MijnFintool

Home Dossiers wettelijke rente 1 tot 17 van 17
Nieuws
21 dec 2022

Wettelijke rente - maximum kredietvergoeding

Met dit besluit wordt per 1 januari 2023 de wettelijke rente als bedoeld in artikel 119 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek aangepast van 2% naar 4%.

Te laat met betalen?

Deze zaak gaat over de vraag of partijen een betalingstermijn zijn overeengekomen. Vast staat dat [XX] te laat heeft betaald, maar partijen verschillen van mening hoeveel dagen te laat is betaald.

Schoonfamilie eist vordering op bij ex-schoondochter

Ouders hebben een drietal leningen verstrekt aan de zoon en schoondochter. De relatie tussen zoon en schoondochter is beëindigd. De ouders vorderen de helft van de leningen terug bij de ex-schoondochter.

Regeling aanpak flitskrediet

De Regeling aanpak flitskrediet voorziet er in dat financiële ondernemingen met vestiging in een andere lidstaat die via internet consumptief krediet aanbieden aan consumenten in Nederland, geen hogere kredietvergoeding in rekening mogen brengen dan is toegestaan op grond van het Besluit kredietvergoeding (de wettelijke rente verhoogd met 12 procentpunten). Via een internetconsultatie kan men reageren op het voorstel.

Wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft

De Vrijstellingsregeling Wft is op een aantal punten aangepast omdat in de praktijk onduidelijkheid bestond over de vraag of het verlenen van uitstel van betaling van een bestaande schuld onder de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht (Wft) valt en daarmee vergunningplichtig is. In de Vrijstellingsregeling is daarom opgenomen dat het kosteloos verlenen van uitstel van betaling is vrijgesteld van de Wft.

Wettelijke rente ongewijzigd

Sinds 1 december 2002 bestaan er twee soorten wettelijke rente: de wettelijke rente voor handelstransacties en de wettelijke rente voor niet-handelstransacties.
Nieuws
25 apr 2017

Kamervragen over flitskredieten

Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op Kamervragen over de uitzending van het radioprogramma Argos over flitskredieten.

Kamerbrief tegemoetkoming wettelijke rente uitkeringen depositogarantiestelsel

Minister Dijsselbloem stuurde de Tweede Kamer een Kamerbrief waarin hij aankondigt dat de Staat depositohouders van DSB, Icesave, Indover en Van der Hoop compenseert voor mogelijk te weinig ontvangen wettelijke rente. Dat speelde bij de uitkering vanuit het depositogarantiestelsel, na het faillissement van de vier banken. Het gaat naar verwachting om 18.000 spaarders.
Nieuws
21 sep 2015

Kifid: Welke koersdatum bij afkoop beleggingsverzekering?

Een consument klaagt bij Kifid dat zijn verzekeraar bij afkoop een verkeerde koersdatum heeft gehanteerd. De verzekeraar stelt dat hij gehandeld heeft op basis van de overeenkomst van de verzekering en bijbehorende voorwaarden. De Commissie oordeelt dat de verzekeraar een onjuiste koersdatum heeft gehanteerd en acht de verzekeraar gehouden tot vergoeding van het koersverschil tussen de door verzekeraar gehanteerde koersdatum en de correcte datum.

Wettelijke rente daalt

De ministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ingestemd met een verlaging van de wettelijke rente voor niet-handelstransacties van 3 naar 2 procent. Het besluit gaat in op 1 januari 2015.
Nieuws
12 mrt 2014

Flitskrediet zonder vergunning loont niet

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 31 december 2013 een bestuurlijke boete van €2 miljoen opgelegd aan Your Finance B.V. (gevestigd te Berkel en Rodenrijs). De boete is opgelegd, omdat Your Finance van 25 mei 2011 tot 21 februari 2012 flitskrediet heeft aangeboden zonder te beschikken over de daartoe benodigde vergunning. Dat is een overtreding van de Wet op het financieel toezicht (artikel 2:60, eerste lid, Wft).

Wijziging wettelijke rente

De actuele wettelijke consumentenrente is sinds 1 juli 2012 vastgesteld op 3,00% (ongewijzigd). De actuele wettelijke handelsrente is sinds 1 juli 2013 vastgesteld op 8,50% (verlaging). Bron: Rijksoverheid

PvdA wil onderzoek naar lagere tarieven rood staan

De PvdA wil dat rood staan bij banken wordt beperkt. Wettelijk is vastgelegd dat het zogenaamde maximaal toegestane jaarlijkse kostenpercentage ongeveer 15 procent bedraagt. Dat is gezien de huidige inleentarieven erg hoog en kamerlid H. Nijboer ziet sterke argumenten om die te verlagen met enkele procentpunten. In Kamervragen heeft hij de minister verzocht om onderzoek te doen naar lagere tarieven.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1