De verordening en de richtlijn vormen tezamen het nieuwe prudentieel kader voor beleggingsondernemingen. Beleggingsondernemingen vielen voorheen, net als banken, voor wat betreft de prudentiële regels en het toezicht daarop onder de verordening kapitaalvereisten en de richtlijn kapitaalvereisten.
Minister Hoekstra heeft de Eerste en Tweede Kamer het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bekostiging financieel toezicht 2019 in verband met de doorberekening vanaf 2020 toegezonden.
Minister Hoekstra heeft aan de Tweede Kamer zijn reactie op de wetgevingsbrieven van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 2019 waarin zij rapporteren over door hen geconstateerde knelpunten in wet- en regelgeving op het terrein van de financiële markten toegezonden. Tevens is een brief over aanpassingen in de regelgeving voor de kapitaalvereisten voor verzekeraars en herverzekeraars verzonden.
Minister Hoekstra informeerde de Tweede Kamer over de herziening van de Wet bekostiging financieel toezicht (Wbft). De kostenverdeling van het financieel toezicht wordt hiermee tegen het licht gehouden. De uitwerking hiervan vindt met ingang van 2019 plaats bij lagere regelgeving.
Minister Hoekstra van Financiën stuurde de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en een tweede nota van wijziging bij de Wijzigingswet financiële markten 2018. Ook heeft hij uitgebreid gereageerd op de vragen over de Beleidsdoorlichting financiële markten.
De effectiviteit van het toezicht op financiële instellingen is gebaat bij een goede maatvoering (’proportionaliteit’) die rekening houdt met de omvang, complexiteit en risico’s van die instellingen. Een goede maatvoering is niet alleen beter voor het toezicht op de instellingen zelf, het draagt ook bij aan de financiële stabiliteit als geheel omdat het een diverse samenstelling van de instellingen in de financiële sector bevordert.
Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer de wet bekostiging financieel toezicht, met daarbij het nader rapport, de memorie van toelichting en het advies Raad van State.
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op verzoek van de minister van Financiën geadviseerd over het ontwerp van het Implementatiebesluit herziene richtlijn betaaldiensten. Mede met dit besluit kan een nieuwe Europese richtlijn over betaaldiensten omgezet worden in Nederlandse wetgeving.
De toezichthouders de Autoriteit Financiële markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) krijgen meer mogelijkheden om overtredingen door financiële instellingen openbaar te maken. Dat is de kern van het wetsvoorstel transparant toezicht financiële markten dat minister Dijsselbloem \naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Jaarlijks worden voor het desbetreffende kalenderjaar de bandbreedtes en tarieven vastgesteld voor de vergoeding van toezichtkosten door de financiële sector. Deze regeling stelt de bandbreedtes en tarieven voor het kalenderjaar 2017 vast. De regeling komt in grote lijnen overeen met de Regeling bekostiging financieel toezicht 2016.
Het ministerie van Financiën heeft het verslag gepubliceerd van de internetconsultatie van het wetsvoorstel voor een transparanter toezicht op de financiële markten. Een groot aantal organisaties heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren. Op basis van de reacties is een aantal wijzigingen aangebracht aan het wetsvoorstel.
Met ingang van 2017 is de grondslag voor het berekenen van de maatstaf voor de bepaling van de bijdrage in de kosten van het doorlopend toezicht gewijzigd. Dit meldt de AFM.
Adviseurs en bemiddelaars krijgen vanaf 2017 de mogelijkheid om de meest passende grondslag te bepalen en een keuze te maken.
Het concept wetsvoorstel beoogt een transparanter toezicht op financiële markten mogelijk te maken door een viertal wijzigingen van Afdeling 1.5.2 van de Wet op het financieel toezicht. Via een internetconsultatie kan op het concept wetsvoorstel gereageerd worden.
Meer transparantie kan instellingen op de financiële markten aanzetten tot betere naleving en geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) de mogelijkheid om verantwoording af te leggen over de resultaten van het toezicht.
De minister van Financiën heeft de nieuwe tarieven voor het toezicht vastgesteld. Deze zijn vrijdagochtend 29 mei 2015 in de Staatscourant gepubliceerd. De tarieven vallen dit jaar hoger uit dan voorgaande jaren.
De tarieven voor het doorlopend toezicht voor de meeste financiële ondernemingen en overige onder toezicht staande partijen zijn in 2014 lager dan in 2013. De belangrijkste reden hiervoor is dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2013 minder heeft uitgegeven dan begroot, voornamelijk als gevolg van lagere personeelslasten. Dit heeft geresulteerd in een overschot van € 4 miljoen. Dit bedrag wordt met de markt verrekend. In 2013 gingen de tarieven juist omhoog.
Een draaiboek voor banken is wat de Duitse regering wil. Banken moeten een soort draaiboek ("testament") hebben voor als het misgaat.
In het draaiboek kan de bank aangeven hoe bij moeilijkheden de bank gesaneerd of opgeheven kan worden, indien mogelijk zonder hulp van de belastingbetalers.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.