonbelasting worden over geheven, nu ook de 6,5%?? En wie gaat dat betalen??

Een client heeft naast de door haar zelf bewoonde woning meedere panden in bezit, die zij verhuurt

Een client heeft naast de door haar zelf bewoonde woning meedere panden in bezit, die zij verhuurt aan studenten. Ze spant zich erg in om de woonhuizen in goede conditie te houden. De panden worden dus goed onderhouden. De panden bevinden zich in Utrecht en zij weet van de krapte in het aanbod van woonruimte. Is het inkomen uit de verhuuractiviteiten gezien ``het onderhoud´´ en haar ``kennis betreft het woningaanbod´´ te zien als inkomsten uit overige werkzaamheden of wordt het belast in box III?
Kennis
22 jan 2013

Loondoorbetalingsverplichting en Ziektewet

De Ziektewet verzekert bepaalde groepen werknemers tussen de 15 en 65 jaar in de eerste twee verzuimjaren tegen loonderving door arbeidsongeschiktheid ongeacht de oorzaak. Het gaat om de groepen werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingplicht heeft; zogenaamde vangnet gevallen. Zoals de uitzend- en oproepkrachten,werklozen, werknemers bij faillissement van de werkgever, werknemers met een tijdelijk contract, werkneemsters die ziek zijn of worden tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Volgens de Ziektewet is er sprake van arbeidsongeschiktheid als men als gevolg van ziekte of een ongeval niet meer in staat is om zijn of haar eigen arbeid te verrichten.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1