MijnFintool

Home Dossiers wetgeving 1 tot 23 van 23

Nederlandse cryptowet

Er komen eisen voor cryptobedrijven om consumenten te beschermen. Zo mogen zij geen misleidende reclames maken en moeten zij kopers van crypto waarschuwen voor de risico’s. Ook krijgen cryptobedrijven te maken met aanvullende regels voor witwasbestrijding en terrorismefinanciering.
Nieuws
29 sep 2021

Uitvoeringsbesluit verordening prudentiële vereisten beleggingsondernemingen

Het besluit bevat wijzigingen van het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten, waarmee wordt voorzien in het aanwijzen van de met de uitvoering van de verordening belaste toezichthouders en de sanctionering van overtreding van de verordening. Het grootste deel van de verordening wordt van toepassing op 26 juni 2021.

Geluidseisen warmtepompen en airco’s worden aangescherpt

Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen.
Nieuws
24 jul 2020

Wijziging erfpacht, dan ook nieuwe hypotheekakte

Consument wil overstappen van voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht. De Bank geeft hier alleen toestemming voor als er een nieuwe hypotheekakte wordt opgesteld. Consument is het hier niet eens.
Nieuws
11 mei 2020

Europese kapitaaleisen banken omgezet in Nederlandse wetgeving

Banken moeten een buffer aanhouden van minimaal 3% van het eigen vermogen ten opzichte van het geld dat is uitgeleend (minimum leverage ratio), met een opslag voor de allergrootste banken.

Kamervragen kwaliteitsborging bouw

Minister R.W. Knops gaf antwoord op Kamervragen over de implementatie van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt op meerdere manieren beoogd om de positie van de consument in de bouwsector te versterken. Vanaf 1 januari 2021 gaat het nieuwe stelsel stapsgewijs in.
Nieuws
27 feb 2019

Pensioenen overzicht wet- en regelgeving 2019

Deze Wettenbundel is samengesteld door het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (hierna CAP). In deze wettenbundel vindt u alle wet- en regelgeving met betrekking tot pensioenen en stamrechten vanuit de fiscale invalshoek gezien.
Nieuws
27 jun 2018

Alle IDD-wetgeving definitief

Per 1 oktober 2018 moeten marktpartijen voldoen aan de IDD, de Europese Richtlijn voor Verzekeringsdistributie. De afgelopen maand zijn de definitieve wijzigingen van het BGfo en de Vrijstellingsregeling gepubliceerd. Eerder is dit al gebeurd voor de Wft. Daarmee zijn alle normen voortkomend uit de IDD geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Zie ook download.
Nieuws
15 jun 2017

Digitale toolkit ‘Nieuwe Arbowet’

Vanaf 1 juli 2017 verandert de Arbowet en daarmee de voorwaarden voor arbozorg en preventie. Het ministerie van SZW wil werkgevers, preventiemedewerkers, bedrijfsartsen, arboprofessionals, maar ook leden uit de OR of personeelsvertegenwoordiging goed informeren over de wetsbepalingen.
Nieuws
28 apr 2017

Nog geen wetgeving voor geautomatiseerd advies

Minister Dijsselbloem stuurde de Tweede Kamer een brief met antwoorden op vragen van de vaste Kamercommissie voor Financiën over de wetgevingsbrief op het terrein van de financiële markten.
Nieuws
16 nov 2016

NVM schept helderheid rond plattelandswoning

Gemeenten maken nog te weinig gebruik van de Wet Plattelandswoningen. Deze wet, die in 2013 in werking trad, maakt het mogelijk voor niet-agrariërs om een agrarische bedrijfswoning te bewonen en voorkomt leegstand op het platteland. Door een aantal gemeenten wordt de wet al succesvol toegepast, maar nog veel gemeenten zijn terughoudend bij het toepassen hiervan. De NVM publiceerde een handreiking voor gemeenten, adviseurs en andere betrokkenen om de wet- en regelgeving rond de plattelandswoning inzichtelijker te maken.
Nieuws
4 apr 2016

Nieuwe regeling bescherming derivatenbeleggers bij faillissement

Per 1 april 2016 zijn in de Wet giraal effectenverkeer (Wge) nieuwe regels opgenomen ter bescherming van derivatenbeleggers. Deze regeling biedt derivatenbeleggers bescherming tegen het faillissement van de beleggingsonderneming wanneer deze optreedt als tussenpersoon. Vóór 1 april 2016 bestond er geen beschermingsregeling voor derivatenbeleggers. Een onderdeel van de nieuwe regels is dat beleggingsondernemingen een informatieplicht krijgen naar cliënten. De AFM houdt toezicht op de naleving hiervan.
Nieuws
11 feb 2016

MiFID II mogelijk met een jaar uitgesteld

De Europese Commissie heeft besloten de invoering van MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) met een jaar uit te stellen naar 3 januari 2018. De Commissie stelt een integraal uitstel van MiFID II voor. Dit in tegenstelling tot een gedeeltelijk uitstel voor alleen die onderdelen die IT-gerelateerd zijn, waarvan eerder mogelijk sprake zou zijn. De Raad en het Europees Parlement moeten nog instemmen met het besluit van de Commissie.

Wetgevingsbrief op het terrein van de financiële markten

DNB en de AFM rapporteren elk jaar aan aan de minister van Financien over door hen geconstateerde knelpunten op het terrein van wet- en regelgeving. Op deze rapportage heeft de minister een reactie gegeven, alsmede een overzicht van de wetsvoorstellen die bij de Kamer aanhangig zijn.
Nieuws
18 mei 2015

Sterkere positie voor opdrachtgever in de bouw

Opdrachtgevers krijgen een sterkere positie bij eenvoudige nieuwbouw en seriematige verbouw. De aannemer blijft na oplevering aansprakelijk voor zichtbare en verborgen gebreken. De ministerraad heeft op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst ingestemd met het wetsvoorstel 'kwaliteitsborging voor het bouwen'.
Nieuws
29 jun 2015

Recht op second opinion bij bedrijfsarts

Een werknemer die twijfelt over het oordeel van een bedrijfsarts kan voortaan om een second opinion bij een onafhankelijke bedrijfsarts vragen. Ook krijgt elke werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken.
Nieuws
29 okt 2014

5e nota van wijziging Verzamelwet SZW 2015

5e nota van wijziging op het wetsvoorstel tot wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Verzamelwet SZW 2015).

Hoe vraag ik een energielabel aan vanaf januari 2015?

Vanaf 1 januari 2015 krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel bezitten een voorlopig energielabel thuis gestuurd. Gebaseerd op bouwjaar en type woning, geeft dit label aan hoe energiezuinig uw huis is.

Overheid maakt adviseren knap lastig

Jos Koets, columnist bij IEX.nl schreef een treffend artikel over de wispelturige houding van de overheid en de uitdagingen die daaruit voortvloeien voor hypotheekadviseurs. In collegiale samenspraak wijzen wij u graag op deze column die vandaag is gepubliceerd.

Geen sancties bij levering zonder energielabel

De Tweede Kamer heeft dinsdag 20 november tegen het wetsvoorstel gestemd, waarin de sanctionering van het energielabel bij de verkoop van woningen geregeld zou worden. Het energielabel is sinds 2008 verplicht bij de verkoop van woningen, maar in de praktijk werd dit wetsvoorstel slecht nageleefd. Volgens sommige critici omdat sanctionering bij het ontbreken van het label achterwege blijft.
Nieuws
29 sep 2015

NBA publiceert notitie Flex-bv

Sinds 1 oktober jl. is het mogelijk een Flex-BV op te richten. De NBA heeft een 'notitie Flex-BV' gepubliceerd. Daarin wordt een toelichting gegeven op de invoering van de Flex-BV en de gevolgen voor de accountantspraktijk. Voor adviseurs is het een aardig document om in vogelvlucht de materie tot zich te nemen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1