Vanwege een uitspraak van de Hoge Raad eind 2024, moest de regering een discriminerend puntje in de wet rechtzetten. Het onderwerp dat gewijzigd wordt is de arbeidskorting voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het onderwerp is voor veel klanten in de financiële dienstverlening van belang. Daarom bespreken we dit in een artikel van de klantmedewerker Basis.
Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) stelt ten behoeve van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) voor alle takken van bedrijf en beroep een gelijk gemiddeld percentage vast.
De premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en de Ziektewet (ZW) waarvoor werkgevers zich bij UWV kunnen verzekeren, wijzigen beperkt in 2023. De gemiddelde WGA-premie gaat met 0,03 procentpunt omhoog naar 0,87%. Bij de Ziektewet is sprake van een lichte daling, hier gaat de gemiddelde premie met 0,02 procentpunt omlaag, naar 0,66%.
Denkt u erover om te stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Vanaf 1 januari 2024 krijgt u geen premiekorting meer als u zich weer voor de Ziektewet verzekert bij UWV.
De premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en de Ziektewet (ZW) waarvoor werkgevers zich bij UWV kunnen verzekeren, gaan in 2022 omhoog. De stijging is in lijn met de trend van voorgaande jaren. De gemiddelde WGA-premie gaat met 0,06 procentpunt omhoog naar 0,84%. Bij de Ziektewet is de stijging iets groter, hier gaat de gemiddelde premie met 0,10 procentpunt omhoog, naar 0,68%.
UWV heeft per werkgever het instroomcijfer van werknemers die arbeidsongeschikt zijn geworden bekend gemaakt. Het zijn de cijfers van werkgevers met minimaal 250 werknemers.
In een publicatie van CPB wordt inzicht gegeven in de structurele effecten van verlaging van de toetredingsdrempel tot de WIA van 35% arbeidsongeschiktheid naar 25% of 15%.
Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken van verschillende onderwerpen over Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA). Tevens zijn 2 onderzoeksrapporten (instroom WIA/ ZW) gepubliceerd en zijn Kamervragen 'overstap Wajong2010' beantwoord.
De nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2021 presenteert de bouwstenen waarmee UWV per werkgever de gedifferentieerde premies Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en Ziektewet voor flexibel personeel voor het premiejaar 2021 berekent.
Het aantal arbeidsongeschikten in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) groeit. De regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) kent een financiële prikkel voor uitkeringsgerechtigden na afloop van de eerste fase van hun uitkering om naar vermogen te werken. Verhoogt deze financiële prikkel zoals beoogd de arbeidsparticipatie? In een Netspar paper wordt hier nader op ingegaan.
Minister Koolmees meldt de voortgang van 3 onderzoeken naar de no-riskpolis. Het onderzoek naar de mogelijke effecten die uitgaan van het recht op de no-riskpolis is inmiddels gepubliceerd.
Ook gaat hij in op een aantal ontwikkelingen op het terrein van de werknemersverzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.
UWV heeft per werkgever het instroomcijfer gepubliceerd van werknemers die arbeidsongeschikt zijn geworden. Het gaat om de cijfers van werkgevers met minimaal 250 werknemers.
In de Bijstellingennota 2019 presenteert UWV voor de wetten en fondsen UWV voor het lopende jaar 2019 geactualiseerde cijfers en bijgestelde ontwikkelingen ten opzichte van de Juni nota 2019.
De nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2020 presenteert de bouwstenen waarmee UWV per werkgever de gedifferentieerde premies Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en Ziektewet voor flexibel personeel voor het premiejaar 2020 berekent.
UWV heeft per werkgever het instroomcijfer van werknemers die arbeidsongeschikt zijn geworden gepubliceerd. Het gaat om de cijfers van werkgevers met minimaal 250 werknemers.
Per 1 juli 2019 worden de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), Algemene Ouderdomswet (AOW), Algemene Nabestaandenwet (Anw), Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong), Werkloosheidswet (WW), Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Ziektewet (ZW) en Toeslagenwet (TW) aangepast. Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon.
De Inspectie SZW onderzoekt periodiek hoe uitkeringsgerechtigden de dienstverlening van uitvoeringsinstanties binnen het domein van werk en inkomen ervaren en waarderen.
UWV heeft een rekentool beschikbaar gesteld. Met de rekenhulp ‘Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas’ berekent u zelf uw premie bij UWV voor de WGA, de ZW-flex of allebei. De Premiewijzer is aangepast aan de cijfers voor 2019.
De premies voor de arbeidsongeschiktheids- en ziektewetverzekeringen waarvoor werkgevers zich bij UWV kunnen verzekeren, blijven in 2019 nagenoeg stabiel. De gemiddelde WGA-premie blijft komend jaar 0,75%.
De verkorting van de ‘WGA-risicoperiode’ wordt gezamenlijk met een aantal verbeteringen in de premiesystematiek van UWV geregeld op het niveau van wet, besluit en regeling.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.